zdravý talíř
Foto zdroj: Freepik

Znáte pravidlo 25-50-25? Sestavit správně jídlo na talíři umí málokdo

Každé ráno tak hezky začnete! Posnídáte zdravou snídani, oběd už má možná menší chybku a prohřešek, svačina už má trhliny a večer vlítnete na pečivo, salám a chipsy u televize.

Ano, ano, tento scenář zná spousta z nás! Nejste v tom sami a naprosto vás chápeme, protože chyby dělá každý. Jenže, proč vždycky večer? A proč je toho vždycky tolik? Večer „prasíme“, protože přes den jsme se omezovali a měli nedostatek bílkovin, takže má tělo potřebu to dohnat. Naučte se proto složit zdravý a nutričně vyvážený talíř. Předejdete tím večernímu přejídání.

Ideální talíř

Správné rozložení jednotlivých skupin potravin vám pomůže zajistit, že tělo dostane potřebné živiny, které podporují energii, metabolismus a celkovou kondici. Jak by tedy měl takový talíř vypadat?

Bílkoviny (20-30 % talíře)

Bílkoviny jsou důležité pro růst, obnovu svalů a celkové zdraví. Měly by zaplnit přibližně 20-30 % vašeho talíře. Jaké bílkoviny máme na mysli?

  • libové maso (kuřecí, krůtí, hovězí)
  • ryby a mořské plody
  • vejce
  • luštěniny (fazole, čočka)
  • mléčné produkty (jogurt, tvaroh)
  • ořechy a semena

Zelenina (40-50 % talíře)

Zelenina by měla tvořit největší část vašeho talíře, ideálně 40-50 %. Je bohatá na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Snažte se zahrnout různobarevnou zeleninu, která podporuje pestrou paletu živin. Například:

  • listová zelenina (špenát, rukola, salát)
  • brokolice, květák
  • paprika, mrkev
  • cuketa, dýně

Zdravé sacharidy (20-30 % talíře)

Sacharidy by měly v talíři zaujímat 20-30 %. Důležité je vybírat ty zdravé, které poskytují energii a vlákninu. Ideálně:

  • celozrnné produkty (hnědá rýže, quinoa, celozrnný chléb)
  • sladké brambory
  • ekologické ovoce (jablka, hrušky, bobule)

Vzorový talíř pro inspiraci:

Představte si talíř, na kterém je:

  • 1/2 talíře zaplněno různobarevnou zeleninou (např. směs salátu, cherry rajčata, okurky, papriky)
  • 1/4 talíře: grilované kuřecí maso nebo čočkový karbanátek jako zdroj bílkovin
  • 1/4 talíře: příloha z hnědé rýže nebo quinoa.

Nezapomeňte na správné kousání

„Správné kousání je klíčovým krokem ke zdravému trávení. Trávicí proces totiž nezačíná až v žaludku, ale už v ústech. Sliny obsahují enzymy, které pomáhají štěpit potravu ještě předtím, než se dostane do žaludku a střev. Pokud jídlo dostatečně nerozkoušeme, trávicí systém musí vynaložit mnohem více energie na jeho zpracování, což může vést k nadýmání, křečím, pocitu těžkosti nebo dokonce ke špatnému vstřebávání živin,“ uvádí nutriční terapeutka Lucie Přinesdomová.

A teď to už jen zkusme dodržet.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, nutritionsource, myplate

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 76 příspěvky

Další příspěvky