kolac

RECEPT: Koláč s jahodami, banánem a jahodovou pěnou

Omlouvám se, že jste na tento recept musely, holky, čekat tak dlouho, ale vždycky bylo něco tak nějak aktuálního, co dostalo přednost. Teď už mi ale přišlo tolik žádostí o recept, že není vyhnutí. A protože je zítra svátek, po desáté hodině vám sem dnes dám ještě jeden recept na moji milovanou bramboračku  ;-)

Pojďme ale nejprve na ten koláč ;-) Super na něm je to, že ho můžete i vy, co máte alergii na lepek (budu péct až přijde zas na návštěvu Miri), ale pokud lepek můžete, klidně vyměňte pohankovou mouku za normální hladkou (chuťově mi v tom nepřijde rozdíl – jen bych řekla, že z pohankové je koláč lehčí do žaludku).

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

200g pohankové mouky

100g třtinového cukru

1 banán

jahody (ideálně mražené, protože při rozmražování pustí šťávu, kterou potřebujete na jahodovou pěnu)

8 lžic šťávy z jahod (já měla mražené jahody, které pustily. Jinak asi nevadí ta kompotová nebo pár rozmixovaných čerstvých jahod)

deci vody

2 lžíce kokosového oleje (pokud chcete tip na značku, tak já mám ten od Purity Vision, co jste mohly vyhrát u nás v soutěži)

prášek do pečiva (pokud jedete bezlepkový recept, tak prášek do pečiva bez lepku)

1 bílý jogurt (120g)

3 vejce

máslo

 

JAK NA TO:

Jedno celé vajíčko rozklepněte do mísy a ze dvou dalších vajec oddělte bílky a dejte je stranou. Do mísy s prvním vajíčkem dejte ale už jen jeden žloutek. Ten co zbyde je bohužel navíc.

Do mísy k rozkleplým vejcům i se žloutkem dejte skoro všechen cukr (pár lžic si nechte na pěnu), šlehejte, přisypávejte mouku, prášek do pečiva, přidejte celý jogurt, přilévejte vodu a dvě lžíce kokosového oleje (klidně ale použijte i normální. Já když už ho mám k mazání na pupek, chtěla jsem ho poprvé vyzkoušet i do pečení :good: ) Hotové těsto vylejte do předem vymazané a vysypané formy moukou. Na těsto naskládejte kolečka banánu a rozmrzlé jahody. Nebo pokud máte čerstvé, tak klidně.

Dva bílky, které jste si daly na začátku bokem rozšlehejte se zbytkem cukru a přidávejte šťávu z jahod. Vznikne vám růžová jahodová pěna. Tou potřete povrch koláče.

Pak už jen na pěnu nastrouhejte nebo rozdrobte drobenku (stejný poměr másla, cukru a mouky promnout mezi prsty) a pečte 35 minut na 180 stupňů. Pokud máte velkou rodinu, pečte z dvojité dávky. Já tyhle koláče dělám do kruhové formy o průměru cca 35 cm, protože to většinou jím jen já, manžel a Emilka. ;-) (a druhý den je pryč)

A jako vždy na závěr: Dejte vědět, jak vám koláč chutnal! :heart:¨

kolac2

 

Informace o autorovi

Janatová
Autor s 633 příspěvky

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky