bobkový list
foto zdroj: Unsplash

Toto nedávejte do čočkovky, ale udělejte si z toho čaj. Likviduje zánět v těle

Jedno z nejstarších koření na světě dneska házíme do vývaru. V minulosti mu přitom byly připisovány magické schopnosti. Má sedativní účinky, ředí krev a je to prakticky všelék.

Patří mezi základní koření české kuchyně, neobejde se bez něj hovězí vývar, čočková polévka ani žádná dobrá omáčka. Nejí se, po uvaření jídla se z pokrmu vyndá, někdo ho do jídla proto i mele. Víte, o jakém koření je řeč?

Ušlechtilá historie

Jde o listy vavřínu, který roste ve Středomoří a Makaronésii. Vavříny mají bohatou historii a v lidských dějinách hrají důležitou roli. Ve starém Řecku se ve vavřínový strom proměnila nymfa Dafné. Pradávný Apollón pak kvůli tomu nosil na hlavě vavřínový věnec. Ten patřil na hlavu i každému vítězi sportovních her.

Olej ze semen se používá k výrobě mýdla, v Římské říši byl symbolem císařské moci. Měl mít moc ochránit lidi před veškerým neštěstím. Listy z něj si spletl do čelenky císař Tiberius, aby ho uchránil před blesky, ze kterých měl panickou hrůzu. Ve Středomoří se věsí na dveře, kde chrání své majitele. Ve starém Římě žvýkaly jeho listy věštkyně, aby přišly rychleji do tranzu.

bobkový list

Foto zdroj: Unsplash

Na cukrovku a pro zdravé srdce

Podle ajurvédy otepluje organismus. Působí proti zánětům a urychluje hojení ran. Léčí revma a výluh z něj zmírňuje dráždivý kašel. Navíc prý tlumí silné bolesti hlavy. Má antioxidační účinky a chrání tělo před volnými radikály nebo oxidativním stresem.

Snižuje záněty i hladinu cukru v krvi. Stačí konzumovat už jeden až tři gramy koření po dobu jednoho měsíce, aby se snížilo riziko cukrovky, ale i onemocnění srdce a cév. Kromě toho klidní podrážděný žaludek a pomáhá při nadměrném nadýmání. V „bobkáči“ najdete taky plno vitamínů – například A, B nebo C, minerály jako železo, vápník, selen, měď, draslík a hořčík.

Čaj z „bobkáče“

Výluh z koření nepijte ráno, protože má sedativní účinky, takže sice pomůže od stresu, ale může se vám po něm chtít spát. Stačí proto dva až tři listy zalít 200 mililitry vroucí vody a nechat 15 minut louhovat.

Naše babičky věřily, že takovýto čaj odstraní odpadní látky z těla, detoxikuje, odvádí záněty z organismu a urychluje léčbu nachlazení. Pokud se nebojíte vykuřovat, zapalte pár listů bobkového listu a nechte je, aby vám provoněly domov. Zklidní vás, vyčistí prostor od negativních energií a ještě vám zlepší náladu. To jsou čáry!

čaj

foto zdroj: Unsplash

Zázrak na lupy

Bobkový list využijete také v kosmetice, jeho nálevem si například opláchněte hlavu, abyste se zbavili lupů. Doma si můžete připravit i vavřínový olej. Je to snadné, stačí nechat macerovat dva týdny bobkové listy v olivovém oleji. Potom olej sceďte a používejte k masážím, do koupele nebo na klouby.

Duo proti nachlazení

Pokud sníte o dokonalé kombinaci koření, smíchejte bobkový list s hřebíčkem, který je přírodní antiseptikum a anestetikum. Společně potlačují růst bakterií a snižují záněty. Léčí záněty horních cest dýchacích, ulevují od kašle a bolesti v krku. Snižují riziko aterosklerózy a vzniku migrén.

Upozornění redakce: Bobkový list by neměly konzumovat těhotné ani kojící ženy nebo děti do tří let. U těhotných žen by mohl bobkový list způsobit krvácení, protože mírně ředí krev. Z toho důvodu by se neměl konzumovat ani (zhruba) dva týdny před operacemi. Zároveň ale tím pádem slouží i jako prevence embolií nebo trombů.

Zdroj: Matkyvnesnazich.czpmc.ncbi.nlm.nih.gov

Informace o autorovi

Bea Lišková
Autor s 181 příspěvky

Další příspěvky