Vývar-moje děti ho milují ❤️
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
Morkové kosti a hovězí (kupuju v Lidlu balení kusu hovězího a většinou jsou tam k tomu 2-3 kusy morkové kosti.)
játra (kupuju v Lidlu balení 500g)
2 mrkve
kus celeru
dva stonky řapíkatého celeru
1 větší petržel kořen
1 malou cibuli
1 stroužek česneku ve slupce
zelenou petrželku
sůl
bobkový list
libeček
nové koření
strouhanku
česnek – stroužek do knedlíčků
Tymián
JAK NA TO:
Do tří litrů vody dám mrkev, kus celeru, bobkový list, libeček, stroužek česneku neloupaný, petržel kořen a i to zelený :D, hovězí, morkové kosti, nové koření, cibuli neloupanou, sůl (vždycky to málo osolím! Fakt nechápu!!) a pod pokličkou to vařím cca 3 hodiny nebo nechám táhnout přes noc. Pak to scedím ať mám čistý vývar, nakrájím do toho hovězí a zeleninu. A pak dělám všechny ty játrové věci, o kterých jsem psala!!! :unsure:
Očistím játra, osolím, dám tymián, Petrželka, vajíčko, prolisuju malý stroužek česneku a trochu strouhanky. Tak, aby to ještě bylo spíš tekutější než hutné a rozmixuju v mixéru. A je z toho „materiál“ (tedy odděluji pouze část hmoty) na:
Svítek
ten jsem vůbec nevěděla, že existuje než jsem ho ochutnala u tchyně a zamilovala si ho. Byla bych schopná ho jíst jako chipsy úplně samotnej! Tuhle hmotu rozetřu na pečící papír na plech na tebe o a peču, dokud to není pěkně opečené. Pak se to rozkrájí na malé čtverečky, které se přidají na talíř až když je do něj polévka nalitá.
Knedlíčky
Do zbytku hmoty, co jsem nepoužila na svítek přidám další strouhanku. Konzistenčně to nesmí být tuhé, ale musí to držet tvar, aby šly vytvořit kulaté knedlíčky. Těch dělám tak 50 o průměru centimetr a půl (ony při vaření nabobtnají trochu). Emilka je z nich nadšená! :heart:
Játrová zavářka
A ze zbytku „těsta“ pak udělám kouli (ale měkkou! Strouhanku už nepřidávám) a na velkém struhadle ji strouhám přímo do polévky. Tu miluje Mikýsek.
Vařím to dalších dvacet minut s vývarem. Zvlášť pak vařím nudle, které studené přidávám do talíře, protože to dětem polévku trochu ochladí a nemusím tolik foukat. Mám domácí od mojí babičky, která dělá dokonalé nudle (mimochodem, už mi dochází babi :D Ne, dělám si srandu! Začnu je už konečně dělat sama!)
Tak snad jsem na nic nezapomněla. Jo! Vlastně! Děti to nemají rády, ale já si do talíře s polévkou pak nasekám vždy čerstvou petrželku hladkolistou i kadeřavou a když je v balení ještě pažitka, je to lahoda a miluju to! Ať je to pěkně zelený!