Víte, co obsahují nejznámější české pomazánky a tuky na pečivo? Ve článku si přečtete, na co si dát v obchodě pozor a po které sáhnout.
Co si mažete na chleba? Někdo upřednostňuje keto friendly verzi, jiný něco s vysokým obsahem bílkovin, někdo je zase vegan nebo chce zhubnout břicho. Jako u všeho, i ve stravě platí heslo “všeho s mírou”. Pokud si nebudete dopřávat sádlo každý den, asi není o čem. Jestliže ale chcete podpořit svoje zdraví nebo proces hubnutí, možná je načase zamyslet se, co si ráno namažete na chleba. Žitný, samozřejmě.
Máslo
Možná patříte mezi zastánce toho, že za máslo prostě neexistuje náhražka. Sice se špatně roztírá, ale chuťově snad nemá konkurenci. Chleba jen tak s máslem? I to může být svačina. Zvlášť, pokud je od farmáře nebo s bylinkami a česnekem. Máslo je vhodné do keto diety, jedná se o živočišný tuk, takže se vyrábí ze smetany z kravského mléka. Smetana se jednoduše našlehá, máslo si zvládnete stejným postupem připravit i doma.
Obsahuje různé vitamíny jako A, D, E a K. Není ale vhodné pro vegany, pokud máte intoleranci na laktózu, volte máslo bez laktózy. Běžně ale máslo obsahuje laktózy jen málo. Co ale neobsahuje, jsou bílkoviny. Jedná se prakticky o čistý tuk, navíc nasycený, takže může zvyšovat “špatný” cholesterol. Obsahuje ale máselník sodný, který je prospěšný pro mikrobiom a kvalitní máslo obsahuje i kyselinu linolovou, která má protirakovinné účinky.

foto zdroj: Unsplash
Margarín
Pokud jste vegan nebo chcete snížit cholesterol, možná automaticky saháte po margarínu. Neobsahuje laktózu a je vyroben z rostlinných olejů. Ten může mít i “příchuť” másla, záleží ale na značce. Někdy chutná jako tuk smíchaný s vodou. Co to vlastně margarín je? Jedná se ztužený tuk se solí, vodou a většinou také aromaty a emulgátory. Může být obohacen o vitamíny, ale jeho hlavní nevýhodou je průmyslové zpracování a různá aditiva. Je třeba číst složení, aby neobsahoval příliš nekvalitních tuků. Lépe se roztírá a opět se jedná převážně o tuk.
Sádlo
Naše babičky na něj nedaly dopustit. Jedná se o vypečený vepřový tuk. Není tak divu, že je vysoce kalorické a plné nasycených tuků. Pokud se bojíte kardiovaskulárních onemocnění, která jsou jedním z největších zabijáků naší populace, raději se mu vyhněte. Je to ale stabilní tuk, který můžete použít i při smažení o vysokých teplotách. Přesto ho konzumujte střídmě a znovu je třeba mít na paměti, že není veganské. Laktózu sice neobsahuje, ale jinak se po něm zrovna nehubne.
Žervé
Pokud se snažíte zhubnout, asi budete chtít sáhnout po pomazánce s větším obsahem bílkovin. Nabízí se různé druhy krémových sýrů, například typu žervé. To může být mírně tučné, pokud chcete hubnout, lepší variantou (méně tuku, více bílkovin) je cottage nebo tvaroh. Žervé může obsahovat i více soli. Pokud máte laktózovou intoleranci, sáhněte po variantě bez laktózy. Dávejte zároveň pozor na složení, mělo by obsahovat pouze mléko a smetanu, ne aditiva ani žádné další zdroje tuků.

foto zdroj: Unsplash
Tavený sýr
Na tavené sýry pozor. Obsahují tavicí soli, což jsou různá éčka (fosforečnany, citráty, polyfosfáty). Nadměrná konzumace může zatěžovat ledviny a narušovat metabolismus vápníku. Pozor na to dejte hlavně u dětí nebo v případě, že máte nemocné ledviny. Také pozor na sůl v taveňácích, většinou jí obsahují víc než klasický čerstvý sýr.
Tofu pomazánka
Konečně něco pro vegany! Tofu pomazánky jsou bohaté na bílkoviny, kolikrát více než žervé. Vyrábí se ze sóji, někdy se do nich přidávají i další luštěniny, například fazole nebo cizrna. Pozor, abyste nevybírali přesolené pomazánky s velkou spoustou rostlinných tuků. Pátrejte po co nejčistším složení. Pomazánka samozřejmě není vhodná pro lidi s alergií na sóju.
Tvarohová pomazánka
Nejvhodnější je připravit si svoji. Obecně má tvaroh nejvyšší počet bílkovin. Můžete volit mezi odtučněnou až tučnější verzí a sami si pomazánku dosolíte podle potřeby. Pokud chcete hubnout nebo dodržovat zdravou stravu, jde o vhodnou pomazánku, kterou můžete natřít na žitný chléb a doplnit okurkou, rajčaty nebo ředkvičkami.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, health.harvard.edu, rozumnehubnuti.cz