Tak takovou smršť dotazů o recept jsem nečekala. Přiznám se, že hovězí žebra jsem si vždycky ráda dávala na pivních festivalech a podobně. Doma jsem je ale nikdy nedělala. Bereme od známého maso a nedávno nám říkal: „Přivezu vám skvělý hovězí žebra. Dejte to do trouby přes noc tak na 90-100 stupňů a pak to jen něčím opatlejte a ohulte pořádně troubu.“ No tak jo. ;-) Žebra, která jsme si od něj brali, byla totiž opravdu dokonalá.
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
Krásná masitá hovězí žebra
2 stroužky česneku
rostlinný olej
sůl
JAK NA TO: Žebra odblaňte od těch nejtužších blan, osolte a s troškou oleje vmasírujte do masa dva prolisované stroužky česneku. Žebra jsem dala do hlubokého plechu, protože do pekáče se nevešla. Podlila jsem to vodou.
Tipovala bych to tak na 4dcl. Prostě tak, aby byla žebra maximálně z jedné čtvrtiny ponořená – víc ne. Pořádně jsem plech přikryla alobalem a dala to péct na 100 stupňů do trouby přes noc. Bylo asi jedenáct večer :)
Druhý den jsem začala přemýšlet nad marinádou. Všude na mě vyskakovaly mraky receptů. Víte, že dělám ráda podle sebe, občas někde najdu inspiraci. Muž objevil recept Zdeňka Pohlreicha, ale polovinu věcí jsem neměla, takže jsem to udělala po svém ;-) Čím mě ale Zdenda určitě inspiroval, bylo to, že marináda obsahuje výpek z žeber. ;-)
CO BUDETE POTŘEBOVAT NA MARINÁDU
Výpek z žeber
2 lžíce jablečného octa
1 lžička kremžské hořčice
2dl černého piva
špetku tymiánu
špetku rozmarýnu
2/3 plechovky rajského protlaku (kupuju v Lidlu)
2 lžičky medu
JAK NA TO:
Překvapilo mě, že přestože se žebra pekla celou noc, voda se nijak neodpařila a navíc se k ní přidal vypečený tuk a šťáva z žeber. Přelila jsem to všechno z plechu do hrnce, zalila pivem.. A hele – malej hrnec plnej. Přidala jsem další ingredience – protlak, bylinky, med, hořčici a ocet. Jak jste viděli ve stories, redukovala jsem to fakt dlouho.
Plotnu jsem dala na nejvyšší stupeň, aby to bylo rychle, ale stejně bych si tipla, že než se to zredukovalo na hustotu kečupu, mohlo to trvat 40 minut. Pak jsem to nepatlala na žebra, ty jsem dala na vymazaný plech olejem a dala do trouby na 220 stupňů.
Z toho jsem byla asi nejvíc nervózní, protože jsem měla neustále pocit, že se to připaluje. Cca po 15 minutách měla žebra krásnou barvu a my porci masa pro nás na dva dny :unsure: Maso odpadá od kostí samo a doporučuju určitě nechat část BBQ omáčky jen tak do mističky na dodatečné namáčení u oběda.
Omlouvám se, moc jsem nefotila. Nenapadlo mě, že se tenhle oběd tolik povede. Pokud vás zajímá příloha, děti měly vařené brambory, my s manželem chleba. ;-)