avokádo
Foto zdroj: Matky v nesnázích

Jak vybrat správně avokádo: Jednoduchý trik zabere vteřinu

Kolikrát se vám už stalo, že jste si koupili avokádo a uvnitř bylo shnilé. Při cenách za jeden kus to člověka pořádně naštve, protože pokud zvolíte špatně, vyhazujete peníze oknem.

Avokádo: Superpotravina plná živin

Avokádo se v posledních letech stalo jednou z nejoblíbenějších superpotravin díky svému jedinečnému nutričnímu profilu a vynikající chuti. Pochází z Mexika a je bohaté na zdravé tuky, které jsou prospěšné pro srdce. Kromě toho obsahuje množství vitamínů a minerálů, jejichž příznivé účinky na zdraví nejsou zužitkovány jen ve studených pokrmech, ale i tepelně upravených.

Avokádo je také skvělým zdrojem vlákniny, draslíku a vitaminu E. Díky těmto vlastnostem může pravidelná konzumace avokáda přispět k lepšímu trávení, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a podporuje zdravou pleť.

Jak vybrat správné avokádo?

Vybrání zralého avokáda je klíčové. Pokud vyberete nezralé, je ještě tvrdé, pokud příliš měkké, může být už shnilé. Aby byla jeho chuť skvělá, musí být skvělá i konzistence. Přinášíme několik tipů, jak zjistit, zda je avokádo zralé právě tak akorát:

  1. Barva slupky: Podle barvy slupky je těžké se řídit, protože v obchodech narazíte na různé druhy avokád. Nejčastěji v supermarketu natrefíte na avokádo se skoro až černou slupkou, občas tam ale také najdete avokáda se zelenou slupkou. Ty se odlišují také tvarem – jsou podélnější. Takže se nenechte zmást, nemusíte přemýšlet nad tím, že jedno je dobré a druhé špatné. Jsou prostě jiné. Za mě je zelené avokádo sladší. Mám ho radši.
  2. Hmatový test: Jemně zmáčkněte avokádo prsty. Zralé avokádo bude mírně měkké, ale ne příliš. Pokud je příliš tvrdé, ještě není zralé. Pokud je hodně měkké, může být přezrálé nebo dokonce shnilé.
  3. Kontrola stonku: Pokud je to možné, jemně odtrhněte malý kousek stonku na vrcholu avokáda. Je to taková malá šťopka. Pokud je pod ní avokádo zelené nebo zelenožluté, je avokádo ideální k jídlu. Pokud je hnědé, je přezrálé nebo shnilé.
  4. Plánování na později: Pokud koupíte avokádo, které není zralé, ale chcete si ho ponechat na později, uložte ho doma někam při pokojové teplotě. Jakmile dosáhne požadované zralosti, můžete ho přesunout do lednice, kde zůstane čerstvé déle.

Avokádo můžete přidat do smoothies, udělat z něj pomazánku nebo třeba guacamole. Skvělé je také do sendvičů nebo k míchaným vajíčkům.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, Harvard Health Publishing,

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 85 příspěvky

Další příspěvky