ulovdeset

Tip na počítání a procvičování paměti u dětí zábavnou formou

Musím se s vámi podělit o pár věcí, které teď vévodí zábavám našich dětí. Když teda nebudu počítat hřiště, ježdění na kole nebo chození na zmrzku :scratch: , v poslední době nám učarovaly dvě hry od Albi.

ULOV 10

Ten, kdo tuto hru vymyslel, měl nápad za milion, protože tohle je hra, která bude bavit děti, které rády počítají, ale zaujme i ty, které počítat vůbec neumí nebo se nechtějí nutit do učení. V sáčku je spousta žetonků. Na jedné straně jsou rybičky. Každý hráč vždycky otočí jeden žeton a odkryje číslo. Ve chvíli, kdy někdo uvidí kombinaci čísel, které v součtu udělají deset, tak zakřičí: “Lovím deset!” Následně pak musí říct, ze kterých čísel desítku poskládal.

Hraje je určená pro děti 6+, ale hraje to i náš Miky, kterému jsou 4 roky. Je jasný, že ve svém věku to nestřílí jako Emilka, ale řekne třeba, že by to složil z osmičky a pak neví nebo tipne nějaké špatné číslo. Já mu na prstech ukážu osm, a protože umí počítat asi do patnácti, do deseti prstů mi v pohodě dopočítá dva. Pak si najde si mezi těmi čísly dvojku. Pokud je teda ve výběru otočená.

Ulov 10 albi

Obě děti to fakt baví a mám z toho radost, protože Mikulášek už teď díky té hře pár jednoduchých součtů zvládne. Ve hře vyhrává ten, kdo posbírá nejvíc žetonů, ale pozor. Když se otočí žeton a místo čísla je tam žralok, tak vám všechny žetony sežere a nemáte nic. Trochu jsem se bála toho, že kvůli tomuhle se budou děti vztekat, ale překvapivě ani to ne. Za tuhle hru fakt dávám deset bodů z deseti. Je skvělá. Pokud máte doma předškoláka nebo školáka, věřím, že se vám šikne. Emilku počítání strašně baví, takže by to hrála pořád. Ulov 10 najdete tady

PÍSMENKA V KOSTCE

Písmenka v kostce jsou další parádou, kterou hrajeme často. Každý hráč ci vybere svoji kartičku, na kterou si za správné odpovědi skládá žetony s hvězdičkou, které slouží jako body.

Na jedné hromádce jsou pak karty. Každá má jedno písmenko, kolem kterého jsou nakreslené předměty, zvířata, rostliny apod., které začínají na to písmeno. Hráč vezme kartu, otočí se mu přesýpací hodiny a než vyprší čas, snaží se zapamatovat si co nejvíc z obrázku. Jakmile vyprší čas, hodí kostkou, kde padne jedno písmenko ze jména KVIDO. Na druhé straně karty jsou pak u jednotlivých písmen otázky, na které musí hráč odpovědět. Pokud padne na kostce třeba V, tak čtu otázky, které jsou u písmenka V. Například:

Hráč má kartu s písmenem M a obrázky, které začínají na M. Z druhé strany jsou u písmenka (které hodil na kostce) a u každého písmenka otázky jako: Jsou mamutovi vidět všechny čtyři nohy? Jsou obě mrkve na obrázku stejně velké? Mají obě medúzy otevřené oči? Řekni slovo, které začíná na M, ale nebylo na kartě. A tak dále. Pokud hráč správně odpoví (na obrázek se samozřejmě už nesmí dívat), tak dostává bod v podobě žetonu hvězdičkou. ;-) Kdo nejdřív vyplní všechna políčka určená pro žetony, vyhrává.

písmenka v kostce albi2

Dost se u toho nasmějeme, děti trénují paměť, slabiky slov. Někdy tam je vytleskávání nebo se musí zamyslet nad tím, které slovo bylo na kartě nejdelší. Musím říct, že to baví i mě.

Pokud přemýšlíte už nad Ježíškem a dárky nebo chcete, aby se děti tak nějak učily zábavnou formou, myslím, že nebudete chybovat. A já děkuji Albi za přínosné věci pro zábavu a rozvoj našich dětí.

Písmenka v kostce najdete tady

 

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky