Tloustnutí nezpůsobuje jenom vysoký příjem kalorií. Chutě na sladké pohání hormon leptin. Když se porouchá, nemáme záklopku. Ať jíme, jak jíme, chutě neodcházejí.
Nejedná se o příliš známý pojem, ale pokud se snažíte zhubnout, měla byste si o leptinu přečíst víc. Je to hormon, který hraje zásadní roli v regulaci tělesné hmotnosti. Když nefunguje správně, není pod kontrolou ani váha. Tady přichází na řadu leptinová rezistence.
Hormon, který nám říká, že máme dost
Mnoho žen žije v přesvědčení, že automaticky hubneme, když navýšíme pohyb a snížíme počet přijatých kalorií. Leptin je hormon, který se tvoří v tukových buňkách a reguluje, kolik kalorií za den přijmeme a spálíme. Co se ale stane, když se porouchá? Když nepracuje správně, má to různé následky.
Tukové buňky, které mají více tuku, produkují více leptinu. Hormon putuje do mozku, kde ovlivňuje, kolik toho za den sníme. Když má tělo hodně uloženého tuku, nemusí tolik jíst, když ho má málo, vyšle leptin mozku signál, aby hledal potravu. Zvyšuje chuť k jídlu a snižuje energetický výdej. Leptin je důvodem, proč máme občas obrovské chutě, přestože jsme zrovna nedávno dojedli.
„Říkám, že je to hormon, který nás informuje o tom, že máme dost. Že máme odložit vidličku nebo sklenici vína,“ říká odbornice na výživu Margit Slimáková.

Foto zdroj: Unsplash
Neustálé chutě na sladké
Pokud náš mozek na vysoké hladiny nereaguje, tělo pociťuje hlad, i když má tukových zásob a energie dost. Říká se tomu leptinová rezistence a tento stav snižuje i náš metabolismus, takže ještě znesnadňuje hubnutí. Máme neustálé chutě, hlad a i když cvičíme nebo držíme diety, přebytečná kila nejdou dolů. Výsledkem je pocit, že přibíráme i z vody nebo ze vzduchu.
Leptinová rezistence se často vyskytuje u lidí s nadváhou nebo obezitou. Člověk musí neustále něco ujídat, protože mozek nedostane informaci, že dostal dostatek potravy. Člověk samozřejmě chápe, že už snídal. Pořád se ale cítí nedojedeně a má pocit, že snídaně byla malá a nebyla dostačující. I když se snaží na jídlo nemyslet nebo nejíst, chutě se jenom stupňují.
Důvodem, proč dochází k leptinové rezistenci, může být několik faktorů. Leptinová rezistence je častá u pacientů s metabolickým syndromem nebo chronickými záněty v těle. Vysoký příjem jednoduchých cukrů může vyplavovat nadměrné množství leptinu, to samé se děje v případě nadměrného stresu nebo nedostatku spánku.
Vyhrát boj s leptinem je těžké
„V minulosti jsme si mysleli, že mají obézní lidé nedostatek leptinu a dají se léčit tím, že jim ho dodáme. Tím bychom tělo informovali o tom, aby začalo omezovat příjem jídla. Zjistili jsme, že to nefunguje. Došlo k podobnému problému jako u inzulinu. Buňky otupí a nevnímají ho. Není to problém s nedostatkem leptinu, ale protože byl dlouhodobě nadbytek leptinu, buňky na něj přestaly reagovat,“ říká Margit Slimáková.
Boj s leptinovou rezistencí se dá vyhrát, ale nejedná se o nic snadného. Je potřeba dodržovat zdravý životní styl a snížit váhu. Dobře spát, nestresovat se a pravidelně se hýbat. Vyhýbejte se potravinám, které způsobují záněty a jezte rybí olej, oříšky, olivový olej nebo konzumujte tuk z avokáda. Omezte jednoduché cukry, bílé pečivo, nezdravé tuky a ultrazpracované potraviny, které přispívají ke vzniku zánětů. „Cokoliv se nějakým způsobem zpracuje – např. mražená zelenina, pasterované mléko nebo třeba olej, je „zpracovaná potravina“. Kvalita samozřejmě může být různá, ale výživové hodnoty jsou zpravidla zachovány ve vysoké míře. Ultrazpracované potraviny jsou pak většinou vyrobené tak, aby velice dlouho vydržely a velmi dobře chutnaly, nicméně z výživového hlediska už nám toho tolik nepřinášejí. Ultrazpracované potraviny jsou přesně chuťově „vyladěné“, aby pro nás byly co nejlákavější a nejchutnější. Začíná to samotným obalem, přes vzhled daného výrobku až po chuť. Už jsem zmiňovala, že z největší části jde o kombinaci soli, cukru a tuku. Výrobci dále přidávají zvýrazňovače chuti, aromata a další látky, které zvyšují návykovost. Mozek na ně pak reaguje podobně jako na odměnu a vyžaduje jich více a častěji.“ říká nutriční specialistka Lucie Přinesdomová.
A to nejdůležitější na konec: Nedržte hladovky nebo přísné diety, které zpomalují metabolismus a dodržujte pravidelný režim.