kadeřávek s vajíčky
Foto zdroj: Unsplash

Ušetřete peněženku. 9 tipů na zdravá a levná jídla s minimálním rozpočtem

Zdravé stravování nemusí stát majlant. Stačí být kreativní, plánovat a využívat lokální suroviny. 

Když peněz není nazbyt, může být výzva udržet zdravý jídelníček. Máme sklony kupovat koblihy, rohlíky a nejlevnější tavené sýry. Ale nebojte, i s omezeným rozpočtem se dá jíst zdravě. Stačí trocha plánování. Tady jsou tipy, které vám ušetří peníze a zároveň prospějí vašemu zdraví.

Zdravé a levné tipy

Luštěniny

Luštěniny jsou nejlevnějším zdrojem bílkovin. Fazole, čočka nebo hrách jsou výživové poklady za pár korun. Mnoho lidí je skoro nekonzumuje, přitom jsou pro zdraví důležité. Obsahují vlákninu, vitamíny, minerální látky a snižují riziko cukrovky, rakoviny a onemocnění srdce. Ve zdravém jídelníčku by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Mohou nahradit maso a zasytí. Možná nevíte, co s nimi. Zkuste domácí čočkovou polévku s kořením, fazolové chilli nebo domácí pomazánku z cizrny.

luštěniny

Foto zdroj: Unsplash

Sezónní zelenina a ovoce ze samosběru

Nakupujte lokální ovoce a zeleninu a naberte si je do zásoby na samosběrech. Na těch pořídíte plodiny levněji, později je zamrazte nebo zavařte, aby vám dlouho vydržely. Mrkev, cibule, zelí nebo jablka jsou levné celoročně. Když je sezóna, využijte dýni, cuketu nebo jahody.

Obiloviny

Kroupy, jáhly, pohanka. Zapomeňte na drahou quinou, české kroupy nebo jáhly jsou výživné a stojí pár korun. Uvařte si jáhlovou kaši s jablky, pohanku s houbami nebo kroupový salát s kyselou okurkou. Pohanka se hodí ke každému pokrmu a je vhodnou přílohou do redukčního jídelníčku.

Vajíčka

Vejce jsou sice poměrně drahá, ale pořád mohou vyjít levněji než maso. Za pár korun získáte kvalitní bílkoviny. Dejte si k obědu vejce natvrdo s celozrnným chlebem, zeleninovou omeletu nebo špenátovou frittatu.

Mražené ovoce a zelenina

Když čerstvé není v akci, sáhněte po mraženém. Bývá levnější a většinou je sklizeno a zamraženo ihned po sběru, takže si zachovává obsah vitamínů. Mražený špenát, brokolice nebo borůvky jsou často levnější než čerstvé. Navíc můžete mít mraženou zeleninu stále po ruce.

Domácí pečivo

Kupte si celozrnnou mouku ve slevě a upečte si vlastní chleba. Není to těžké a existují i recepty, na které nepotřebujete kvásek. Recepty často vyžadují jenom pár ingrediencí, které smícháte, hodíte do domácí pekárny, horkovzdušné fritézy nebo trouby. Neutrácejte ani za cereálie, ovesné vločky s jogurtem a semínky jsou levnější než kupované cereálie. Ze staršího chleba udělejte strouhanku nebo krutony.

domácí chléb

Foto zdroj: Unsplash

Pěstujte bylinky a microgreens

I na okenním parapetu vypěstujete pažitku, bazalku nebo řeřichu, které ochutí jídlo a ušetří vám peníze za kupované koření. Semínka k vypěstování vyjdou levněji, doma můžete pěstovat mátu, koriandr nebo majoránku. Bylinky můžete usušit nebo zamrazit.

Využijte slevy na trvanlivé potraviny

Když je akce, nakupujte rýži, těstoviny, ořechy nebo konzervované ryby ve velkém. Vydrží dlouho a doma se neztratí. V akcích můžete ušetřit i několik set korun. Senioři vědí, proč nakupují podle letáků.

Vařte do zásoby a mrazte

Uvařte větší množství polévky nebo kuřete a porce zamrazte. Ušetříte si tím čas i peníze. Jídlo budete mít vždycky po ruce. Pokud vám nevadí jíst každý den to samé, můžete jídlo skladovat v lednici. Zbytky nevyhazujte, starší zeleninu využijete do zeleninových placek, banány do smoothie nebo zdravého banánového chlebíku.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, zoe.com

Informace o autorovi

Bea Lišková
Autor s 138 příspěvky

Další příspěvky