„Aspoň sněz to maso!“ Možná tuto větu znáte. Vařit se dá ale úplně skvěle bez masa. Stačí správně připravit, dochutit a zkrátka vědět, jak na to.
Když jsem poprvé ochutnala tofu, musím přiznat, že mě příliš nenadchlo. Byl to takový nevýrazný bílý blok bez chuti. Tehdy jsem si říkala, že to bude můj první a poslední pokus.
Už si ani nepamatuji, co způsobilo, že jsem mu dala znovu šanci, ale moje začátky s ním byly takové, že jsem zkoušela různá marinovaná nebo uzená tofu. To klasické natural jsem prostě nevěděla, jak ochutit. Poslední roky jsem byla ale hodně na home office a ne pokaždé jsem měla doma maso, abych si udělala rychlý oběd, takže jsem začala experimentovat právě s tofu.
Nebudu lhát. Doma tofu nikdo šanci dát nechce, takže si ho připravuju pouze tehdy, když jsou děti ve škole a manžel v práci. Dám vám dva tipy na oběd, který mám ráda. Ale nejprve k marinování tofu. Ono je vlastně dobře, že nemá žádnou chuť, protože pak je na vás, jak ho dochutíte. Tofu má tu skvělou vlastnost, že marinády nasaje.
Tofu závitky
Co budete potřebovat:
- tofu natural
- lžíci sezamového oleje
- 2 lžíce sojovky
- žampiony
- malá lžička (ne plná) sušeného zázvoru
- malá lžička (ne plná) sušeného česneku
- jarní cibulka
- rýžový papír
- mrkev
- pórek
Na omáčku:
- jarní cibulka
- lžíce sojovky
- lžíce hoisin omáčky
- lžíce sriratchy
Jak na to:
Rozdrolte tofu na kousky, nastrouhejte mrkev a pórek najemno, nakrájejte žampiony nadrobno. V sezamovém oleji rozmíchejte sojovku, česnek, zázvor. Nalijte to na tofu, žampiony a mrkev. Promíchejte. Pak opečte na pánvi.
Jak zabalit závitek z rýžového papíru:
Do velkého talíře (ne hlubokého) dejte vodu a rýžový papír jí projeďte a chvíli ho nechte pod vodou. Měl by nasát trochu vody, ale pozor ať nezměkne příliš. Když ho dáváte na vedlejší suchý talíř, měl by ještě držet tvar. Lžící naberte směs. Ze strany od sebe přehněte okraj přes směs, utáhněte, pak složte směrem dovnitř okraje a při dorolování závitku směs v závitku utahujte. Tak pokračujte se všemi závitky. Pak máte dvě varianty. Buď to osmažit v pánvi s větším množstvím oleje nebo pro zdravější variantu dejte závitky na plech na naolejovaný pečící papír, postříkejte je olejem a pečte do té doby než se opečou.
Ochucená vodová omáčka:
Do horké vody (1 dl) v misce zamíchám lžíci hoisin omáčky, trochu sriratchy, lžíci světlé sojovky, nakrájenou jarní cibulku. Na videopostup balení závitků i celý postup se můžete podívat ve videu.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Tofu rýže
Tofu na pánvi je taková moje rychlovka, kterou si dělávám, když mám na oběd 15 minut.
Co budete potřebovat:
- tofu natural
- lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sojovky
- malá lžička (ne plná) sušeného česneku
- malá lžička kurkumy
- lžíce sriratchy / chilli
- mrkev
- pórek
Jak na to
Odsajte z tofu papírovými utěrkami přebytečnou vodu. Škrabkou na brambory ho nakrájejte na plátky. Smíchejte ingredience kromě mrkve a pórku a marinádou z nich tofu zalijte. Dejte si vařit jasmínovou rýži. Vařím ji tak 9 min a dalších 5 ji nechám dojít pod pokličkou už bez vody. Na pánev pak dejte mrkev, po chvíli přidejte tofu, pórek a opékejte. Až chytí barvu, dejte k tomu rýži a je to. Dělám k tomu i okurkový salát, na který budete potřebovat sezamový olej, hoisin omáčku a okurku na kolečka.
Proč vlastně jíst tofu?
Tofu je lehce stravitelné, hodí se i pro citlivější žaludek. Patří mezi výživné potraviny, protože obsahuje velké množství proteinů a nenasycených mastných kyselin, zato málo sacharidů a žádný cholesterol. Dále je bohaté na vápník, sodík, draslík, fosfor a vitaminy řady B a E.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, autorský text, jde o vlastní recepty autorky článku