zel

RECEPT – hubneme: Zelňáky, po kterých se zapráší

Jsem milovnicí takových těch dobrot jako jsou škvarkové placky, slané koláče nebo třeba právě zelňáky. Jak ale víme, tyhle věci nejsou na figuru úplně dobrý, takže když jsem nedávno dostala šílenou chuť na zelňáky, který jsem mimochodem nikdy nedělala, nevím, jak se dělají, jen tak nějak jsem to asi tušila, jak, napadlo mě, proč je nezkusit v low carb verzi.

Odpíchla jsem se trochu od těsta na domácí low carb pizzu (Nejlepší pizza na světě), která má u nás doma obrovský úspěch a zkusila je prostě udělat. Výsledek mě mile překvapil.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

1 malou Lučinu (myslím, že má 62g)

100 mandlové mouky

2 vejce

kmín

balení Eidamu (100g)

200g kysaného zelí

sůl

 

NAHORU NA ZELŇÁKY

zakysaná smetana

pancetta

žampiony

..a vzhledem k mojí úchylce na koriandr, to posypu nasekaným koriandrem :unsure:

 

JAK NA TO

V hrnci rozpusťte Lučinu a na jemno nastrouhaný Eidam. Až je z toho povolená hmota, propracujte ji s mandlovou moukou, troškou kmína a vejci. Ve chvíli, kdy je těsto hotové, ještě párkrát překrojte kysané zelí, aby byly ty kousky kratší, trochu ho vymačkejte a přidejte do těsta. Z těsta pak udělejte cca devět kuliček (záleží, jak chcete mít zelňáky velké), ze kterých jsem vytvarujte placky. Těsto by se dalo sice vyválet, ale kolečka z něj nevykrojíte. Na to je málo pevné.

Pečící papír jsem potřela olivovým olejem, dala na něj placky a nahoře je potřela také oliváčem, protože pečení v troubě je prostě takový neslaný nemastný a tyhle věci bývají často vysušený. Ještě každý zelňák posypejte trochu kmínem a zlehka na několika místech propíchněte vidličkou, aby se nenafoukly. Pak na 180 pečte 20 minut v troubě. (no prostě do zrůžovění)

Buď si je můžete sníst klasicky a nebo – vzhledem k tomu, že šlo o můj oběd, zkusila jsem si na ně dát po upečení lžíci zakysané smetany a na pánvi orestovanou pancettu s žampiony a “špetkou” zelí. Musím říct, že to k tomu sedlo jak zadek na hrnec  ;-)

Pokud je budete zkoušet, dejte vědět, jak chutnaly!

IMG_20190207_123633_559

IMG_20190207_123633_565

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky

2 Komentáře

  • Zdeňka 8. února 2019 22:22

    Zdravím, dnes jsem zkoušela a chuťově výborné :). Akorát jsem dala místo mandlové špaldovou hladkou mouku a goudu místo eidamu :) Těsto se teda děsně lepilo, tak jsem musela dát o dost víc mouky. Myslíte, že za to mohla ta výměna surovin? :unsure:

     
    • Tereza
      Tereza 11. února 2019 07:59

      Zdravím :) To mám radost, že chutnaly. Je to možné. Přeci jen ta mandlová mouka je taková hutnější. Těsto z mandlové u zelňáků se ale docela trhá, takže já fakt udělala kuličku, kterou jsem pak dotvarovala rukama. Vyloženě lepkavé ale nebylo. Na prstech mi nezůstávalo ;-)