LC chleba

Hubneme (RECEPT): Nadýchaný low carb chleba

Tak jsem se do toho znovu pustila. Jestli je pro mě ale něco velkým lákadlem, abych zhřešila, je to pečivo a kolikrát mám prostě chuť namazat si něco na chleba, což ve v kombinaci s večerní hodinou ta nejhorší varianta, když chcete trochu zhubnout. Pročítala jsem si různé recepty na internetu a vlastně na každém se mi líbilo něco a něco zase ne. Takže jsem se rozhodla udělat si recept úplně podle sebe. Co jsem si ale ze všech LC receptů na pečivo odnesla, je to, že potřebujete hodně vajec a semínek :D Ani ve snu by mě ale nenapadlo, že tenhle chleba bude vypadat opravdu jako chleba a že bude dokonce poživatelnej! No a ve finále mě dostalo úplně, když jsem viděla ten šílenej zájem o recept u mě na instagramu. Tak tady je a děkuju za zájem. Snad vám bude chleba chutnat.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

4 vejce

150g zakysané smetany (ve velké části receptů jsem našla bílý jogurt nebo tvaroh, ale z toho jsem kdysi zkoušela LC pizzu a nechutnal mi v tom těstě)

sůl

50g slunečnicových semínek

30g sezamu

10g chia semínek

45g psylia

lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů (za mě můžete zhřešit obyčejným, ale LC nacisti vás za to vykuchají – to si pamatujte!)

IMG_2249

JAK NA TO:

Všechna semínka a psylium rozmixujte na prach. Vajíčko rozmixujte se smetanou, osolte a přidejte rozmixovaná semínka s psyliem a práškem do pečiva. Udělá vám to takovou nějakou podivnou nadýchanou hmotu, která vůbec nevypadá, že by měla držet tvar. Nechejte ji pár minut odstát. Za chvíli bude pevnější. Já bych vám ji vyfotila – v tu chvíli mě ale fakt nenapadlo, že to bude k jídlu a že budete chtít recept. No a první, co vám prolítne hlavou, je: “Bože, toho je tak málo? To bude tak na chleba velikosti většího rohlíku.”

Uplácejte z toho tvar chleba a dejte to na pečící papír. Já to uhladila trošku mokrýma rukama. Na fotce níže je před uhlazením. Přiznám se, že jsem ten chleba chtěla trochu užší a delší, takže jsem z něj udělala takovou nějakou šišku, která připomínala spíš knedlík než chleba.  To těsto v troubě ale úplně změnilo tvar, asi tak dva a půlkrát se zvětšilo na objemu a pasovalo se vzhledem na chleba!  :unsure: :heart:

IMG_2212

IMG_2217

LC chleba

LC pečivo bývá takové mokřejší trochu, takže se peče delší dobu, aby trochu nabobtnalo a taky aby se trochu prosušilo. Zkusila jsem ho teda péct nějak mezi 160 a 170 stupni necelou hodinu. Vyšlo to asi na 55minut. Vím, že už jsem to psala, ale během té doby se ta minihrouda zvětšila více než dva a půlkrát a proměnila se do lepšího tvaru chleba. Větší proměnu jsem v troubě asi nikdy neviděla :D

Při pečení troubu vůbec neotvírejte. Stačí málo a těsto vám může spadnout. Všechny tyhle strašáky vám sem musím napsat ať to neděláte zbytečně. Myslela jsem si, že po upečení dám chleba vychladnout na mřížku, jako to dělám u klasického chleba, ale na internetu jsem našla docela dobrej tip. LC pečivo je lepší položit na utěrku, která prý nasaje přebytečnou vlhkost. Na utěrce jsem chleba během chladnutí několikrát na utěrce posunula. Nechtěla jsem ho nechat stát v té vlhkosti a faktem je, že ta utěrka té vlhkosti natáhla fakt dost a chleba zůstal vespod krásně suchej. Pokud máte rádi chleba trochu za tepla, tady ho za tepla nekrájejte a dejte mu čas. Zakrojte až bude úplně studenej, abyste si ho nezmáčkli, zůstal krásně nadýchanej a nesplasknul!

Na kváskový křupavý nezdravý chleba nemá, to je snad jasný, ale kváskovej křupavej chleba vám taky nepomůže zhubnout. :) Pokud jste se ale pustili do LC, tedy máte minimální příjem sacharidů a dali jste vale lepku, nebo prostě lepek jíst nesmíte,  rozhodně si ho upečte. Není po něm těžko, nahradí hezky pečivo, abyste při hubnutí netrpěli a zasytí. Za mě to je asi nejlepší LC pečivo, co jsem zkusila. Napište mi, jak vám chutnal a jak se povedl!

Další LC recepty najdete pod článkem. ;-)

IMG_2229

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky

14 Komentářů

  • Iva Cigánková 3. června 2021 17:09

    Dobrý den, nesehnala jsem bohužel sezam, mohla bych místo něho přidat víc slunečnice a chia semínek? Děkuji za odpověď Iva

     
    • Tereza
      Tereza 3. června 2021 21:22

      Ano, určitě ;-) Dejte vědět, jak chutnal!

       
      • Iva Cigánková 8. června 2021 18:12

        chleba byl super, vypadal stejně, jako váš.. jen příště přidám víc soli, protože jsem dala jen špetku, příště seženu sezam a ještě přihodím trochu mletého kmínu. První jídlo byl chléb a Budapešťská pomazánka. další pokrm z chleba byl hozen do toustovače, počesnekován a zelená cibulka.. :heart:

         
  • Hana Rutteová 24. června 2021 20:42

    Chleba se povedl super

     
    • Tereza
      Tereza 31. srpna 2021 18:02

      Paráda! Děkuju! :)

       
  • Jajina 30. srpna 2021 01:55

    Chleba výborný,dekuji za recept,nejlepsi LC chléb

     
    • Tereza
      Tereza 31. srpna 2021 18:02

      Jéé, super! To mám radost!

       
  • Jana 13. února 2022 15:25

    :good: chleba super děkuji za recept :good: :yahoo: :bye:

     
  • Alena 24. února 2022 19:22

    Chlebik je moc dobrý

     
  • Vladěna 31. března 2022 21:52

    Opravdu výborný LC chleba, hned jak vychladl, tak jsem snědla 4 krajíčky se zeleninovou pomazánkou a měla jsem co dělat, abych ho nesnědla celý. Opravdu se povedl.
    Super recept

     
  • Alena Kvitkovičová 27. května 2022 22:13

    Tak dneska jsem upekla a nádherné voní. Na ochutnávku musím počkat na zítra, ale podle té vůně, bude super. Budu dělat častěji :good: :good:

     
    • Tereza
      Tereza 31. května 2022 20:14

      Tak to jsem zvědavá :-)

       
  • Standa 9. října 2023 07:01

    Dobrý den,

    těsto dát na plech do předehřáté trouby nebo do studené?

     
    • Tereza
      Tereza 5. února 2024 00:14

      Určitě předehřáté :)