Snídaně jsou často považované za nejdůležitější jídlo dne, a to platí dvojnásob, pokud se snažíte zhubnout. Správně sestavená snídaně může podpořit metabolismus, zvýšit energii a udržet vás sytými až do oběda.
Snídáte nebo snídani nevěnujete příliš mnoho energie a spokojíte se s rychlou kávou a rohlíkem do ruky? Pokud ano, moc dobře víte, co přichází pak. Hlad, chutě a uzobávání nesmyslů, ve kterých jsou nejčastěji rychlé cukry. Naučte se snídat. Tím ale nemyslíme bábovku nebo čokokuličky plné cukrů zalité mlékem. I když jsou možná dobré, dejte od nich ruce pryč!
Důležité snídaňové pravidlo už neplatí
Pojďme si ale nejprve ujasnit důležitou věc. „Snídani si nemusíte dávat do půl hodiny po probuzení, jak zněla dřívější výživová doporučení. Nejlepší snídaně je taková, kterou si sníte v klidu, dodá vám všechny živiny, tj. bílkoviny, tuky i sacharidy, a tu si klidně naservírujte i dvě hodiny po probuzení,“ uvádí web STOB.
Správná snídaně
Snídaně by měla zahrnovat kombinaci bílkovin, zdravých tuků a sacharidů:
- Bílkoviny: Bílkoviny pomáhají zvyšovat pocit sytosti a podporují svalovou hmotu. Můžete zvolit jogurt, tvaroh, vejce nebo rostlinné bílkoviny, jako je chia semínko nebo cizrna.
- Zdravé Tuky: Avokádo, ořechy nebo semínka dodají zdravé tuky, které pomáhají udržet energii a stabilní hladinu cukru v krvi.
- Sacharidy: Volte celozrnné produkty, jako jsou ovesné vločky (neexistují ale jen ovesné, ale např. i žitné, jáhlové, pohankové apod.), celozrnný chléb nebo ovocné smoothie. Důležité je vyhnout se rafinovaným sacharidům, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi.
Vláknina na prvním místě
Strava bohatá na vlákninu vám pomůže s trávením a zasytí vás. Přidejte do snídaně ovoce, zeleninu nebo celozrnné produkty. Například (opět) ovesné vločky s ovocem a ořechy. Jsou totiž skvělým zdrojem jak vlákniny, tak i živin. Proč jíst například ořechy?
- jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a především nenasycených tuků. Těch obsahují i více jak 50%.
- obsahují vitaminy, minerály a železo.
- mají pozitivní vliv na srdeční a cévní choroby
- regulují krevní tlak
- pomáhají snižovat hladinu cholesterolu
- napomáhají regeneraci po psychické a fyzické zátěži
- jsou silnými antioxidanty
Dostatek tekutin
Hydratace je pro metabolismus nesmírně důležitá. Na pitný režim spousta lidí zapomíná. Ráno je dobré začít šálkem vody nebo bylinného čaje, aby jste podpořili trávení a pročištění organismu. Obecně platí, že nejvíce tekutin byste měli vypít dopoledne. Dohánět to odpoledne a večer je špatně.
Nízký obsah cukru
Vyhněte se sladkým cereáliím, ochuceným jogurtům a jiným potravinám s vysokým obsahem přidaných cukrů. Místo toho zvolte přírodní sladidla, jako je med nebo ovoce, které dodají potřebnou sladkost.
Připravte si tuto správnou snídani:
Ovesná kaše s banánem a mandlovým máslem:
- Ingredience: 50 g ovesných vloček, 200 ml vody nebo rostlinného mléka, 1 banán, 1 lžíce mandlového másla, špetka skořice, hrst ořechů nebo semínek.
- Postup: Uvařte ovesné vločky ve vodě nebo mléce. Po uvaření přidejte na kousky nakrájený banán, mandlové máslo a špetku skořice. Ozdobte ořechy nebo semínky.
Správná snídaně by měla být vyvážená, výživná a hlavně dobrá. Naslouchejte svému tělu, experimentujte s různými potravinami, jedině tak zjistíte, co vám nejlépe vyhovuje! Můžete zkusit vajíčka na různé způsoby. Hitem se stala v poslední době Turecká vejce. Pokud ale tíhnete spíše ke sladkému, možná jsme se trefili s kaší s banánem a máte své první oblíbené snídaňové jídlo.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, nutritionsource, teamnutrition,