Patříte k těm, co si rádi ke sledování filmu nebo oblíbeného seriálu nasypou do mističky chipsy nebo jinou nezdravou pochoutku a pokaždé si s černým svědomím říkáte, že to byste rozhodně neměli?
Co třeba zkusit zdravější alternativu? Už nějakou dobu si připravuju pečenou cizrnu. Mám tak něco k televizi, ale nejsou to nezdravé chipsy ani tyčinky.
Cizrna je luštěnina s jemně oříškovou chutí, kterou pečením ještě krásně zvýrazníte. Kromě bílkovin vašemu tělu dodá také minerální látky a vlákninu. Je známá také jako římský hrách, je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerály, což z ní dělá skvělou alternativu, pokud nechcete jíst maso. Obsahuje důležité vitaminy, jako je vitamin B6, který podporuje metabolismus. Cizrna také obsahuje minerály, jako je železo, zinek a hořčík, které přispívají k posílení imunitního systému a zdraví kostí. Její konzumace může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat zdravé trávení. Cizrnu můžete využít v salátech, polévkách, pomazánkách jako hummus nebo ji přidat do různých pokrmů – je skvělá jak v teplé, tak studené kuchyni!
Teď už ale ten recept!
Co budete potřebovat:
- 1 plechovka cizrny
- 1 lžíce olivového oleje
- sladká paprika
- parmezán
- špetka tymiánu
Jak na to:
- Cizrnu z plechovky propláchněte a pořádně osušte tak, aby byla úplně suchá.
- Na plechu ji promíchejte se lžící olivového oleje a bylinkami a kořením, které máte rádi. Můžete zkusit i sušený česnek.
- Vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a pečte asi 15 minut. Občas ji na plechu promíchejte.
- Pak cizrnu posypejte nastrouhaným parmezánem a ještě chvíli zapečte než bude sýr křupavý.
- Upečenou cizrnu dejte do misky a posolte, pokud chcete. Parmezán je ale slaný.
Pokud náhodou nechcete používat cizrnu z plechovky, tak si cizrnu nezapomeňte předem namočit do hrnce s vodou, uvařte ji a až pak postupujte jako u plechovkové cizrny.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, autorský text – redaktorka recept vaří pravidelně, Healthline