Omlouvám se, že jste na tento recept musely, holky, čekat tak dlouho, ale vždycky bylo něco tak nějak aktuálního, co dostalo přednost. Teď už mi ale přišlo tolik žádostí o recept, že není vyhnutí. A protože je zítra svátek, po desáté hodině vám sem dnes dám ještě jeden recept na moji milovanou bramboračku ;-)
Pojďme ale nejprve na ten koláč ;-) Super na něm je to, že ho můžete i vy, co máte alergii na lepek (budu péct až přijde zas na návštěvu Miri), ale pokud lepek můžete, klidně vyměňte pohankovou mouku za normální hladkou (chuťově mi v tom nepřijde rozdíl – jen bych řekla, že z pohankové je koláč lehčí do žaludku).
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
200g pohankové mouky
100g třtinového cukru
1 banán
jahody (ideálně mražené, protože při rozmražování pustí šťávu, kterou potřebujete na jahodovou pěnu)
8 lžic šťávy z jahod (já měla mražené jahody, které pustily. Jinak asi nevadí ta kompotová nebo pár rozmixovaných čerstvých jahod)
deci vody
2 lžíce kokosového oleje (pokud chcete tip na značku, tak já mám ten od Purity Vision, co jste mohly vyhrát u nás v soutěži)
prášek do pečiva (pokud jedete bezlepkový recept, tak prášek do pečiva bez lepku)
1 bílý jogurt (120g)
3 vejce
máslo
JAK NA TO:
Jedno celé vajíčko rozklepněte do mísy a ze dvou dalších vajec oddělte bílky a dejte je stranou. Do mísy s prvním vajíčkem dejte ale už jen jeden žloutek. Ten co zbyde je bohužel navíc.
Do mísy k rozkleplým vejcům i se žloutkem dejte skoro všechen cukr (pár lžic si nechte na pěnu), šlehejte, přisypávejte mouku, prášek do pečiva, přidejte celý jogurt, přilévejte vodu a dvě lžíce kokosového oleje (klidně ale použijte i normální. Já když už ho mám k mazání na pupek, chtěla jsem ho poprvé vyzkoušet i do pečení :good: ) Hotové těsto vylejte do předem vymazané a vysypané formy moukou. Na těsto naskládejte kolečka banánu a rozmrzlé jahody. Nebo pokud máte čerstvé, tak klidně.
Dva bílky, které jste si daly na začátku bokem rozšlehejte se zbytkem cukru a přidávejte šťávu z jahod. Vznikne vám růžová jahodová pěna. Tou potřete povrch koláče.
Pak už jen na pěnu nastrouhejte nebo rozdrobte drobenku (stejný poměr másla, cukru a mouky promnout mezi prsty) a pečte 35 minut na 180 stupňů. Pokud máte velkou rodinu, pečte z dvojité dávky. Já tyhle koláče dělám do kruhové formy o průměru cca 35 cm, protože to většinou jím jen já, manžel a Emilka. ;-) (a druhý den je pryč)
A jako vždy na závěr: Dejte vědět, jak vám koláč chutnal! :heart:¨