Každý rok, když ji upeču, říkám si, že je strašná škoda, že ji peču jen jednou do roka. Nakonec mě ale nikdy nenapadne péct ji třeba na jaře. Když už ale začíná zima, počítám dny, kdy se do ní konečně budu moct pustit. Je totiž dokonalá! Recept mi před několika lety dala maminka bývalého přítele, od té doby ji peču a nenašel se nikdo, komu by nechutnala Poslední dva roky si ji ale začínám dělat trochu jinak, takže jsem upgradovala recept :)
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
200g hladké mouky
200g špaldové mouky (můžete ale dělat vše z hladké)
100g cukru krystal
100g másla
3 žloutky
40g droždí
30g mandlí
30g rozinek
30g sušených meruněk
zarovnanou čajovou lžičku soli
lžičku skořice
170g mléka
citronovou a pomerančovou kůru
JAK NA TO:
Lžíci cukru rozetřete s kvasnicemi, až se roztečou, přidejte 1-2 lžíce mouky a 2-3 lžíce vlažného mléka. Nechte cca deset minut než kvásek vzejde. Pak přidejte cukr, mouku, vlažné máslo, vlažné mléko, ve kterém jsme rozkvrdlali žloutky a rozpustili sůl. Pak přidejte nakrájené meruňky, rozinky, nasekané mandle.
Pořádně těsto zpracujte a nechte vykynout. Celkově ho nechávám kynout 2 hodin. Pak těsto rozdělte na 9 kusů, rozšoulejte nudličky a upleťte. Podní část ze 4, prostřední ze 3 a horní ze 2. Aby se vám vánočka nerozjela, zpevněte ji špejlemi/párátky. Pečte na 160 cca hodinu.
Foto musím vyměnit za aktuálnější verzi. :)