Snímek obrazovky 2017-02-08 v 22.49.18

Jak vybrat dítěti správnou autosedačku

Tak a je to tady. Ještě máme chvíli sice čas, ale s lehkým předstihem jsme s manželem začali vybírat pro Emilku autosedačku. Pro ty, co nás nečtou pravidelně, předesílám, že vajíčko už neřeším, ale hledám ve váhové kategorii od devíti kilo dál.

Do vajíčka se sice zatím vejde, ale myslím, že než to honit na poslední chvíli, je lepší se porozhlédnout a zjistit alespoň základní info. Ještě než jsem si pokecala s odbornicí, prolezla jsem internet křížem krážem. Poté, co jsem přečetla všechno možné a podívala se na několik videí, mým favoritem a se stala sedačka od Cybexu (Cybex Juno 2-FIX). Pak jsem si psala s kamarádkou a ta se rozhoduje mezi Cybexem a značkou Römer (přesně Römer King II ATS). No a pak do toho vstoupil pochopitelně manžel.  Jeho kamarád doporučuje jedině Kiddy Phoenixfix Pro2.

No, takže tu máme tři značky. A podceňte to, když víte, že tady byste se asi neměli úplně seknout a už vůbec ne na autosedačce šetřit (i když vysoká cena nezaručuje, že čím dražší, tím bezpečnější!!) Samozřejmě na všech stránkách je každá autosedačka vychválená a vyzdvihují se pouze její přednosti. Pomoci by vám mělo testování ADAC.

Když mě nadchla Cybex, tak jsem hned hlásila manželovi: “A umisťuje se pravidelně na předních příčkách v testech ADAC!” Jo – jenže pak jsme se podívali na autosedačku, co chce on a hele! Kiddy byla taky vítězem testů v některých kategoriích. Jen v jiném roce. :wacko: Mimochodem – i Römer testy ADAC označují za kvalitní autosedačku a je mezi prvními! Ale!

Já tady nechci propagovat tu nebo onu značku. Chci vám pomoct se zorientovat, jak vybrat tu správnou autosedačku a také porovnat dva typy sedaček. Mezi sedačkami, mezi nimiž vybíráme, je jeden zásadní rozdíl. Römer má klasické kšíry, které dítěti zapnete a Cybex s Kiddy mají pult (Kiddy tedy vynechám-opakovala bych se) Teď už ale, jak vybírat.

572x742_04NXQ5kiddy-phoenixfix-pro2_079_13 Snímek obrazovky 2017-02-08 v 22.36.24

1.) Nejprve si zvolte váhovou kategorii. Chcete sedačku pro dítě od 9-18kg nebo od 9-36kg? Pokud jsem se pídila správně, ideální je vybrat sedačku 9 – 18kg. Větší kilové rozpětí bude spíš na škodu. A přestože prodejci slibují, že sedačky vydrží až 12 let, většinou tomu tak stejně není. Navíc se doporučuje, že sedačka by se neměla používat déle než pět let z důvodu opotřebování.

2.) Autosedačku by si mělo vaše dítě určitě samo vyzkoušet. Musí se mu v ní líbit. Vždyť v ní může cestovat i několik hodin a asi s ním nechcete dennodenně svádět boj. Navíc! Prodavačka nás upozornila na to, že některé děti pult totálně nesnášejí! Takže opakuji – vyzkoušet! Dítě by mělo zkoušet ve chvíli, kdy už bez problémů samo sedí. Takže pokud ne, tak vydržte. My taky čekáme. ;-)

3.) Takže už máte váhové rozpětí. Určete si, co od sedačky očekáváte – teda samozřejmě kromě toho, aby byla funkční! Vrátím se zpátky k tomu, co jsem zmiňovala: Chcete kšíry nebo pult, který kšíry nahrazuje tak, že se k dítěti ze předu přimáčkne? Každé má své pro a proti.

(ježiš než to dopíšu, tak zešedivím asi! Nechci ale na nic důležitého zapomenout)

Römer(ten typ, co chci): Trošku mě mrzí, že se nedává na isofix, ale sedačka drží “jen” na pásech z auta (i když přikurtované to tam je pochopitelně pořádně). Na druhou stranu – dá se polohovat o kousíček víc do lehu než třeba Cybex. O kousíček! A celkově mi přijde fajn, že dítě má díky pásům tak nějak před sebou prostor, může si hrát s hračkou a zabavit se.

Cybex (ten typ, co chci) je na isofix a má místo pásů takový pult. Při čelním nárazu auta je to prý lepší než kšíry. Tím, že je ten pult přimáčknutý na tělo dítěti, tělíčko nedostává při nárazu tak velký záhul na záda a zároveň pult chrání i tělo vepředu. U klasických kšírů je tlak na záda dítěte prý větší.

JENŽE: Co boční náraz?

Samozřejmě oba typy sedaček chrání i proti bočnímu nárazu. Tady se ale dostáváme k docela velké “zajímavosti”, kterou nám prozradila prodavačka (mimochodem-znala odpověď na každou naši otázku a nebylo to jako někde v Globusu, kde se zeptáte, kde najdete těstoviny a odpověď je pokrčení rameny).

Zpátky ale k bočnímu nárazu: Tady je podle slečny autosedačka Römer lepší. Spousta rodičů prý totiž u sedaček, které mají ten pult, dělají zásadní chybu. Bojí se při zapínání dítěte do sedačky, ten pult k dítěti pořádně přimáčknout. Ve chvíli, kdy pak dojde k bočnímu nárazu a mezi pultíkem a dítětem je mezera a auto by šlo třeba přes střechu, může dítě z autosedačky vypadnout. COŽ POCHOPITELNĚ CO? NECHCEME! Na druhou stranu si ale říkám-opravdu by někdo riskoval a nepřipnul ten pult tak, jak má? Když jsem viděla testovací video sedačky Cybex, přišel mi ten pultík přeci jen o něco bezpečnější než kšíry (to vypadnutí mi ale leží stejně pořád v hlavě).

Pak je tady ale další věc. Přestože se na stránkách Cybexu píše, že se dítě v sedačce nepotí, slečna nám prozradila pravý opak. Že se dítě díky přiraženému pultíku na tělo potí daleko víc, než když je v sedačce, která má kšíry. (zní to logicky, ale když na stránkách čtete, že se nepotí, dost vás to znejistí)

4.) Nebojte se vyzkoušet autosedačku ve svém autě. Může se totiž stát, že pásy ve vašem autě budou krátké! Prý se jim už několikrát stalo, že zákazník přišel sedačku vrátit nebo vyměnit právě kvůli pásům.

Je pravděpodobné, že jsem na něco zapomněla. Těch faktorů, podle čeho vybírat, je rozhodně víc, ale chtěla jsem sepsat alespoň zatím to, podle čeho se rozhodujeme my. Tak snad vám to pomohlo ;-) My teď budeme čekat až se dcerka posadí, aby to mohla jít všechno sama otestovat :good:

Pokud náhodou máte už svoji sedačku vybranou a dočetli jste do konce, určitě uvítám vaše postřehy a tipy. Klidně nám napište, jakou jste si vybrali vy a proč. Třeba se vaše zkušenosti budou hodit našim čtenářům, aby si udělali ještě přesnější obrázek o tom, jak vybírat.  ;-)

 

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky

9 Komentářů

  • Jana Vomáčková 2. března 2017 22:24

    My koupili tuto sedacku https://www.detske-kocarky.cz/autosedacka-recaro-young-profi-plus-2015-darek.html . Urcitre doporucuji ISOFIX. Dale se tato sedacka umistila do TOP 3 v nezavislem testu (bohuzel nemohu najit odkaz na ten test). Je tam zvysena bezpecnost. Urcite doporucuji.

     
    • Tereza
      Tereza 26. února 2018 13:54

      děkujeme! :good:

       
  • Jak zabavit dítě v autosedačce? – Matky v nesnázích
    20.4.2017 - 6:07

  • Markét 25. února 2018 19:09

    Já jsem teď sama v procesu výběru sedačky, takže žádnou radu pro nikoho zatím nemám, ale naopak nějaké tipy nebo zkušenosti taky uvítám :) jediný tip co mám, je na tento článek, docela dobře mi pomohl se aspoň trochu v autosedačkách zorientovat https://www.arecenze.cz/autosedacky/

     
  • Míla 3. března 2018 19:36

    Já jsem zase podle tohoto testu http://www.test-autosedacek.eu/2018/ vybrala Maxi Cosi Axiss. A je super.

     
  • Co nepodcenit při koupi dětské autosedačky – Matky v nesnázích
    10.5.2018 - 6:03

  • Adriana 1. května 2019 13:50

    Děkujeme za rady! My se nakonec rozhodli pro https://www.dudlu.cz/autosedacka-solario-melange-2018-0-18-kg–olive/ a super ;-)

     
  • Lukáš 20. února 2020 09:07

    Sedačky s Pultíkem jsou ty jedny z nejhorších co pro své dítě můžete koupit! Není na tom absolutně nic bezpečného. V případě že by jste chtěla na svému blogu aktualizovat podklady´´ Jak vybrat správnou autosedačku´´ tak mi napište. Pokud bezpečí, tak jedině v PROTISMĚRU!

     
    • Tereza
      Tereza 20. února 2020 21:05

      Milý Lukáši,
      určitě ráda a díky za příspěvek. Jinak mimochodem, my nakonec koupili s pásy. Pult mi nakonec přišel taky špatný.
      Tereza