žena jí pizzu
Foto zdroj: Freepik

Italové nechápou, co jíme s chutí! Tahle česká „specialita“ je pro ně nepředstavitelná

V Itálii by se asi divili, ale Češi mají tato dvě jídla opravdu rádi. Kombinace masa s ovocem rozděluje lidi na dva tábory. Zatímco jednomu přijde exotická a osvěžující, druhému úplně nechutná.

Koho napadlo dát ananas na pizzu, taková zhýralost? Jmenoval se Sam Panopoulos a netajil se tím, že pokrm vznikl vlastně jako experiment. Pocházel z Řecka, ale ve dvaceti letech emigroval do Kanady, kde začal provozovat restauraci. Zákazníky nelákal na tradiční řeckou kuchyni, ale na americkou klasiku – hamburgery. Když restauraci rozšířil, začal v ní prodávat i pizzu. Rád experimentoval s různými ingrediencemi a jeho ananasová pizza měla u zákazníků velký úspěch.

Původně se přitom ocitl ananas na pizze napůl ze žertu a napůl ze zvědavosti, jak bude ovoce v kombinaci se šunkou a rajčatovým základem chutnat. Svůj název dostalo jídlo podle místa, odkud byl ananas dovezen. I když se lidé přou, jestli ananas na pizzu patří nebo ne, umisťuje se na ni už od roku 1962 a minimálně zatím to vypadá, že se těší velké oblibě. Je ale pravda, že v Itálii si pizzu Havaj neobjednáte. U nás je sice oblíbená, ale i tak mnozí usuzují, že by měl být tento kulinářský pokrm vyškrtnut z nabídky pizzerií.

pizza Hawai

Foto zdroj: Unsplash

Kuřecí plátek s broskví

Možná vlastně není divu, že Čechům spojení masa s ovocem chutná, protože jsme národ kuřecího plátku s broskví. Recept na kuřecí prso s broskví z konzervy, plátkem sýru Eidam a plátkem šunky vznikl za minulého režimu. V osmdesátých letech rostla poptávka po mase v kombinaci s ovocem, protože se jednalo o exotickou chuť. Někdy se plátek podával s ananasem nebo s banánem.

„Na kuře se tehdy dával třeba ananas, k tomu banány. Jako příloha se coby další módní hit dodával prášek kari do rýže,“ říká historik Martin Franc.

Kuře s broskví je dnes považováno za retro pokrm a z jídelníčků restaurací zmizelo. Můžete si ho ale zkusit připravit doma, děti ho zbožňují. Vyměňte ingredience a rázem ho povýšíte na vynikající dobrotu. Místo Eidamu použijte bílý plísňový sýr nebo mozzarellu a místo kompotovaných broskví ogrilujte čerstvé ovoce. Jídlo podávejte s čerstvým bazalkovým pestem a batátovými hranolkami nebo česnekovou bagetou.

šunka se sýrem a hroznovým vínem

Foto zdroj: Unsplash

Jak správně kombinovat maso s ovocem

Kombinace masa s ovocem zní mnohým Čechům nechutně, ale ve světě jde o běžnou záležitost. Používá se v asijské kuchyni, kde je oblíbené například mango nebo v Arábii, ve které se kombinuje maso se sušeným ovocem jako jsou datle, fíky nebo rozinky. Kombinace ale není cizí ani Evropanům, možná jste někdy ochutnala kachnu na pomerančích, maso s hruškami, jablky nebo švestkami, případně kance na šípkové omáčce nebo brusinkovou omáčku s hovězím.

Pokud chcete začít vytvářet vlastní kulinářské variace, máme pro vás několik tipů. Ke kuřecímu se hodí citrony, pomeranče nebo granátová jablka. Krůta chutná skvěle s brusinkovou omáčkou, jablky nebo sušeným ovocem. Vepřové ochutíte mangovým chutney a pršut melounem, pomelem nebo grilovanou broskví. Broskve a hroznové víno kombinujte i se sýry. Jehněčí zkuste s meruňkami a telecí s fíky nebo limetami. Hovězí se hodí k sladkému ovoci, například k mangu. K tomuto typu masa se ale příliš nehodí citrusy.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, cnn.iprima.cz

Informace o autorovi

Bea Lišková
Autor s 170 příspěvky

Další příspěvky