košík jahod
Foto zdroj: Unsplash

Samosběr jahod 2025 a seznam míst, kde sbírat už teď. Nečekejte do června

Dozrávají první letošní jahody a otevírají se samosběry. Kde můžete sbírat jahody už teď a jak je skladovat?

Namísto do supermarketu vyražte s dětmi na samosběr. Platíte jenom za samotné ovoce, takže jsou levnější než v obchodě. Sami si vyberete jahody, které chcete. Jsou čerstvé, lokální, kvalitní a jedná se o zábavu pro celou rodinu. Hlavně pro děti. Odměnou vám bude nejen sladká chuť čerstvě utržených jahod, ale i krásný zážitek. Dětem můžete vysvětlit, jak roste ovoce, co obnáší péče o rostliny a co je potřeba k tomu, aby jahoda vyrostla.

Jak na samosběr

Samosběr vám zabere více času než návštěva supermarketu, ale ušetříte a užijete si zábavu. Na samosběr si vezměte vlastní nádobu nebo si na místě kupte košík. Na většinu samosběrů si nemusíte dělat rezervaci. Většinou stačí přijet, vybrat si záhon a začít trhat. Někde jde platit kartou, jinde jen hotově, takže se vyplatí vzít si s sebou peníze. V průměru nakoupíte jahody za pětasedmdesát až dvě stě korun za kilo.

dítě drží v ruce jahodu

Foto zdroj: Unsplash

Samosběr jahod 2025

Kde už byl samosběr zahájen?

  1. Jahodárna Sedlčánky
  2. Ovocné sady Bříství
  3. Starokolínské jahody
  4. Farma Měšťákovi – Bochoř u Přerova

Co vám nesmí uniknout?

  1. Farma ve Vraňanech. Jahody zde natrháte od 8:00 do 19:00 každý den asi za 200 Kč.
  2. Samosběr Kunratice. Probíhá od 5. do 10. června, za cenu cca 100 Kč za kilo.
  3. Jahodárna Olomouc-Nedvězí. Probíhá od 27. května. Cena ještě zveřejněna nebyla, platba je možná pouze kartou.
  4. Jahodárna Čejkovice. Na samosběr se zde musíte zarezervovat předem.
  5. Farma Malejov u Vraclavi. Můžete si tam nasbírat i melouny.

Počasí jahodám nepřálo

Skoro to vypadalo, že jahody zničí mrazy. Přízemní mrazíky řádily i letos a bylo potřeba je přikrýt ochrannými fóliemi. Pro jahody nejsou nízké noční teploty vhodné. Uvidíme, zda se na nich zbytek studeného května ještě nepodepíše.

Jak skladovat jahody

Jahody nesbírejte během největšího horka, které nastává během poledne. Rychle se zahřejí a zapaří. Nemělo by být čerstvě po dešti a jahody by měly být celé kompletně červené. Sbírejte je i se zelenou stopkou. Prodlužuje totiž dobu jejich trvanlivosti. Jahůdky jsou choulostivé, takže je do nádob neházejte, ale opatrně skládejte. Neomývejte je, to se doporučuje až před konzumací, abyste zabránili rychlému kažení. Uchovávejte je v chladu. V lednici vydrží až tři dny.

žena drží v ruce košík jahod

Foto zdroj: Unsplash

Recept na jahodový šlehačkový koláč

Až budete mít jahody v lednici, je důležité, abyste je dokázali včas zpracovat. Připravte si například náš jahodový koláč se šlehačkovým krémem. Je to lehký a osvěžující letní moučník, kterým neurazíte žádnou návštěvu. Děti ho milují, protože obsahuje želatinu, která může mít různé barvy. Naše oblíbená je červená.

Ingredience na těsto:

  • 250 g máslo
  • 250 g cukr krystal
  • 5 ks vajec
  • vanilkový lusk
  • 300 g polohrubá mouka
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
  • jahody

Na krém si připravte:

  • 2 šlehačky
  • 1 zakysanou smetanu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 ks želatiny

Máslo utřete s cukrem, přidejte žloutky, vanilku, mouku, mléko a prášek do pečiva. Opatrně přimíchejte sníh z bílků. Těsto pečte na 180 stupňů dokud nezrůžoví. Na korpus vyskládejte jahody a zalijte je dortovým želé (připravte ho podle návodu na obalu). Nechte ztuhnout v lednici a mezitím připravte krém. Vyšlehejte šlehačku s cukrem a vmíchejte tvaroh. Nazdobte koláč.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, jahodovyweb.cz

Informace o autorovi

Bea Lišková
Autor s 141 příspěvky

Další příspěvky