Vůbec jsem netušila, kolik z vás se bojí kynutého knedlíku :) Jo – mohlo mě to napadnout, když jsem se ho bála taky. Ale tak nějak mě v sobotu napadlo, že bych ho mohla zkusit ke kuřeti na paprice, mrkla jsem na net a všude se psalo něco jiného, bylo tam milion receptů, takže jsem to klasicky udělala podle sebe a čekala, co z toho bude. No… byla jsem překvapená, jak to bylo vlastně jednoduchý a nadýchaný a dobrý! Psaly jste si o recept, tak tady je.
CO BUDETE POTŘEBOVAT
500g mouky
- Knedlíky jsou prý nejlepší z hrubé mouky, aby byly krásně pórovité. Já tu kalorickou bombu chtěla aspoň malinko srazit a tak jsem dala ke 400g hrubé mouky 50 hladké špaldové a 50 celozrnné špaldové, ale pokud je doma nemáte, normálně to udělejte všechno z hrubé
půl kostky (která má celkovou váhu 42g) droždí (takže asi 20g)
300ml mléka
1 vejce
Rohlík a půl
sůl
JAK NA TO
Do vlažného mléka rozdrolte kvasnice a rozmíchejte vajíčko a větší špetku soli. Mouku promíchejte s rohlíkem nakrájeným na malinké kostičky a do toho vylijte to mléko s droždím a vajíčkem. Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Já si vždycky, když dělám něco kynutého, pustím trochu troubu třeba na 30 stupňů, pak ji vypnu a až když je vypnutá, místu s těstem do ní dám. Těsto se mi během půl hodiny zdvojnásobilo.
Uplácala jsem z něj dva knedlíky a dala do vroucí osolené vody. Na netu psali různé časy vaření. Někdo 15 min, někdo 30 a teď si vyberte. Zkusila jsem 20 minut pod pokličkou. Víc ani ťuk a trefila jsem se.
Někde jsem četla, že kynutý knedlík se hned po vytažení musí propíchat. Tak jsem to udělala. Fakt jsem byla překvapená, jak byly výborné! Takže je zkuste a dejte vědět, jak se povedly.
Mimochodem! Ty dva knedlíky byly fakt obří. Rozhodně by se z nich najedli 4 pořádní chlapi natož tak čtyřčlenná rodinka se dvěma malými dětmi.