vanilková zmrzlina
foto zdroj: Unsplash

Zmrzlina se solí a olejem je největší hit léta. Jak se „to“ jí a jak chutná?

Zmrzlina se solí a olejem je pochoutkou, kterou musíte zkusit. Klasický dětský dezert povýší nezvyklé ingredience na michelinskou delikatesu.

Mezi nejoblíbenější zmrzlinové příchutě patří vanilka, čokoláda nebo jahoda. Děti mají rády tutti-frutti nebo šmoulovou, občas dojde i na poctivou točenou klasiku v podobě točené zmrzliny s příchutí jahoda-banán. Na dovolené v Itálii si pak možná rádi dopřáváte ovocné sorbety nebo zmrzlinu z čerstvé smetany.

Názory jsou různé

Ani slaná příchuť není ničím neobvyklým, sice se zmrzlina běžně nesolí, ale příchuť slaný karamel je čím dál oblíbenější a často se prodává i hořká čokoláda se špetkou soli. Podávat ale vanilkovou zmrzlinu se solí a olejem? Taková kombinace by vás asi vůbec nenapadla – a přitom ji teď zbožňuje celá republika, koluje na sociálních sítích a lidé točí videa, na kterých netradiční kombinaci zkouší poprvé.

„Byli jsme na rande v pizzerii a číšník nám přinesl vanilkovou zmrzlinu s olivovým olejem a solí. Zkusili jsme pár soust a pak jsme slušně odešli, protože jsme už zaplatili. Sůl a zmrzlina je v pohodě, ale ten olivový olej smíchaný se zmrzlinou, tam jsme si oba říkali, jestli si z nás snad kuchyně nedělá srandu. Čtyři další stoly to taky měly, fakt si myslím, že testovali reakce lidí. Kdyby to byl aspoň balzamikový ocet, myslím, že by to bylo lepší. Olej a zmrzlina, to nebyla zrovna příjemná kombinace,“ napsala jedna ze zákaznic, která pokrm vyzkoušela. Slaná zmrzlina ji nenadchla.

„Před pár lety jsem ochutnal zmrzlinu z červené řepy a balzamikového octa, která byla naprosto boží. Ale tohle vypadá na něco, co chce fakt perfektní provedení a kvalitní ingredience,“ souhlasil s ní další.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Apetit (@apetitonline)

olivový olej

Olivový olej. Foto zdroj: Unsplash

Pochází z Itálie

V Itálii se jí zmrzlina se solí a olejem běžně, říká se jí gelato con olio e sale (doslovně „zmrzlina s olejem a solí“). Trend prorazil i v Americe, kde začala zmrzlinu se solí a olejem prodávat ve své pizzerii vyhlášená korejská šéfkuchařka. Zmrzlinu s olejem má prý ráda britská zpěvačka Dua Lipa, která nedávno vystoupila v Praze. Na dezert nemusíte odjet do Itálie ani do vyhlášené americké restaurace. Snadno si ji připravíte doma.

Recept na zmrzlinu se solí a olejem

Základem jsou kvalitní ingredience, jinak bude výsledek strašný. Vanilková zmrzlina by měla být poctivá, můžete si ji připravit ve zmrzlinovači a použít vanilkový lusk nebo koupit opravdu kvalitní zmrzlinu. V tomto případě nešetřete, protože obyčejný „sníh“ nebo zmrzlina ze ztuženého tuku bude chutnat s olejem mastně. Zmrzlina by měla mít plnou chuť.

Zmrzlinu zakápněte extra panenským olivovým olejem, na jeden kopeček ho použijte asi lžičku nebo podle chuti. Někteří fanoušci této kombinace tvrdí, že zmrzlina chutná ještě lépe s kvalitním dýňovým olejem. Nakonec kopeček posypte hrubou mořskou solí – musí být hrubá!

vanilková zmrzlina

Foto zdroj: Unsplash

Dochucení

Pokud chcete, můžete přidat med, chilli nebo fenykl. Olej chutná nejlépe s vanilkovou zmrzlinou, ale můžete zkusit zaexperimentovat. Dobře doplní jahodovou zmrzlinu nebo sorbety, ale nedoporučují se jím polévat smetanové nebo čokoládové zmrzliny. Olivový olej zvýrazní chuť zmrzliny a sůl vybalancuje chuťový profil dezertu, který se stává krémovější a chuťově plnější. Rázem ho povýšíte z dětské pochoutky na dospělejší záležitost.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, reddit.com

Informace o autorovi

Bea Lišková
Autor s 179 příspěvky

Další příspěvky