Lidé se dělí na dvě skupiny. Na tu, která si slupky z ovoce a zeleniny loupe a na ty, která je konzumuje. Možná vás ale překvapí, že poživatelné jsou i slupky od melounu nebo banánu.
Spousta slupek, které považujete celý život za nejedlé, můžete konzumovat. Obsahují živiny a někdy je v nich více vlákniny nebo vitamínů než v dužině. To se týká například kiwi, jehož chlupatá slupka obsahuje třikrát více vlákniny než dužina. Slupka jablka obsahuje protizánětlivé látky a vitamín C. Ta z okurky obsahuje křemík, slupka sladkých brambor draslík a železo a slupka od lilku mozek chránící antioxidanty. Konzumovat můžete i slupky z melounů nebo banánů. Jak je to s mangem?
Meloun
Zní to skoro neskutečně, ale slupka od melounu se běžně konzumuje. Jenom ne u nás, ale v Americe. V Mexiku se restuje nebo dusí a ve Spojených státech amerických si ji připravují na způsob našich nakládaných okurek. Syrovou melounovou slupku můžete přidat do koktejlů a smoothie. Snižuje krevní tlak, zlepšuje prokrvení a obsahuje vlákninu. Najdete v ní hořčík a draslík. Vždycky je ale lepší melounovou slupku povařit, protože je tvrdá. Mladé slupky ale přidejte do salátu, použijte je k přípravě koktejlů, džemů, polévek nebo sorbetů.
Melounové nakládané slupky
Chcete si připravit melounové pickles? Ze slupek odkrojte zelenou část a ponechte bílou dužinu. Nakrájejte ji na kostky o velikosti jednoho sousta. Do zavařovací sklenice je vrstvěte střídavě s křenem, česnekem, pepřem a koprem. Takto připravené slupky zalijte nálevem z převařené vody se solí (jedna polévková lžíce soli na litr vody). Nahoru umístěte zelný list, aby byl všechen meloun pod hladinou. Po deseti dnech kvašení je jídlo připraveno ke konzumaci.

#image_title
Banán
Poživatelná je i slupka od banánu, ale zasyrova se hůř tráví a pokud je banán zelený, není slupka sladká, ale hořká. V asijské kuchyni se ale používá, můžete si z ní připravit kari, čatní nebo ji rozmixovat i s banánem ve smoothie. Má v sobě antioxidanty, hořčík, draslík a vitamín B6 a B12. Ze slupek si můžete připravit i čaj, který vás dokonale zklidní. Nebo je přidejte k masu, aby bylo šťavnatější.
Banánová slupka je pomocníkem proti cukrovce, vysokému krevnímu tlaku, zvýšenému cholesterolu a působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Obsahuje totiž vlákninu, flavonoidy a další účinné látky. Navíc napomáhá hubnutí a zlepšuje kvalitu spánku.
Banánový čaj
Chcete si připravit banánový čaj? Nasušte banánové slupky do zásoby a uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě. Na jeden hrnek čaje budete potřebovat slupky asi z poloviny banánu. Slupku vařte deset minut a čaj pijte ještě teplý, nejlépe před spaním.

foto zdroj: Unsplash
Mango
Na mango si dejte pozor. Jeho slupka sice obsahuje antioxidanty, vitamín A a C, ale zároveň taky nebezpečné toxiny s podobnými účinky jako jedovatý břečťan. Citlivějším jedincům může způsobit konzumace mangové slupky alergickou reakci nebo lokální podráždění v okolí úst. Navíc chutná hořce.
Ovoce očistěte
Rozhodně vás nenabádáme, abyste začali olizovat a okusovat slupky ovoce, které si přinesete ze supermarketu. Vybírejte potraviny v BIO kvalitě, které nejsou plné pesticidů a slupku napřed vždycky očistěte vodou a kartáčem na ovoce nebo ji před konzumací ponořte do roztoku vody s jedlou sodou.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, watermelon.org