mrazák
Foto zdroj: Matky v nesnázích

Pozor, tohle do mrazáku nepatří. Jarní čistka potravin vás uchrání od zdravotních potíží

Mrazák je fajn věc, ale ne všechny potraviny do něj patří. Některé potraviny nejsou po rozmrazení vhodné pro konzumaci, jiné ztrácí svou chuť a výživové hodnoty.

Před příchodem jara je dobré zkontrolovat, co v mrazáku máte a případně vyhodit nějaké staré, přemrzlé nebo jinak poškozené potraviny. Znáte vlastně pravidla skladování v mrazáku a rozmrazování?

Pravidla rozmrazování:

Pokaždé, když rozmrazíte a znovu zmrazíte potraviny, zvýšíte růst bakterií. To pak může vést ke střevním potížím nebo otravě jídlem. Pokud tedy něco rozmrazujete, dělejte to v lednici a nenechávejte potraviny na kuchyňské lince při pokojové teplotě. Platí také pravidlo, že pokud něco jednou rozmrazíte, podruhé to do mrazáku už nesmí. Nikdy nezmrazujte znovu potraviny, které jste nechali při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.

Pravidla délky „pobytu“ v mrazáku:

  • Zbytky od oběda nebo zákusky, které jste nesnědli, nevydrží v mrazáku navěky. Mražené zbytky hotových jídel byste měli sníst do 3–4 měsíců. Později už se to podepisuje na kvalitě.
  • Potraviny obalené ledem vyhoďte. Můžou být už spálené mrazem a úplně bez chuti.
  • Pozor, co kam ukládáte. Pokud dáte ovoce a zmrzlinu vedle masa, může se lehce stát, že začne zapáchat. No kdo by chtěl jíst zmrzlinu s příchutí hovězího?

Tohle do mrazáku nepatří

Zelenina s vysokým obsahem vody

Zelenina jako okurky, salát nebo rajčata se po rozmrazení stávají vodnatými a ztrácejí svou strukturu. Tyto potraviny je lepší skladovat v chladničce. Ale tohle je základní informace, kterou zná snad každý.

Mléčné produkty

Mléko a jogurty mohou po rozmrazení změnit texturu a chuť. I když je možné zamrazit tvrdé sýry, měkké a krémové produkty by měly zůstat v lednici.

Brambory

Syrové brambory nezamrazujte, po rozmrazení mohou změnit strukturu. Budou mít zrnitou strukturu. Pokud je ale opravdu do mrazáku chcete dát, zvolte uvařené brambory.

Vejce ve skořápce

Syrová vejce by se neměla zamrazovat ve skořápce, protože se mohou při zmrazení rozbít. Pokud je potřebujete zmrazit, raději je rozbijte a smíchejte s trochou soli nebo cukru. Ani tak bychom to ale nedělali.

Tyto potraviny teď na jaře z mrazáku vyhoďte

Staré maso

Zkontrolujte datum spotřeby a ujistěte se, že maso nezapáchá. Pokud jste ho v mrazáku měli déle než šest měsíců, je lepší se ho zbavit.

Zmrzlé zeleninové zásoby

Pokud máte zmrzlou zeleninu, kterou už dlouho nepoužíváte, mějte na paměti, že i když je stále bezpečná, může ztratit chuť , texturu, o vitaminech ani nemluvíme.

Cukrovinky a sladkosti

Přezrálé nebo poškozené dezerty v mrazáku je nejlepší vyhodit, aby se zabránilo konzumaci nekvalitních potravin.

Pochybné potraviny

Vždy zkontrolujte podmínky skladování a vzhled všech potravin. Pokud se na nich objeví ledové krystaly, může to znamenat, že došlo k poškození kvality.

Správné skladování potravin v mrazáku je klíčové pro udržení jejich chuti a výživových hodnot. Kromě toho je důležité provádět pravidelný úklid mrazáku, abyste se zbavili starých nebo poškozených potravin. Dodržujte to a vaše tělo vám poděkuje.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, extension.msstate, food-safety

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 111 příspěvky

Další příspěvky