Nevím, jak vy, ale já mívám často pocit, že do lednice kupuju jedno a to samé. Většinou jezdím do stejného obchodu a přiznám se, že vyhledávání jídla na stránkách dovozců potravin mě moc nebaví. Co mě ale baví, jsou specializované prodejny s potravinami, kde si najdu z gauče většinou to, co supermarkety nenabízí.
Miluju kozí a ovčí sýry, různé typy oliv nebo třeba cokoliv s lanýži. Můj muž teda vždycky trpí a na vůni (pro něj smrad:D) z lanýžů si stěžuje, ale já si tím moc ráda zpestřuju saláty nebo prostě jen různé potraviny, které do oleje namáčím. Takže e-shopy s těmito potravinami miluju. Osvědčily se mi na to eDelikatesy.cz
Tentokrát jsem si od nich objednala kromě sýrů a lanýžového oleje i paté z hub s lanýžem (bože to je tak strašně dobrý!!!) a co si budem, nalákaly mě tam i úplně jiné věci. Miluju španělskou kuchyni, takže když mi poslali recept na paellu, objednala jsem rýži na její přípravu a taky koření, kterým se dochucuje. Už pár dní mám v plánu jet si pro nějaké ty mořské potvory a paellu si uvařit, ale znáte to – rodič míní, dítě mění. Takže zatím tady nad tím slintám u klávesnice a protože se mě teď někdo na instagramu ptal, jak si s manželem zpestřujeme večery, říkala jsem si, že vám sem prostě jasně a upřímně napíšu, že jídlem.
Uspíme děti a přestože se k večeři spolu často dostaneme až v devět, udělám nám nějaké obložené talíře sestavené z různých sýrů, zeleniny, šunky a salámů. No a pro vás mám teď ve spolupráci s eDelikatesami recept na tu paellu, pokud máte chuť ji zkusit. Pokud byste chtěli použít stejné koření a rýži, jaké jsem si objednala já, dám vám to sem i s proklikem ať to na stránkách nemusíte hledat.
NA 4 PORCE PAELLY BUDETE POTŘEBOVAT:
olivový olej
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 sáček koření na paellu
2 šalotky
1 červená paprika
350 g plodů moře (krevety, slávky, kalamáry)
150g cherry rajčátek
400g loupaných rajčat
300ml bílého vína
600ml drůbežího vývaru
400g kulatozrnné rýže na paellu
čerstvá petrželka
chilli
citron
JAK NA TO:
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a na něm nechejte rozvonět nasekaný česnek. Za pár vteřin přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku, slávky a zarestujte. Nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, následně k nim vsypte překrojená cherry rajčátka, přidejte nasekaná loupaná rajčata a vařte, dokud nezačnou “mizet”.
Pak nastává čas přidat rýži, tu do pánve vsypte “po španělsku” křížem. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přilijte půlku vývaru a sáček koření na paellu, to obsahuje také šafrán, který je pro recept zásadní a rýži krásně zbarví do žluta. Tuto první část vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká. Paellu nemíchejte.
Do uvařeného pokrmu přidejte, slávky uvařené zvlášť ve vývaru. Pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním nahoru přidejte ještě měsíčky citronu, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.
Foto od eDelikatesy.cz