vanocka

“Upgradovaná” Verunčina vánočka

Každý rok, když ji upeču, říkám si, že je strašná škoda, že ji peču jen jednou do roka. Nakonec mě ale nikdy nenapadne péct ji třeba na jaře. Když už ale začíná zima, počítám dny, kdy se do ní konečně budu moct pustit. Je totiž dokonalá! Recept mi před několika lety dala maminka bývalého přítele, od té doby ji peču a nenašel se nikdo, komu by nechutnala  ;-) Poslední dva roky si ji ale začínám dělat trochu jinak, takže jsem upgradovala recept :)

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

200g hladké mouky

200g špaldové mouky (můžete ale dělat vše z hladké)

100g cukru krystal

100g másla

3 žloutky

40g droždí

30g mandlí

30g rozinek

30g sušených meruněk

zarovnanou čajovou lžičku soli

lžičku skořice

170g mléka

citronovou a pomerančovou kůru

 

JAK NA TO:

Lžíci cukru rozetřete s kvasnicemi, až se roztečou, přidejte 1-2 lžíce mouky a 2-3 lžíce vlažného mléka. Nechte cca deset minut než kvásek vzejde. Pak přidejte cukr, mouku, vlažné máslo, vlažné mléko, ve kterém jsme rozkvrdlali žloutky a rozpustili sůl. Pak přidejte nakrájené meruňky, rozinky, nasekané mandle.

Pořádně těsto zpracujte a nechte vykynout. Celkově ho nechávám kynout 2 hodin. Pak těsto rozdělte na 9 kusů, rozšoulejte nudličky a upleťte. Podní část ze 4, prostřední ze 3 a horní ze 2. Aby se vám vánočka nerozjela, zpevněte ji špejlemi/párátky. ;-) Pečte na 160 cca hodinu.

Foto musím vyměnit za aktuálnější verzi. :)

snimek-obrazovky-2016-12-11-v-22-14-54

vanocka

snimek-obrazovky-2016-12-11-v-22-10-15

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 632 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky