Audrey Hepburn
Foto zdroj: Pixabay

Štíhlá jako Audrey Hepburn: Zkuste její salát Caprese za 10 minut

Audrey Hepburn byla ikonou. Krásy, módy i filmu. Hodně lidí věří, že trpěla poruchou příjmu potravy. Její životní příběh ale skrývá mnohem víc.

Média ji uvedla jako nový symbol krásy. Za několik let ji začala obviňovat, že trpí poruchami příjmu potravy. Herečce Audrey Hepburn v dětství nesloužilo zdraví. Byla chudokrevná, prodělala žloutenku, trpěla astmatem. Největší stopu na její postavě zanechala podvýživa.

Její postavu zásadně ovlivnila druhá světová válka. Hepburn se narodila v roce 1929 v Belgii. Když jí bylo 15 let, zažila Hladovou zimu, období, kdy nacisté odřízli město, ve kterém žila, od potravin. Dvacet tisíc životů tehdy vyhaslo, ona přežila tak, že jedla kopřivy, cibulky tulipánů, psí suchary a pila vodu, aby si naplnila žaludek. V té době vážila pouhých 39 kilogramů na 169 centimetrů. Na konci války dostala od vojáků čokoládovou sušenku, ale její žaludek ji neunesl. Okamžitě ji vyzvracela. Trpěla otoky končetin a na podvýživu málem zemřela.

Sacharidová a alkoholová dieta

Čokoládu měla od té doby každý večer, symbolicky pro ni znamenala konec války a svobodu. Jako sexsymbol se nikdy necítila, sama herečka svůj vzhled dokonce ráda vůbec neměla. Přála si být blond a mít křivky. Vzhledem padlé laně přitom učarovala úplně všem. Její štíhlost mnozí vnímali jako krásu, ona však věděla, že je její vzhled výsledkem utrpení z minulosti.

Byla vášnivou tanečnicí. Jako malá se věnovala baletu, což je velmi náročná disciplína, takže s ním musela skončit, když bylo zjištěno, že kvůli podvýživě nedisponuje dostatečnou vitalitou.

„Hladověla. Bylo to typické podvyživené dítě. Koukala jsem, jak velcí byli její rodiče. Ona byla opravdu mrňavá. Její starší sestra Katherine na to tak strašně nedoplatila. Z mého pohledu nevyrostla tak, jak mohla. Měla 169 centimetrů, z baletu omdlévala, takže neměla dobrou výkonnost a nelíbila se jim výška,“ zhodnotila výživová poradkyně Kateřina Cajthamlová pro Český rozhlas.

Herečka se v dobách své slávy hlady netrápila. Její postava tehdy neodpovídala typickému ideálu krásy, ale sama určovala nový trend. Audrey Hepburn si zakládala na zdravém jídelníčku, sacharidům se nebránila. Každé ráno snídala tmavý chléb s marmeládou. Pravidelně jedla italské jídlo a těstoviny. K obědu mívala často těstoviny al pomodoro, které prý připravovala vůbec nejraději (těstoviny s čerstvými rajčaty ze zahrady a bazalkou). K večeři jedla zeleninovou polévku s masem. Oblíbeným dezertem herečky byla čokoláda.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Audrey Hepburn (@audrey.hepburn)

Caprese salát podle Audrey

  1. Naaranžujte na talíř rajčata, mozzarellu, plátky avokáda a lístky petržele.
  2. Pokapejte olivovým olejem, posypte solí a černým pepřem.
  3. Na talíř přidejte lžičku pesta a servírujte.

Životní zásady Audrey Hepburn

Těstoviny vařila alespoň jednou za týden. Snídani nikdy nevynechávala. Když už neměla chuť na nic většího, dala si aspoň caffè latte a francouzskou madlenku. Důležitá pro ni byla ale taky prezentace. Snídala v posteli a na podnose jí nikdy nechyběla váza s čerstvě utrženou s růží ze zahrady. Vždy chtěla mít na talíři něco barevného, takže zeleninu, ovoce.

„Jídlo, které je celé bílé? To si neumím představit. Co prezentace?“ prohlašovala prý. Během dne nesvačila, ale uměla dobře péct. Vyhlášený byl její čokoládový dort bez mouky. Raději ale vařila mořského vlka po turecku, penne alla vodka nebo boeuf à la cuillère. Na zahradě si pěstovala vlastní zeleninu, kterou si dávala přes zimu zamrazit.

Ráda se hýbala, ale činky nezvedala. Namísto toho chodila na dlouhé, svižné procházky, venčila psy a jezdila na koních. Herečka měla ale i neřesti, cigarety a tvrdý alkohol (vedla u ní skotská whisky).

Na vzhledu si zakládala za každé situace. Nejen kvůli tomu, že byla slavnou herečkou. Věřila, že dobrý vkus je formou sebeprezentace. Bez řasenky nešla ani vynést odpadky. Ale inspirujme se. Audrey třeba nosila jenom perfektně padnoucí oblečení. Před odchodem z domu se na sebe podívala do zrcadla – ze všech stran. Chodila vždycky rovně, vzpřímeně s rameny dozadu a s úsměvem na tváři.

Odešla mladá

Dnes na herečku vzpomínáme díky Snídani u Tiffanyho, Prázdninám v Římě nebo My Fair Lady. Kdo ji potkal, mluvil o ní s láskou. V pozdějším věku se věnovala charitativní činnosti pro UNICEF a další dobročinné činnosti. Zemřela ve svém domě ve Švýcarsku ve věku 63 let na rakovinu slepého střeva.

Zdroj: Matkyvnesnázích.cz, People.com, Harpersbazaar.com

Informace o autorovi

Bea Lišková
Autor s 48 příspěvky

Další příspěvky