Léto se blíží a vy vynecháváte přílohy, abyste zhubli do plavek. Víte, které přílohy si můžete dopřát i v rámci redukce bez výčitek?
Možná si pod typickým jídelníčkem na hubnutí představíte kuře se zeleninou a pod typickým fitness jídelníčkem kuře s rýží a brokolicí. Pečivo a těstoviny jsou považovány za sprosté slovo a hranolky za kalorickou bombu za odměnu.
Jak hubneme
Hubneme, když přijímáme méně kalorií než spálíme. To znamená, že neexistuje jedno jídlo, po kterém se hubne a druhé, po kterém se přibývá na váze. Teoreticky budeme hubnout i kdyby se náš jídelníček sestával jenom z hranolek a čokolády – za předpokladu, že jich sníme méně, než spálíme.
Ládovat se hranolkami ale není zdravé a taková strava nás nezasytí. Jedna tabulka čokolády obsahuje až 550 kcal, to je stejně jako 150 gramů kuřecích prsou se 100 gramy quinoy a 200 gramy zeleniny. Druhé jídlo obsahuje více živin, vlákninu, bílkoviny a lépe zasytí.
Proč nevynechávat přílohy
Možná vás napadlo vynechat přílohy úplně, abyste ušetřili kalorie. Výživový specialista Petr Havlíček před vynecháváním příloh varuje. Podle něj jde o jednu z největších chyb při hubnutí, který se týká žen po třicítce, které se snaží zatočit s váhou.
„Namísto sacharidové přílohy si dají jen salát. Sacharidy jsou přitom pro lidský organismus základním palivem. Tělo si o jejich přísun nakonec stejně řekne – přesně to je totiž příčina chutí na sladké,“ říká Havlíček.

Foto zdroj: Unsplash
Nejvhodnější přílohy při hubnutí
Jídelníček by měl být pestrý, ale existují vhodnější a méně vhodné typy příloh. Vynechte knedlíky, bílé pečivo a smažené přílohy jako krokety, hranolky nebo bramboráky. Co naopak zařadit?
Luštěniny
Při hubnutí chceme navýšit příjem bílkovin, ale většina příloh obsahuje hlavně sacharidy. Zařaďte do jídelníčku luštěniny, které obsahují rostlinné bílkoviny a vlákninu. Jsou to různé druhy fazolí, ze kterých připravíte vegetariánské kari nebo chilli, čočku, které využijete pro vaření indických pokrmů nebo polévek. Experimentujte s cizrnou, hrachem i sójou. Jídelníček udržujte pestrý.
Quinoa
Quinoa by ve vašem jídelníčku chybět neměla. Je bezlepková a obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což z ní dělá takzvanou kompletní bílkovinu. Je vhodná pro vegany, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje pocit sytosti. Obsahuje hodně vlákniny a podporuje zdravé trávení. Bojuje proti chronickým onemocněním, protože obsahuje antioxidanty, vitaminy a minerály. Má nízký glykemický index a proto nezpůsobuje prudké výkyvy cukru v krvi.

Foto zdroj: Unsplash
Amarant
Amarant je pseudoobilovina původem z Jižní Ameriky. Je vhodný pro celiaky i diabetiky, obsahuje až dvakrát více bílkovin než běžné obiloviny a má vyvážený podíl aminokyselin. Má nízký glykemický index a snižuje cholesterol. Obsahuje vitamíny A, B, C, draslík, hořčík a železo. Připravíte ho snadno. Potravinu stačí propláchnout, zalít dvojnásobným množstvím vody, osolit a přivést k varu. Na střední až nízké teplotě vařte 20 minut.
Proso
U nás se konzumovalo, než bylo vytlačeno bramborami a pšenicí. Je zdrojem železa, zinku a hořčíku. Posiluje pokožku, vlasy a nehty. Snadno se tráví a je bezlepkové. Pomáhá udržovat pocit sytosti a má nízký obsah kalorií. Můžete ho vařit ve vývaru nebo vodě. Na polovinu hrnku prosa použijte jeden až jeden a půl hrnku tekutiny a vařte patnáct minut. Lze ho použít i jako kašový základ místo ovesných vloček.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, Today.com