vajíčka s holandskou omáčkou
Foto zdroj: Matky v nesnázích

10 jednoduchých rad, jak snížit cholesterol o 40 %: Vegetariáni jsou ve výhodě!

Vysoký cholesterol je jedním z hlavních faktorů vzniku srdečních onemocnění, která v Česku stojí za polovinou úmrtí.

Jste milovnice vajíček a nedaří se vám snížit cholesterol? Jejich nadměrná konzumace může podle odborníků představovat velké zdravotní problémy. Hrozí například zvýšené riziko infarktu myokardu.

Zvýšený cholesterol patří mezi největší zdravotní strašáky naší doby. Jeho hladinu zjistíte pomocí krevního testu. To znamená, že někdy nemusíte cítit ani varovné signály, které by napovídaly, že ho v těle máte moc. Existuje ale řada rizikových faktorů. Jsou jimi například strava bohatá na živočišné tuky, cukry, kouření, obezita, fyzická neaktivita, stres, vysoký krevní tlak, cukrovka a konzumace alkoholu. Čím déle máme zvýšenou hladinu cholesterolu, tím vyšší je riziko vzniku srdečních onemocnění.

V České republice umírá skoro polovina populace na srdeční onemocnění (44 % mužů, 47,5 % žen). Na to, že jim dokážeme účinně předcházet, je to poměrně vysoké číslo. Protože genetiku moc neovlivníme, hraje hlavní roli v prevenci změna životního stylu.

Obecnou radou je dodržovat správný poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin. Odborníci doporučují snížit poměr nenasycených kyselin, které jsou přítomné v uzeninách, živočišných výrobcích nebo tropických tucích (palmový olej). Jejich příjem by neměl přesáhnout deset procent z celkového příjmu energie.

Vegetariáni mají výhodu

Oříšky, semínka, avokádo nebo ryby jsou naopak správně a jejich konzumace zdraví našeho srdce negativně neohrozí. Ořechy, semena, ale taky rostlinné oleje jsou přirozenými zdroji fytosterolů, které hrají významnou roli ve snižování hladiny cholesterolu v krvi. Nezáleží však pouze na příjmu tuků, ale například také na příjmu vlákniny. Pokud se přes den cítíte nafouknutí, můžete jí mít nedostatek. Obecná rada by tak mohla být zařadit zeleninu a omezit maso.

„Vegetariáni a vegani mívají v porovnání s ne-vegetariány nižší BMI, nižší hladiny celkového a LDL cholesterolu a nižší hodnoty krevního tlaku. Studie potvrzují u vegetariánů nižší výskyt srdečně cévních onemocnění, například úmrtnost na srdeční příhodu je až o 25 procent nižší v porovnání s ne-vegetariány,“ píše se na stránkách Vím co jím. To je výborná zpráva. Stačí totiž zavést pár drobných změn a hladina cholesterolu se sníží až o desítky procent.

Jak na to

  1. Máslo vyměňte za zdravější margarín
  2. Plnotučné mléko nahraďte odtučněným
  3. Místo smetany používejte řecký jogurt
  4. Omezte příjem tučného masa a uzenin
  5. Zvyšte příjem ryb
  6. Nesmažte na kokosovém oleji
  7. Používejte olivový olej
  8. Svačte ořechy
  9. Vyřaďte dorty, buchty a slané pochoutky
  10. Zařaďte zeleninu a luštěniny

Dalším tipem je konzumovat tučné jídlo spolu se zeleninou, která má na sebe tendenci tuky vázat a nedovolí jim proniknout ze střev do krve. Cholesterolu se ale smrtelně neděste, lidské tělo si ho dokonce produkuje samo, takže volit potraviny pouze s nízkým obsahem tuku není ani nutné, ani žádoucí. Existují navíc látky, které umí nadměrné seskupení LDL v cévách rozpustit. Říká se jim flavonoidy a nacházejí se například ve vínu. Konzumujte ho ale s rozumem.

Je pohyb nezbytný?

Ano. Jakmile si zvyknete chodit pravidelně do fitka, srdce vám poděkuje. Studie ukazují, že největší efekt má pravidelná aerobní fyzická aktivita, takže ne posilování, ale spíše chůze, běh, kolo nebo plavání. Silový trénink má efekt obecně nižší.

Když navíc zhubnete o pouhých 5-10 % své tělesné váhy, sníží se hladina LDL cholesterolu až o 12 %. Pokud ale netrpíte nadváhou ani obezitou, rozhodně neberte článek jako výzvu k hubnutí. Tip se týká lidí, kteří mají pár kilo navíc. Jejich shozením tak mohou odlehčit organismu.

Zdroj: Matkyvnesnázích.cz, pubmed.govbhf.org.uk

Informace o autorovi

Bea Lišková
Autor s 58 příspěvky

Další příspěvky