Že kapusta nemůže být dobrá? Nesmysl! Stačí ji umět dobře ochutit a originálně upravit. Pokud jste ji kvůli předsudkům nikdy nezkoušeli, možná je čas. Dejte jí šanci a zkuste jednoduchý recept.
Po bezmasých jídlech často sahám doma na home office. Většinou jsou rychlá, zdravá a dobrá. Mýty o tom, že zdravé jídlo nemůže být dobré, jsou nesmysl – to už ví snad každý. Tento oběd je nabušený vitaminy. Obsahuje totiž tofu a kapustu. To jsou dvě potraviny, které si zaslouží více pozornosti díky svým zdravotním přínosům a všestrannosti v kuchyni.
Proč jíst tofu
Tofu, nebo také sójový sýr, je vyrobeno ze sójových bobů. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což z něho dělá kompletní protein, překvapivě vzácný mezi rostlinnými potravinami. Kromě toho je tofu bohaté na železo, vápník a minerály mangan, selen a fosfor. Je to také nízkokalorická potravina s malým množstvím tuků, což ho činí ideálním pro ty, kdo se snaží udržet si váhu nebo zhubnout.
Nemá také žádný cholesterol. Pokud jíte tofu, podpoříte zdraví srdce, snížíte hladinu špatného cholesterolu a díky obsaženým antioxidantům také bojujete proti volným radikálům. Isoflavony obsažené v tofu jsou také spojovány s pozitivními účinky na hormonální rovnováhu.
Kapusta je vitaminová bomba
Kapusta je listová zelenina, která je plná vitaminů a minerálů. Je známá svou vysokou hladinou vitamínu K, vitaminu C a A, stejně jako vápníku, železa a vlákniny. Tyto živiny jsou klíčové pro zdraví kostí, imunitní systém a správnou funkci metabolismu. Je bohatá na antioxidanty, pomáhá chránit tělo proti poškození buněk, snižuje riziko vzniku chronických onemocnění.
Kapusta také obsahuje bioaktivní sloučeniny, jako jsou glukosinoláty, které mají protizánětlivé a antikarcinogenní účinky. Pravidelná konzumace kapusty může při správné výživě pomoci snižovat zánětlivé procesy v těle a přispívat k celkovému zdraví.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Recept na kapustové závitky
Co budete potřebovat:
- listy kapusty
- tofu
- česnek
- zázvor
- sójová omáčka
- sezamový olej
- sůl
- lžička protlaku
- máslo
- kokosové mléko
Jak na to:
Tofu na jemno nastrouhejte, přidejte zázvor, česnek, sezamový olej, sójovku a sůl. Do vařící osolené vody vkládejte list za listem a nechte ho tam vždy tak 1-2 minuty než ztratí trochu tuhost. Pak položte na ubrousek, aby vpil vodu a do listu směs zabalte. Opečte závitky na másle, přidejte protlak a vodu, duste 10 minut pod pokličkou. Nakonec přidejte 100ml kokosového mléka a pod pokličkou nechte opět probublat. Tentokrát tak 2 minuty.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, autorský článek – recept autorky článku, healthline,