České ratatouille je oblíbené jídlo, které jsme rádi jedli v období socialismu. Když se urodila zelenina, nesmělo chybět na stole.
Jaké jídlo se vám vybaví, když si představíte socialismus? Jedno z jídel, které nesmělo během letní úrody chybět na stole bylo lečo. Znáte jeho historii? Lečo je tradiční české a slovenské jídlo, které se těší oblibě i v sousedním Polsku nebo Rakousku. Speciální podobou je maďarské lečo. Jednotlivé verze leča se od sebe liší. Základ pokrmu bývá ale stejný, tvoří ho čerstvé papriky, rajčata a cibule.
Maďarské lečo
Maďarské lečo se podávalo jako zeleninová příloha, například k pečené kachně. Samostatný pokrm se z něj stal až postupně. Dodnes se ale v Maďarsku konzumuje jako omáčka k masům a používá se jako základ do polévek.
Používá se jeden díl cibule na dva díly rajčat a čtyři díly bílých nebo zelených dlouhých paprik. Zelenina se před použitím loupe a je nakrájena na velké kusy. Přidává se slanina a jídlo má ostrou chuť. Směs je hustá, protože se do ní nepřidává žádná voda. Může se přidat i dýně, kapusta, lilek nebo houby. Naopak chybí vajíčko. Někdy se do leča přidávají fazole nebo pikantní klobása, zakysaná smetana a příloha v podobě brambor, rýže nebo noků.

Foto zdroj: Freepik
České lečo
Každá česká domácnost připravuje lečo po svém. Je to podobné jako s bramborovým salátem. Patří do leča uzenina, vajíčka? Má se podlívat a patří k němu brambory? To jsou otázky jako vystřižené ze staroanglického dramatu.
České lečo připomíná eintopf. Jedná se o hustou polévku s rozšlehaným vejcem, která tolik nepálí. Zelenina se rovnou vaří ve vodě, neloupe se ani se před uvařením nepředpéká. Někdy se zahušťuje moukou nebo strouhankou a občas se do něj přidává uzenina, například salám. Podává se samotné, ale častěji s chlebem nebo vařenými brambory.
Zatímco my ho vaříme v kuchyni, v Maďarsku se tradičně připravuje na ohni, díky čemuž získává svoji nezaměnitelnou chuť. Příprava je společenskou záležitostí podobnou našemu grilování. Ochutnat ho můžete i na dovolené v Srbsku, kde se podává s vepřovým a rýží nebo v Itálii, kde se mu říká peperonata.
Možná znáte hlavně lečo prodávané v konzervách, které slouží k rychlému ohřevu v kotlíku pro trampy. Pokrm je ale rychlý na přípravu a když do něj nezařadíme oblíbenou uzeninu, je i zdravý. Neexistuje důvod, proč si ho doma nepřipravit. Děti s ním sice mají občas problém, ale pokud si ho oblíbí, je ideálním způsobem, jak je přimět jíst zeleninu. Jenom jim ho příliš nekořeňte…
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Recept na nejlepší lečo
- Kilo bílých paprik (nebo podle preference)
- Půl kila rajčat
- Dvě cibule
- Lžíce sádla
- Dva plátky špeku
- Nožička maďarské klobásy (nebo jiné uzeniny)
- Polévková lžíce maďarské papriky (nebo sladké)
- Tři vejce
- Sůl
V hlubokém hrnci rozpalte sádlo, přidejte na kostičky nakrájený špek a s cibulí na měsíčky nakrájenou osmažte. Přidejte na kostičky nakrájené papriky a mletou papriku. Po deseti minutách přidejte na kostičky nakrájená rajčata a pět minut poduste. Na závěr přidejte klobásu, do leča vmíchejte vejce a dosolte. Podávejte s vařeným bramborem, chlebem nebo jiným pečivem. Klobásu můžete vynechat nebo vyměnit za trhané maso.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, tastehungary.com