Věděli jste, že smíte v rámci redukční diety konzumovat vepřové maso? Výzkumy ukázaly, že může být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.
Ačkoli se v Čechách konzumuje vepřové ze všech druhů masa nejvíce, dietářky ho nemají v oblibě. Považují ho za tučné maso, které je nezdravé, zvyšuje cholesterol a ucpává cévy. Hovězí vidí jako výrazně dietnější. Jaká je ale celá pravda?
Vepřové není nezdravé?
Červené maso bylo zkoumáno v souvislosti s rizikem vzniku rakoviny, srdečních onemocnění a podobně. Studie ale mají protichůdné výsledky, takže vepřové možná odsuzujeme zbytečně. Nová studie se chtěla podívat na červené maso zblízka a ze všech hledisek. Použila pro to křivkovou analýzu, s jejíž pomocí zkoumala různé varianty statistických analýz. Vědci jich celkem otestovali 1208.
Zjišťovalo se, jestli je červené maso nějakým způsobem spojeno se zvýšenou úmrtností. Většina analýz toto tvrzení nepotvrdila a čtyřicet jich dokonce zjistilo spojení příjmu nezpracovaného červeného masa s nižší mortalitou. Zdá se, že vepřové není samo o sobě nezdravé, ale záleží na tom, jak ho podáváme, takže se může stát součástí zdravého i redukčního jídelníčku.
Kalorie v jednotlivých druzích masa
Když se podíváme na výživovou hodnotu vepřové kýty, bude mít asi 715 kj na sto gramů, vepřová svíčková 439 kJ. Hovězí má průměrně kolem 890 kj. Husa má na sto gramů 900 kJ, celé kuře 620 kJ a losos 902 kJ, ten je přitom často součástí redukčních jídelníčků.
Není vepřové jako vepřové. Existují extrémně tučné kusy vepřového, které jsou obaleny tukem. Například krkovice má téměř dvojnásobek kalorií co vepřová panenka. Když si vybereme dobrou část s minimem tuku, získáme super zdroj bílkovin. Ve sto gramech vepřového je jich asi 23 gramů. U kuřete je to pro představu méně, asi 13 g bílkovin na sto gramů (počítala jsem maso z celého kuřete, u prsou je to 17,8 g). Když se zaměříme na tuky, panenka obsahuje ve sto gramech 4 g tuku, zatímco vanička plnotučného tvarohu 9,5 g.
Vitaminy
Kromě bílkovin najdeme ve vepřovém mase cenné vitaminy, minerály a stopové prvky: niacin, B6, B12, železo, zinek, selen nebo fosfor.
Niacin je vitamín B3. Podporuje energetický metabolismus, tedy přeměnu živin na energii. Je taky důležitý pro zdraví pokožky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Vitamín B6 přispívá k tvorbě červených krvinek. Červené krvinky potřebujeme, protože mimo jiné pomáhají okysličit tělo tím, že přenáší kyslík do tkání. Kromě toho snižují únavu, dodávají nám vytrvalost, jsme díky nim odolnější vůči chladu a lépe se soustředíme.
Vepřové dále obsahuje vitamín B12, který podporuje správnou funkci nervového systému a metabolismus DNA. Zjednodušeně – do nervového systému patří mozek, mícha a nervy, které přenášejí signály mezi jednotlivými částmi těla. Metabolismus DNA zase zahrnuje procesy, které se týkají tvorby a opravy DNA. Jsou klíčové v těhotenství, protože zajišťují správný vývoj plodu.
Železo je důležité pro naši krev, ale taky proti únavě, a zinek podporuje imunitu, zdraví nehtů a pokožky. Selen je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením a podporuje správnou funkci štítné žlázy (my jí doma říkáme štítka). Fosfor podporuje zdravé kosti a zuby.
Medové vepřové s jasmínovou rýží
Udělejte si zdravý oběd, která má 421 kcal na porci. Na olivovém oleji osmažte 200 g na nudličky nakrájené libové vepřové kýty, přidejte jednu čerstvou nakrájenou mrkev a půlku červené kapie. Směs nechte na pánvičce deset minut, mezitím si připravte omáčku. Na tu budete potřebovat teriyaki a med v poměru 1:1. Já používám polévkovou lžíci od každého. Do masa přidejte sůl a pepř podle chuti, a čerstvou jarní cibulku. Přidejte teriyaki omáčku s medem, pak přilijte do pánve trochu vody, aby se nepřichytila. Po pěti minutách stáhněte z plamene a podávejte s jasmínovou rýží a sezamovými semínky. Podle návodu uvaříte dvě porce.
Zdroj: Matkyvnesnázích.cz, Sciencedaily, Webmd