Emilka batoh Topgal

Jak vybrat školní batoh (nejen) pro prvňáčka

Na začátku jsem si říkala, že prostě vybereme batoh a čau, pak mě ale překvapila ta cena. Ceny školních batohů – to je teda fakt síla na to, abych koupila “nějaký” batoh a čau. A tak jsem se začala porozhlížet a zjišťovat, podle čeho se mám rozhodovat, protože prostě nechcete vyhodit pár tisíc oknem jen tak, aby si vaše dítě křivilo záda nebo byl batoh velký nebo těžký a podobně.

Myslím, že jsem vlastně udělala to nejlepší, co jsem mohla. Do stories na instáči jsem vás poprosila o tipy a zkušenosti. Sešly se mi hlavně tři značky. Baagl, Topgal a Beckman. Doporučení od desítek různých rodičů je to nejlepší, co můžete dostat. Nebo ne? Je to ta nejupřímnější recenze jakou můžete mít. A tak jsem šla na to. Projela těm značkám stránky.

Přiznám se, že na stránkách Baaglu mě žádný batoh pro Emi nezaujal, Beckman mi přišel extrémně drahý. Pak jsem šla na stránky Topgalu a hned na úvod si všimla videa, kde byly tipy, jak vybrat batoh. Musím říct, že jsem docela kritická k různým reklamním videím, ale tohle bylo tak přirozené a přišlo mi tak nějak, že fakt chtějí, aby si zákazník vybral pro své dítě správně. Možná to zní pro někoho naivně, ale já mám fakt ráda, když na mě nějaká firma zapůsobí tak, že nechce shrábnout jen peníze za produkt a dál už se nezajímá. Další věc byla ta, že přímo mluvili o školních taškách pro prvňáčky a zmiňovali, jak důležitá je výška a váha dítěte. Na to jsem u dalších dvou značek nenarazila. Pro děti do 120 centimetrů mají speciální odlehčené batohy, které jsou vhodné pro drobnější děti. Naše Emi měří 116 cm. Měla jsem rozhodnuto.

Navíc Topgal skvěle a hlavně rychle reagoval na instagramu na všechny moje dotazy a napadlo mě zeptat se, jestli bych jim rovnou nemohla poslat otázky do článku pro ostatní rodiče. A tak jsme se domluvili na spolupráci, ze které mám opravdu velkou radost, protože: Tuhle značku jste zmiňovali úplně nejvíc a navíc s tím, že batoh vydrží několik let, produkty od této značky jsou cenově dostupné a v Topgal jsou ochotní poradit s výběrem. Když jsem s nimi řešila batoh pro Emilku, poslali mi odkazy na modely, které jsou pro ni vhodné a já tam hned jeden vybrala, ukázala ho Emilce, jí se líbil a od pondělka ho máme doma. Tady jsou tipy ode mě a níže jsou odpovědi na otázky od Topgal.cz

IMG_8235 IMG_8252

Moje tipy:

1.) Najděte batohy ve správných velikostech, které jsou vhodné pro vaše dítě a až z nich mu dejte vybrat. Je to určitě lepší než aby si vybralo batoh, který mu bude příliš velký nebo nebude mít některé důležité věci.

2.) Zjistěte váhu batohu. Ten, co si vybrala Emilka váží 880g, což je super. Je to batoh z těch nejlehčích na trhu.

3.) Podívejte se, na kolik peněz vás vyjde samostatný batoh a na kolik celý set batoh+pytlík na bačkory+penál+případná pláštěnka na batoh. My jsme u nakonec vybraly s Emi celý set, který mimochodem vychází o více než polovinu levněji než set u konkurence.

4.) Nebojte se zeptat. Nevím, jak je to jinde, ale u Topgal mi na všechny dotazy reagovali okamžitě. Psali jsme si na instagramu, ve chvíli, kdy ale přijdete na jejich stránky, vyskakuje chatovací okno, kam můžete rovnou napsat, co potřebujete a poradí vám. To je fajn a hlavně – nikdo na nikoho netlačí a nepřemlouvá. Sama to nemám ráda.

Naše Emi si vybrala sadu, kde je batoh, penál, pytlík na bačkůrky a pláštěnka na batoh. Pokud se vám taky líbí, najdete ho tady Emilčin batoh. Pokud ho nechcete v sadě, tak tady ho mají zvlášť Lehoučký batoh s vílou Na stránkách mají různé kategorie, které jsou rozdělené podle výšky a váhy dětí, podle toho, do které třídy vaše dítě chodí. Tady jsou batohy pro 1.-3.třídu například, ale jsou tam i batohy pro předškoláky. Přiznám se, že u těch jsem dost nalomená vybrat nějaký Mikymu, protože celé dny vzdychá, že chce taky školní batoh a přece mu ten školní nebudu pořizovat o dva roky předem. ;-)

A teď už tady dotazy profíkům:

1.) Je nějaké základní jednoduché pravidlo, podle kterého by se rodiče měli při výběru školní tašky rozhodovat?

Není důležitý objem, ale váha batohu. Důležité je, aby měly pevná, anatomicky tvarovaná záda a polstrované popruhy s minimální šířkou 4 cm. Popruhy navíc musejí být nastavitelné, aby bylo možné váhu rovnoměrně rozložit. Batoh by neměl být širší než ramena dítěte, měl by sedět symetricky ve středu zad, v ose těla a nepřevyšovat ramena dítěte. Spodní hrana batohu by měla v úrovni beder.

2.) Jak velkou roli hraje výška a váha dítěte?

Tu největší. Při výběru batohu je důležité řídit se výškou, váhou a tělesnou konstitucí dítěte. Pokud je dítě drobeček, nemůže rodič počítat s tím, že mu koupí do první třídy batoh, který bude nosit až do páté. Zvláště u těch menších dětí je opravdu důležité, aby batoh přesně kopíroval záda a nebyl větší než dítě samotné.

3.) Pokud rodiče nakupují online, dá se odhadnout bez zkoušení, jaký batoh je pro jejich dítě vhodný?

Samozřejmě záleží, jaké informace eshop nabídne, ale ano, určitě dá. Pokud má daný eshop na druhé straně odborníka, který dokáže s výběrem poradit, má benefit navíc. :) Důležité je, aby rodič, který nakupuje, znal váhu a výšku dítěte, změřil si délku jeho zad a naopak aby daný eshop poskytl všechny vlastnosti batohu – výška, váha apod.

4.) Jaká je ideální váha batohu?

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu uvádějí, že by školní batoh neměl vážit více než 10 až 15 % tělesné hmotnosti dítěte. Proto by měl rodič vybrat co možná nejlehčí školní batoh, nízká hmotnost batohu však nesmí být na úkor celkové kvality a zpracování.. V minulosti existovala navíc norma, která definovala maximální hmotnost 1 200 gramů u aktovek a batohů pro 1. stupeň a 1 400 gramů pro 2. stupeň. Ačkoli už dnes zmíněná norma neplatí, školní i studentské batohy Topgal tyto podmínky splňují.

Emi batoh IMG_8226

Topgal Topgal Topgal

 

 

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky

5 Komentářů

  • Vlasta.cz_oficialni 1. června 2022 11:29

    Krasne sladene! At se princezne ve skole libi

     
  • Kačka 25. dubna 2023 18:54

    Krásný večer, Terez :-) Chtěla jsem se zeptat, jak jste s taškou po necelém školním roce spokojeni? Nás vybrání tašky do školy čeká v nejbližší době. Dcera měří jen 112 cm, takže také potřebujeme co nejlehčí tašku a inspirovala jsem se Vaším výběrem. Tak jsem chtěla vědět, zda spokojenost stále trvá :-) Moc děkuji za odpověď.

     
    • Tereza
      Tereza 30. dubna 2023 13:05

      Ahoj Kačko,

      taška je fakt skvělá. Je kvalitně ušitá, nikde se nepáře, přihrádky jsou tak akorát a vždy se tam Emilce všechno spolehlivě vejde. Nedávno jsme tašku vážili kvůli školnímu úkolu a měla skoro 5kilo! Takže unese docela velkou zátěž. Pokud budete pomáhat dcerce s taškou ze školy, popruhy se dají krásně zvětšit a dospělákovi na zádech sedí pak taky dobře. Vybrala bych ji znovu. Je skvělá! ;-)

       
      • Kačka 3. května 2023 14:32

        Krásný den, Terez :-)

        moc děkuji za odpověď. Dcerka se mě na tašku a na Vaši odpověď každý den ptá, takže nyní už není nad čím váhat a půjdeme do ní také :-) Jste moc hodná, ještě jednou moc děkuji :-)

         
      • Tereza
        Tereza 6. září 2023 08:28

        Koupila jste ji? Naše Emi ji má i teď ve druhé třídě. :)