aktovka a školní batoh Topgal

Jak vybrat do školy správný batoh nebo aktovku a jaký je mezi nimi rozdíl

Máme doma druhačku a předškoláka. Od září budou chodit do školy už oba. Oba! Když jsem hledala náš první školní batoh pro Emi, bylo to trochu jako lov v džungli. Navíc mě trochu překvapilo, k jakým částkám se můžou školní batohy a aktovky od různých značek až vyšplhat. Takže pokud víte, že batoh ani aktovka nejsou levná záležitost, logicky se snažíte, abyste vybrali správný, pro dítě hezký, ale zároveň praktický, s dobrými úložnými prostory a lehký, protože už tak v něm bude milion těžkých učebnic.

Zase jsme vybrali Topgal

Letos jsme měli vybírání snažší. Emilka dva roky nosila školní batoh od Topgalu a nenapadlo mě tak hledat školní batoh u jiné značky. Za celé dva roky drží její vílí batoh stále stejný tvar, nikde se nepáře a stále vypadá jako nový. Po první třídě jsme ho hodili normálně do pračky a čekali, co se stane. Přežije to nebo ne?

Fakt přežil. Ani praní na jeho barvách a tvaru nic nezměnilo. Emi ho nosí ráda, přihrádky jsou praktické a vždy se jí tam všechno skvěle vešlo. Tehdy jsem dělala s odborníky z Topgalu i rozhovor podle čeho a jak si vybrat batoh. Článek si můžete přečíst tady. Ale to základní laické pravidlo podle mě je: Nejprve si zjistěte info, co je pro vaše dítě vhodné. Rozhodující je hlavně jeho váha a výška, vyselektujte podle toho výběr a až pak dítěti ukažte, z čeho si může vybrat. Vyhnete se tak tomu, že by zvolilo aktovku nebo batoh vhodný pro větší děti.

aktovka a školní batoh Topgal

Batoh nebo aktovka?

Toť otázka! Přemýšleli jste, co by bylo lepší? Tento článek bych ráda věnovala právě rozhodování mezi nimi. My máme doma zkušenost jen s batohem a tak mi z Topgalu poslali kromě batohu, který si Miky vybral, i aktovku pro porovnání.

Školní batoh

Výhody:

  • pokud je váš prvňáček drobný, u Topgalu můžete vybrat nejlehčí batoh na trhu. Mimochodem odborníci ze Státního zdravotního ústavu uvádějí, že by školní batoh neměl vážit více než 10 až 15 % tělesné hmotnosti dítěte, takže váha batohu je opravdu důležitá
  • je skladný a přizpůsobí se počtu učebnic a svému celému obsahu
  • má nastavitelné popruhy (a ze školy ho nosím Emilce já. Přestože má Emi ten nejlehčí batoh pro drobné děti, na zádech se nese dobře i mně)

Nevýhody:

  • já vlastně nevím. Za celou dobu se nám nezaseknul ani zip

batoh Topgal batoh Topgal2

Aktovka

V čem aktovka před batohem obstojí:

  • je pevná, drží tvar a nepřepadává. Tak, jak ji postavíte, stojí na místě. Batoh se sveze, pokud ho špatně opřete
  • má patentované zámky Fidlock, které se lehce otevírají. A to můžu fakt potvrdit. Rozepisuju se o tom níže
  • kromě nastavitelných popruhů můžete také připnout i bederní pás
  • díky vnitřní přepážce je prostor aktovky přehledný a učebnice se v ní nekrčí

V čem aktovka před batohem neobstojí:

  • je limitovaná obsahem i velikostí, školáčkům nebude sloužit tak dlouho jako batoh
  • je sice odlehčená, ale oproti batohu je těžší
  • kvůli pevnému tvaru je aktovka méně skladná

Aktovka aktovka Topgal

Přiznám se, že pokud batoh i aktovka spadají do kategorie “vhodné pro mé dítě”, je mi jedno, jestli by si děti vybraly batoh nebo aktovku. Emi si do první třídy vybrala batoh a Miky taky. Když ale přišla s batohem i aktovka pro ukázku, Emilku úplně dostala. Přestože nebyla v jejích barvách ani s holčičími motivy, líbilo se jí, že je pevná a moc ji zaujalo zapínání.

Zapínání u aktovky

K tomu zapínání musím ještě dodat důležitou věc. Kdybych se rozhodovala u koupi přes internet a neměla jsem možnost ho vyzkoušet, odradilo by mě. Ono mě vlastně už odradilo před dvěma lety, když jsme hledali batoh pro Emi. Bála jsem se, že se zapínáním bude špatná manipulace, že se bude těžce otvírat, dítěti nepůjde zmáčknout a vznikne z toho každodenní boj a ve finále nebude chtít aktovku nosit.

Možná to byly klasické předsudky vůči aktovkám? No pamatujete ty těžké kolosy, co jsme nosili ;-) Akorát, že tyhle aktovky v dnešní době takové rozhodně nejsou. Zapínání se rozepíná fakt jednoduše, aktovka je lehká a třeba v Německu se tyto typy aktovek prodávají mnohem více než školní batohy. Pokud ale vybíráte a chcete nakupovat pro starší dítě, doporučila bych spíš batoh. Aktovky jsou spíše pro děti od 105 cm do první a druhé třídy.

Na stránkách Topgal mají vše rozřazené podle věku, takže rovnou můžete zabrousit do dané věkové kategorie a to vám výběr usnadní. Zároveň na jejich stránkách můžete poprosit i o radu a okamžitě vám poradí. Když jsem byla na jejich stránkách poprvé, odpovídali bleskovou rychlostí, a to jak na jejich webu, tak na Instagramu.

Tak hodně štěstí při výběru, snad vám můj pohled a naše zkušenosti doma pomůžou zvolit správně.

aktovka a školní batoh Topgal

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky