sendvič
Foto zdroj: Pixabay

Nordická dieta? Jezte celý den chleba a ryby a hubněte

Na internetu se jí říká nordická dieta, ve skutečnosti je to způsob stravování inspirovaný Skandinávci. Je zdravý a jeho základ tvoří chleba a ryby.

Zatímco zbytek světa sází na nejnovější potravinové doplňky nebo zázračné proteinové pudinky, Skandinávci sází na základy. Tučné ryby, zelenina a chleba, kterého se nebojí, přestože nad ním každá dietářka ohrnuje nos. Chleba nás děsí. Ale proč vlastně?

Proč se nebát chleba

Bílé pečivo obsahuje lepek, který může některým lidem způsobovat alergie. Bílá mouka je považována za bílý jed. Vyrábí se z pšeničných zrn zbavených svrchního obalu. Právě v tom jsou přitom obsaženy cenné vitamíny a minerály. V Česku je bílá mouka populární. Není to tak dávno, co byl tukový rohlík hlavní hvězdou svačin, snídaní i večeří a například bez houskového knedlíku nedaly české domácnosti ani ránu.

Příliš mnoho mouky ale škodí

Proto bychom se měli v našem jídelníčku zaměřovat i na další potraviny, celozrnné obilniny a přílohy. Lékař Mike Rousell doporučuje přijímat zhruba jenom 240 až 400 g sacharidů ve formě škrobů denně. To hodně z nás s přehledem přesahuje.

Skandinávský chleba ale není Šumava. Ve Finsku, Norsku nebo Švédsku se konzumuje kvalitní kváskový chléb s minimem ingrediencí. Ještě populárnější je žitný chleba s přídavkem ořechů, semen a bylinek.

Kváskový chléb má přirozeně nižší obsah lepku. Během výroby prochází procesem fermentace neboli kvašení. Na rozdíl od droždí obsahuje zdravé kvasinky a bakterie, které umožňují pečivu lepší stravitelnost a jsou vhodnější pro zdraví našich střev. Celozrnný žitný chléb má sice vyšší obsah lepku, ale protože je vyrobený z celých zrn, obsahuje hodně vlákniny.

Co jíst na nordické dietě

  • Zelenina
  • Ovoce
  • Kvalitní chleba
  • Luštěniny, brambory a celozrnné přílohy
  • Losos, ryby
  • Kvalitní jogurty a sýry

Čemu se vyhýbat

  • Červené maso
  • Uzeniny
  • Limonády a slazené nápoje
  • Fastfood a polotovary

Jezte ryby

Základ je nehladovět a zbytečně se neomezovat. Způsob, kterým se v severských zemích stravují, není návodem na redukční dietu. Když budete jíst od rána do večera pečivo a sýry, logicky nezhubnete. Zdravý životní styl, dostatek lokálních čerstvých potravin a dostatečný příjem bílkovin, vlákniny a ryb nám ale prospívá. Snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a záněty.

Často se nad konzumací ryb zvedá varovný prst, protože obsahují těžké kovy jako rtuť nebo olovo. „Obecně lze říci, že rizikovější je konzumace ryb stojících na konci potravního řetězce, tj. velkých, dravých a dlouho žijících. Konkrétně se pak jedná o žraloka, mečouna, štiku, candáta nebo bolena. Nízký obsah rtuti obsahují např. treska, mořská štika, hejk, losos, sardinky, krevety, kapři, šproty, sledi nebo pstruzi,“ píše se na Stobklub.cz. Takže všeho s rozumem!

Podle odborníků je vhodné konzumovat dvě až tři porce rybího masa týdně. To asi ani při té nejlepší vůli nepřesáhnete, ne? „Většině lidí neublíží ani denní konzumace rybího masa. Je to dokonce vhodnější než denní konzumace červeného masa,“ říká kardiolog Eric Rimm.

Recept na skandinávský sendvič

Tady to vidíte, ryby a chleba jsou nakonec tou ideální kombinací. Proto jsme si pro vás připravili recept, ve kterém zkombinujete obojí. Plátek žitného chleba potřete jednou lžičkou majonézy a vyskládejte na něj sardinky v řepkovém oleji. Dozdobte fenyklem a na plátky nakrájenými ředkvičkami. Dosolte podle chuti, můžete přidat bylinky.

Zdroje: Matkyvnesnázích.cz, Health.Harvard.edu, Sciencedirect.com

Informace o autorovi

Bea Lišková
Autor s 69 příspěvky

Další příspěvky