Každá žena to někdy zažila. Některé z nás trpí na otoky obličeje, když se napijí alkoholu nebo v období menstruace, jiné každé ráno.
Oteklý obličej může mít několik příčin. Mezi nejčastější patří zadržování vody v těle, na které má vliv špatný pitný režim nebo vysoký obsah soli v potravě. Ve tkáních se nahromadí nadměrná tekutina a obličej oteče. Pozornost je na místě, když se s otokem setkáváte častěji, protože to může ukazovat na sníženou funkci štítné žlázy.
Pozor na kortizol
Za otok nemůže vždycky voda, ale někdy i kila navíc. Přebytečný tuk se ukládá v obličeji a otok může být způsobený zánětem v buňkách, který je s obezitou spojován. Ženy, které mají hodně kortizolu (stresový hormon) trpí častěji otoky obličeje. Nadprodukce kortizolu může vést ke vzniku Cushingova syndromu.
Projevuje se zvýšenou tělesnou hmotností v oblasti břicha, obličeje a šíje, fialovými striemi a rychlou tvorbou modřin. Otoky způsobují infekce očí, zánět dutin, zubů nebo alergické reakce a doprovázejí těhotenství, růžovku nebo příušnice.
Triky na otoky
Když není příčinou nemoc, můžete zkusit některé z následujících triků. Méně solte, pijte méně alkoholu, jezte méně cukru a tuků a dodržujte pitný režim. Spěte s vyvýšenou hlavou na několika polštářích a ráno a večer zmírňujte otoky masážemi, které pomohou rozproudit lymfu. Myjte si obličej studenou vodou nebo použijte kostky ledu. Hýbejte se, cvičte a nespěte na břiše.

Okurka je skvělá na odvodnění. Foto zdroj: Unsplash
Potraviny proti otokům
Meloun
Proti otokům pomůže i vhodná strava. Vodní meloun obsahuje aminokyselinu citrulin, která zlepšuje krevní oběh. Pomáhá tělu vylučovat sůl a hydratuje. Připravte si ho se sýrem feta.
Melounový salát
Meloun nakrájejte na kostičky a zakápněte balzamikovým octem. Přidejte na kostky nakrájený sýr feta, hrubou mořskou sůl a celé listy čerstvé bazalky. Salát podávejte jako přílohu nebo v horkých letních dnech na osvěžení.
Dýňová semínka
Možná byste si to netipla, ale dýňová semínka jsou bohatá na hořčík a pomáhají regulovat rovnováhu tekutin v těle. Podporují funkci ledvin, zabraňují tělu, aby zadržovalo vodu a působí proti stresu. Můžete je sypat do kaší, jogurtů nebo je využijete při pečení.
Na dýňový chlebíček si připravte:
- Dva hrnky špaldové mouky
- Dvě vejce
- Lžičku jedlé sody
- Směs mleté skořice, muškátového oříšku, mletého hřebíčku a zázvoru (4:2:2:2)
- Půl lžičky soli
- Půl hrnku hnědého cukru
- Jeden a půl šálku dýňového pyré
- Půl hrnku kokosového oleje
- Čtvrt hrnku šťávy z pomerančů
- Dýňová semínka
Dejte vyhřát troubu na 180 stupňů Celsia. Smíchejte suché ingredience zvlášť a mokré ingredience zvlášť. Mokré vlijte do suchých a zamíchejte. Schovejte část dýňových semínek na posypání chlebíčku. Těsto nalijte do formy, navrch nasypte zbylá dýňová semínka a pečte cca hodinu v troubě. Podávejte s kopečkem domácí šlehačky a čerstvým ovocem, například malinami, angreštem nebo borůvkami.

Dýňový chlebíček. Foto zdroj: Unsplash
Okurka
Proužky okurky si dejte na obličej, otoky splasknou. Pomůže i konzumace této zeleniny. Obsahuje pětadevadesát procent vody a je močopudná. Z těla odvádí přebytečnou sůl a vodu. Obsahuje vitamíny a antioxidanty snižující zánět.
Studená okurková polévka
Nastrouhejte jednu okurku, přidejte kilo kefíru a ochuťte utřeným česnekem, solí, pepřem a chilli papričkami. Studenou okurkovou polévku zakápněte olivovým olejem a ozdobte čerstvou petrželí. Servírujte s česnekovou bagetou.