collagen2

Kolageny: Podle čeho se rozhodovat a co jste možná nevěděli

Tento článek plánuju už pěkně dlouho. Collagenový boom začal už snad před rokem. Všude na mě vyskakovala jedna značka, blogerky se předháněly, která řekne víc informací o tom, že si ten kolagen můžete sypat do vody, kafe a klidně i do polívky a hlavně, že je bez příchuti a zápachu a podobně.

Nemám moc ráda, když mi někdo něco vnucuje. Kvůli velkému boomu jsem do teď neviděla ani Pána prstenů a Lalaland jsem si pustila poprvé snad až po roce od jeho premiéry (a teď ten film miluju!!). Zpátky ale k tématu. Nicméně asi po čtyřech měsících, kdy jsem zaregistrovala, že už tenhle kolagen koupily i moje kamarádky, jsem podlehla. Je mi 37, o pleť se snažím starat pravidelným odličováním a krémy, ale říkala jsem si, že je čas začít ji vyživovat taky zevnitř. Když už jsem měla pocit, že na mě značka kolagenu Oslo Skin Lab (ano, řeč je celou dobu o Oslu, které podle mě za chvíli začne promovat i anglická královna) vyskočí i z lednice, prostě jsem šla a objednala si to. Teď mě mrzí, že jsem si o tom předtím prostě něco nepřečetla.

Prý by na vás měly být vidět nějaké výsledky asi po dvou měsících. Chápu, že to je individuální, takže když jsem na sobě nic neviděla po dvou měsících, dala jsem jim šanci další dva měsíce. Výsledky nebyly znát ani po třech měsících a když už jsem kolagen pila čtvrtý měsíc, prostě jsem šla na internet a až takhle dodatečně si začala hledat informace. Jo – moje blbost. Neberte to tak, že jsem na Oslo nějak naštvaná a tohle je pomsta :D Ale vadí mi, že se něco promuje a neříká se všechno. Kolagenů je fakt spousta, ale úplně zásadní je info, že se dělí na rybí a hovězí a vepřové. Možná si vy, co tomu rozumíte, říkáte, že si myslím, že jsem objevila Ameriku, ale podle mě tohle klasický zákazník laik prostě neví. Takže: Zatímco hovězí kolageny jsou spíš dobré na klouby a pohybový aparát, na pleť a vrásky je ideální rybí kolagen. Na toto téma mluví i dost lékařů a všichni, na které jsem narazila, doporučují na pleť rybí kolagen. Líp se vstřebává.

Tak schválně, z čeho je Oslo. Jasně, hovězí kolagen. Takže jsem šla a odhlásila si odběr. Slečna na zákaznické lince byla strašně příjemná, nejprve se mě ptala, jestli nepozoruju aspoň nějakou změnu na vlasech, nehtech nebo kloubech. Je pravda, že mě přestala bolet chodidla, u kterých jsem trpěla po těhotenství kvůli částečně zborceným klenbám. To by i odpovídalo na ten hovězí kolagen, který je pro to určený. Všude jinde ale nula nula nic a za čtyři měsíce vyhozené skoro 4 tisíce. No a pak se mě slečna zeptala, proč tedy už nechci odebírat další kolagen.

Takže: Zaprvé jsem na sobě nepozorovala změny a za druhé, upřímně jsem jí řekla, že jsem si zjistila, že na pleť a vrásky je rybí kolagen a Oslo je z hovězího a chci zkusit ten rybí, protože rybí je na vrásky. Čekala jsem nějakou obhajobu, ale neřekla mi na to ani popel a odhlásila mě. To mě utvrdilo v tom, že jsem udělala dobře a odpovědělo mi to na otázku, proč Oslo ve svých reklamách nemá jedinou informaci o tom, že je jejich kolagen hovězí. Protože lidi, co po tom pátrají, by si ho jednoduše nekoupili.

Byla jsem otrávená a dala jsem si od kolagenů pauzu několik měsíců a teď na konci léta jsem se začala poohlížet po rybím kolagenu nejen podle doporučení, ale hlavně podle složení. Zaujal mě Collamedic.

collamedic

Napadlo mě je oslovit na testování, ale nějak to vyšumělo do ztracena. I tak jsem si ho pořídila a normálně zaplatila. Vyslechla jsem si pár dalších rozhovorů od doktorů o kolagenech. Uváděli tam i hodnoty, které by měl kolagen mít, aby fungoval. Collamedic to splňoval (5000 mg v denní dávce, nízká molekulární hmotnost  3kDa, typ kolagenu I+III – tedy pro pleť ) Používala jsem ho měsíc a protože jsem trošku lempl, zapomněla jsem objednat balení na další měsíc. Minulý týden jsem šla na net, že si objednám další balení..a….píp… Nový mail. Od Collamedic, jestli bych nechtěla otestovat jejich kolagen! To mě tedy fakt pobavilo. Nechtěla jsem psát ale článek o tom, že jdu teď testovat kolagen, kam všude ho můžu sypat. Chtěla jsem hlavně, abyste se vyvarovaly, holky, chybě, kterou jsem udělala já – nevyplatí se sázet na tu nejznámější reklamu – i když ji promuje milion známých osobností.

Zatím nevím, jak bude Collamedic fungovat. Podle informací a hodnot, které jsem si zjišťovala, by fungovat měl. Co ovšem můžu říct už teď, tak se mi líbí, jak značka funguje. Nejede agresivní reklamu, která vám o kolagenu vůbec nic neřekne.

Už teď vám můžu říct, že jejich kolagen není bez chuti a zápachu, protože rybinou trošku cítit je. Není doslazovaný a dochucovaný sladidly. V džusu nebo šťávě je jeho lehká příchuť sotva znatelná. Schválně jsem se dívala na diskuze na internetu, jestli lidi tu chuť kritizují. Nenašla jsem nic zásadního. Spíš si pochvalují, že alespoň ví, z čeho je. Upřímně – radši budu pít kolagen, který je trošku cítit rybinou a který bude na pleť fungovat, než kolagen, který je bez chuti a zápachu a na tom jediném je postavená celá jeho propagace, plus k tomu nefunguje na to, na co fungovat má.V balíčku od Collamedic jsem kromě kolagenu a milého vzkazu našla i vitamín C, který má udržovat správné fungování kolagenu (500mg – přesahuje doporučenou denní dávku a rozpouští se pomalu až 12hodin. Pro info – vitamín C podporuje tělo v tom, aby si kolagen samo vytvářelo).

Tak jdu si to dát tři měsíce na zkoušku a uvidíme, co to se mnou udělá  ;-)  No a vy, pokud nad nějakým kolagenem přemýšlíte, nedávejte na tu nejvýraznější reklamu. Zjistěte si radši pořádně info a vybírejte pečlivě, jaký kolagen volíte.

collamedic2

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky

10 Komentářů

  • Kristýna Černá 12. května 2021 20:00

    Zdravím Terez, narazila jsem na Váš článek o oslu, je to přesně můj příběh… Ráda bych se Vás optala, zda jste náhodou už nezveřejnila, jak dopadlo Vaše testování s Collamedicem. Ten produkt je mi velmi sympatický, obzvlášť po Vašem článku… Předem děkuji. Krásný večer, Kristýna

     
    • Tereza
      Tereza 24. května 2021 20:03

      Kristýnko, já jsem to nepsala! Je ale určitě lepší než Oslo! Jediné co, tak je trochu cítit. Kvalitou je ale nesrovnatelný.

       
  • Ilona 6. červnaec 2021 06:05

    Takže se vyplatí investice do toho rybího?Jak je to znát na pleti?Jde mi hlavne o plet je mi 46.

     
    • Tereza
      Tereza 6. srpna 2021 20:35

      Ilu, určitě rybí. Hovězí je na klouby. Teď je ale kamarádka totálně odvařená z jednoho kolagenu, co plánuju zkoušet. Je ale vyprodanej, takže čekám a vyzkouším. Určitě ho ale chci, protože výsledky prý snad už po deseti dnech a kdyby to nebyla kamarádka, tak tomu nevěřím vůbec. Dám vědět.

       
  • Ilona 6. červnaec 2021 06:17

    Jinak s hovezim mam stejne zkusenosti,je na klouby me na plet.

     
  • Irena Siberová 22. září 2021 10:35

    Dobrý den Terezo, tak jsem taky sekla s Oslem a pak našla tento váš článek. Vyzkoušela jste už ten kolagen co chválila kamarádka? O jaký jde?

     
  • Deny 11. listopadu 2021 16:10

    Taky mě zajímá, o jaký kolagen se jedná. Já teď beru jeden, díky bohu rybí :yahoo:

     
  • Lucie B. 13. ledna 2022 21:13

    Dobrý den,
    moc děkuji za Váš článek.
    Také pátrám po kolagenech kvůli pleti a chci se zeptat, jestli byste měla nějaký odkaz na ty rozhovory.
    Mám v tom docela guláš, všude kvanta informací a všechny si protiřečí.

     
    • Tereza
      Tereza 8. února 2022 09:22

      Ahoj Luci, napiš mi na tereza@matkyvnesnazich.cz :)

       
      • Petra Z 2. února 2023 19:52

        Dobrý den Terko , můžete prosím napsat o jaký typ kolagenu jde ,zda jste už taky testovala ten co měla vaše kamarádka ? Děkuji Petra :-)