Občas koukám do lednice a fakt netuším, co si připravit. Ne, že bych tedy měla čas u ní stát dlouho. S příchodem nového školního roku, kdy mám ve škole už obě děti, jsem s časem úplně na štíru. Jenže nemám ráda monotónní jídelníček, protože pak sklouzávám k nepříliš zdravým variantám ve stravování. Poslední rok se ale snažím nejíst maso nebo masné výrobky každý den a hodně jsem si oblíbila tofu. Jsem hodně na home office a tak vítám rychlé obědy a svačiny. Ráda si tofu sama ochutím, udělám z něj kari, “boloňskou” omáčku na těstoviny, zabalím ho se zeleninou do rýžového papíru a opeču nebo ho prostě jen vrznu do trouby a k tomu si dám zeleninu. Pokud byste i vy rádi zpestřili svůj jídelníček, přikládám malou inspiraci.
Zkuste paté nebo seafood tofu
Jsem zvyklá kupovat si neochucené tofu a tofu paštikám jsem se spíš vyhýbala. Tofu párky mě nikdy koupit nenapadlo. Ale! Měla jsem teď možnost ochutnat výrobky od Lunter Tofu. Jsem tak překvapená, jak dobrý to je. Nejvíc mi od Lunter Tofu chutnají paté. Bylinkové a s brusinkami. A fakt mě příjemně překvapila Seafood pomazánka a Sojakrém (bože, ten je fakt dobrej). K snídani jsem zkusila i tofu párky a je to příjemná změna. Člověk do sebe dostane bílkoviny a přitom mu není těžko jako po klasických uzeninách. Tofu zapékám i v troubě. Buď si ho můžete naložit, jak uznáte za vhodné (já dávám sojovku, bylinky, olej, česnek a malinko protlaku) a nebo si kupte už předem naložené v marinádě.
Co s pomazánkami a paté? Jasně – na rohlík a na bagetu je to rychlovka, ale zkuste si to rozetřít třeba i na tortilu, posypat bylinkami, zabalit do toho čerstvou zeleninu a zdravá sváča je na světě. Nesním pak první, na co narazím.
Jak to donutit ochutnat manžela?
…manžela nebo ty, co se stále na tofu dívají skrz prsty. :) Jeden večer jsem nám k vínu krájela sýry a pár bagetek jsem namazala brusinkovým tofu paté. “Co to je?,” ptal se podezřívavě muž. “Paštika,” odpověděla jsem a říkala si, jak jsem vyzrála na to, aby to aspoň ochutnal! Samozřejmě ale ví, že máme teď pár paté v lednici a tak než si kousnul říká:
“Je to z tofu,” že jo?!
“Můj bože! Ochutnej to prostě! Je to fakt dobrý!”
Nechtěla jsem, aby byl zaujatej a věděl předem, že to je z tofu. Ale co. Už se stalo. Jenže pak se ozvalo: “Tyto, to je fakt dobrý. Chutná to fakt jako paštika. Chutná mi to. Jenže tyjo, proč bych si to měl kupovat, když si můžu koupit prostě paštiku?”
Myslím, že to je otázka, kterou si říká každý, co jí maso. Já bych to možná otočila. Když si můžu koupit tuhle zdravější a dobrou tofu paštiku, proč bych si kupovala masovou? Víme, co je pomletý v paštikách, že? Tedy spíš vlastně spíš nevíme. :) Přijde mi fajn, že je v dnešní době tolik možností a jednou z nich je tahle. Ulevíme našemu cholesterolu (já ho mám vysokej) a taky zvířatům. A úplně nakonec – tyhle tofu věci chutnají i mému tátovi. Což byl pro mě docela šok, protože táta na tyhle zdravé věci moc není.