Tento recept je i pro ty, kterým vepřové maso vůbec nejede! Je troufalé to říct? Možná ano, ale právě já patřím k těm, co vepřové maso fakt nemusí. Nejím ho už řadu let. Občas udělám výjimku u grilovaných vepřových žeber. Musí být ale dobře naložená – jinak ani ty u mě nepochodí! Manžel už si ale delší dobu stěžoval, že vařím buď kuřecí nebo hovězí, tak jsem se hecla a začala přemýšlet, jak by to muselo být upravené, abych pro sebe nemusela dělat zvlášť kuře. Rozhodla jsem se tedy pro vepřovou panenku. Říkala jsem si, že ji něčím naplním a vzhledem k tomu, že jsem ji nikdy nedělala, pro případ, že bych ji vysušila, že zkusím ještě nějakou omáčku k tomu. No… Výsledek byl docela nad mé očekávání. Já, manžel a Emi jsme ji k večeři sežrali úplně celou! :good: :unsure: Takže vám to sem prostě musím dát ten recept!!!
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
- vepřovou panenku
- červenou papriku
- balkánský sýr
- špejle
- tymián
- rozmarýn
- sůl
- mrkev
- cibule
- česnek
- smetana
- sušené houby
- máslo
JAK NA TO:
Ještě před tím než jsem se pustila do úpravy panenky, jsem naolejovala oškrábanou mrkev, kterou jsem osolila a posypala trochou tymiánu a dala ji péct pod alobal na cca 15min (než připravím k pečení panenku) Bylo to kvůli tomu, že mrkev trvá než změkne, tak abych ji pak už poloudělanou vhodila k tomu masu.
Panenka se nemá omývat vodou, protože ji prý nasákne a místo prudkého orestování na pánvi se prý začne dusit. Takže jsem neomývala, rozřízla jsem ji, posolila (solí prý ztrácí šťavnatost ale to se mi nepotvrdilo), posypala čerstvým tymiánem a rozmarýnem, na to dala podélně rozkrojenou papriku a balkánský sýr (přemýšlela jsem původně nad sušenými rajčaty a mozarelou, ale byla jsem líná jet koupit mozarelu a navíc, tuhle variantu už znám)
Pak jsem ji smotala, zašpendlila špejlemi a na nejvyšším stupni hodila na pánev a z každé strany jí zprudka opekla. Až pak jsem ji obalila ve slanině a jen ještě na pár vteřin hodila na pánev. Pak už jsem ji dala do pekáče společně s tou mrkví, třemi celými stroužky česneku a dvěmi menšími rozkrojenými cibulemi. Malilinko podlila vodou a dala pod alobalem péct na 15 min.
Po patnácti minutách jsem všechnu šťávu, kterou pustila zelenina i maso, slila do menšího hrnce. Pekáč jsem vrátila bez alobalu do trouby (na cca 5-7min, aby se opekla pořádně ta slanina) Trouba byla celou dobu na 220 stupňů.
Do šťávy z pekáče jsem dala předem namočené houby, dvě minutky je povařila, zalila 100ml smetany, vhodila do ní zbytky rozmarýnu a když to probublalo, šoupla jsem tam trošku másla. Za chvilku omáčka zhoustla a hotové bylo už i maso. Pak jen vyndat špejle a rozkrojit ;-)
Jako přílohu jsem vařila brambory na široká kolečka, která jsem pak osmahla na pánvi na olivovém oleji s trochou rozmarýnu ;-)
Pokud budete zkoušet, dejte vědět, jak vám chutnalo. Manželovi moc! :heart: ..a když k tomu přidám sebe, jako nejedlíka vepřového, tak to už je co říct. ;-)