velikonoční nádivka
Foto zdroj: Matky v nesnázích

Perfektní velikonoční nádivka za 20 minut. Zvládnou ji i začátečníci

Zapomeňte na to, že neumíte vařit. Tuhle nádivku zvládne úplně každý. Pokud se do ní pustíte, vyrazíte návštěvě dech a půjde si pro nášup.

Velikonoční nádivka, často nazývaná také „hlavička“, je nedílnou součástí českých Velikonoc. Hlavička je lidový název pro velikonoční nádivku, svítek, sekanici, nebo sekanou. Název vznikl podle masa v nádivce, které často pocházelo z hlavy telete. Jedná se o tradiční velikonoční pokrm, který obsahuje kopřivy a další bylinky.

Věděli jste, že se dřívějších dobách připravovala bez pečiva a základ tvořilo svařené mléko s krupicí? Existuje mnoho variant této české pochoutky. Liší se použitými surovinami, ale i způsobem přípravy.

Základní složky velikonoční nádivky zahrnují:

  • Chleba nebo housky: Používají se starší kousky, které se nakrájí na kostky a namočí do mléka. Tato báze dodává nádivce jemnou texturu.
  • Maso: Tradičně se do nádivky přidává uzené maso nebo šunka. Pro vegetariány je možné nahradit maso luštěninami nebo houbami.
  • Zelenina a bylinky: Jarní ingredience jako kopřivy, cibule a česnek se často přidávají pro zvýraznění chuti.
  • Vejce: Zpevňují nádivku a pomáhají spojit všechny ingredience dohromady.

Spousta rodin má své oblíbené variace nádivky. Někdo do ní přidává ořechy, sušené ovoce nebo různé bylinky, jiné rodiny dokonce přizpůsobují recepty podle regionálních tradic. Kromě klasické varianty můžete zkusit experimentovat s lehčími verzemi, které zahrnují například celozrnné chléb a více zeleniny.

Co budete potřebovat na moji nádivku:

  • 6 rohlíků
  • máslo (širší plátek do nádivky a pak kousek na vymazání misky)
  • smetana/mléko (cca 100ml) 
  • bylinky – podle toho, co máte na zahradě nebo supermarketu. Dávám nasekanou petrželku, občas pažitku.
  • 3 vejce
  • půl balení slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
nádivka

nádivka, foto zdroj: Matky v nesnázích

Jak na to:

Slaninu nakrájejte na drobné kostičky, osmahněte na pánvi na másle a dejte stranou. Rohlíky nakrájejte na kousky a promíchejte je v pánvi se slaninou a dejte do mísy. Nasají do sebe všechnu vůni a chuť. Do mléka dejte dvě špetky soli, pepř, prolisovaný stroužek česneku, vajíčko, nasekanou pažitku a petržel. Všechno rozšlehejte vidličkou. Nalijte to na rohlíky. Pořádně to pomačkejte rukama a ještě trochu osolte. Do směsi nastrouhejte trošku muškátového oříšku. Namačkejte to do vymazaného pekáčku a pečte 20 minut na 180 stupňů nebo do zezlátnutí.

nádivka

hotová nádivka, foto zdroj: Matky v nesnázích

Tip

Většinou nemám ráda takové ty mokré nádivky, takže ještě info k tomu mléku/smetaně. Pokud máte náhodou pocit, že jsou rohlíky utopené (snad ne, pokud jste dali půl kelímku smetany), přidejte k nim ještě jeden rohlík. Určitě by neměly být příliš rozmáčené.

nádivka

hotová nádivka, foto zdroj: Matky v nesnázích

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, jde o vlastní recept autorky článku, historie nádivky – Institut vzdělávání a poradenství

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 116 příspěvky

Další příspěvky