Lidé se dělí na dvě skupiny. Na tu, která si slupky z ovoce a zeleniny loupe a na ty, která je konzumuje. Možná vás ale překvapí, že poživatelné jsou i slupky od melounu nebo banánu.
Spousta slupek, které považujete celý život za nejedlé, můžete konzumovat. Obsahují živiny a někdy je v nich více vlákniny nebo vitamínů než v dužině. To se týká například kiwi, jehož chlupatá slupka obsahuje třikrát více vlákniny než dužina. Slupka jablka obsahuje protizánětlivé látky a vitamín C. Ta z okurky obsahuje křemík, slupka sladkých brambor draslík a železo a slupka od lilku mozek chránící antioxidanty. Konzumovat můžete i slupky z melounů nebo banánů. Jak je to s mangem?
Meloun
Zní to skoro neskutečně, ale slupka od melounu se běžně konzumuje. Jenom ne u nás, ale v Americe. V Mexiku se restuje nebo dusí a ve Spojených státech amerických si ji připravují na způsob našich nakládaných okurek. Syrovou melounovou slupku můžete přidat do koktejlů a smoothie. Snižuje krevní tlak, zlepšuje prokrvení a obsahuje vlákninu. Najdete v ní hořčík a draslík. Vždycky je ale lepší melounovou slupku povařit, protože je tvrdá. Mladé slupky ale přidejte do salátu, použijte je k přípravě koktejlů, džemů, polévek nebo sorbetů.
Melounové nakládané slupky
Chcete si připravit melounové pickles? Ze slupek odkrojte zelenou část a ponechte bílou dužinu. Nakrájejte ji na kostky o velikosti jednoho sousta. Do zavařovací sklenice je vrstvěte střídavě s křenem, česnekem, pepřem a koprem. Takto připravené slupky zalijte nálevem z převařené vody se solí (jedna polévková lžíce soli na litr vody). Nahoru umístěte zelný list, aby byl všechen meloun pod hladinou. Po deseti dnech kvašení je jídlo připraveno ke konzumaci.

Foto zdroj: Unsplash
Banán
Poživatelná je i slupka od banánu, ale zasyrova se hůř tráví a pokud je banán zelený, není slupka sladká, ale hořká. V asijské kuchyni se ale používá, můžete si z ní připravit kari, čatní nebo ji rozmixovat i s banánem ve smoothie. Má v sobě antioxidanty, hořčík, draslík a vitamín B6 a B12. Ze slupek si můžete připravit i čaj, který vás dokonale zklidní. Nebo je přidejte k masu, aby bylo šťavnatější.
Banánová slupka je pomocníkem proti cukrovce, vysokému krevnímu tlaku, zvýšenému cholesterolu a působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Obsahuje totiž vlákninu, flavonoidy a další účinné látky. Navíc napomáhá hubnutí a zlepšuje kvalitu spánku.
Banánový čaj
Chcete si připravit banánový čaj? Nasušte banánové slupky do zásoby a uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě. Na jeden hrnek čaje budete potřebovat slupky asi z poloviny banánu. Slupku vařte deset minut a čaj pijte ještě teplý, nejlépe před spaním.

foto zdroj: Unsplash
Mango
Na mango si dejte pozor. Jeho slupka sice obsahuje antioxidanty, vitamín A a C, ale zároveň taky nebezpečné toxiny s podobnými účinky jako jedovatý břečťan. Citlivějším jedincům může způsobit konzumace mangové slupky alergickou reakci nebo lokální podráždění v okolí úst. Navíc chutná hořce.
Ovoce očistěte
Rozhodně vás nenabádáme, abyste začali olizovat a okusovat slupky ovoce, které si přinesete ze supermarketu. Vybírejte potraviny v BIO kvalitě, které nejsou plné pesticidů a slupku napřed vždycky očistěte vodou a kartáčem na ovoce nebo ji před konzumací ponořte do roztoku vody s jedlou sodou.