Správné uchování potravin v lednici je důležité, aby jídlo vydrželo dlouho čerstvé a dobré. Mnoho Čechů ale stále ukládá potraviny do lednice tak, jak je napadne. Patříte k nim?
Správné uspořádání lednice má vliv na čerstvost potravin, jejich chuť, kvalitu i bezpečnost. Každá část chladničky má jinou teplotu a vlhkost, takže právě proto je důležité vědět, kam co patří. Svoje místo má zelenina, jogurt nebo syrové maso.

Foto zdroj: Unsplash
Horní police
Horní police má kolem 4 až 7 stupňů Celsia. Dávejte do ní hotová jídla, zbytky od večeře nebo nedojedené pokrmy. Patří do ní i mléčné výrobky, takže mléko, jogurty, tvarohy, zakysané smetany, máslo a sýry skladované v uzavíratelných nádobách nebo pod víkem, aby neabsorbovaly pachy. Máslo dejte do máslenky nebo speciálního boxu, aby nezežluklo.
Druhá police
Prostřední police má teplotu kolem 3 až 5 stupňů Celsia. Uchovávejte v ní vejce, která by měla být v původním obalu a špičkou dolů. Déle vydrží. Do police dejte uzeniny. Ty nechte v papíru na potraviny nebo je uzavřete do vakuových boxů. Případně uzeniny zabalte do pergamenového papíru, ale nikdy ne do igelitu. V tom se rychle kazí.
Třetí police
Spodní police má teplotu kolem 3 až 4 stupňů Celsia. Patří do ní čerstvé maso a ryby. Ty nemůžeme uchovávat nahoře, protože maso občas teče. Mohlo by znehodnotit potraviny na zbylých poličkách. Spodní polička je zároveň nejchladnější částí lednice, takže je ideální pro rychle se kazící potraviny.
Patří do ní veškeré syrové maso (drůbež, hovězí, vepřové), ryby, mořské plody nebo mleté maso, které rychle podléhá zkáze. Pozor, maso vždycky skladujte v uzavřených nádobách, aby nedošlo ke kontaminaci a pokud víte, že maso nespotřebujete hned, raději ho zamrazte.
Dolní zásuvky
Zásuvky na dně mají vysokou vlhkost. Poznáte je podle toho, že mají svá vlastní dvířka. Nejedná se o poličky v lednici, ale o šuplíky, které jsou úplně vespod lednice. Jsou určeny pro ovoce a zeleninu. Jablka a hrušky uchovávejte odděleně od zeleniny, protože uvolňují ethylen. Je lepší skladovat zvlášť ovoce a zvlášť zeleninu.
Do této poličky nepatří banány, citrusy, rajčata ani brambory, ty patří do spíže. Zeleninu vložte do mikrotenových sáčků s otvory nebo do látkových pytlíků. Ovoce oddělte od zeleniny, aby neurychlovalo její rozklad.
Dveře lednice
Dveře lednice jsou nejteplejší částí lednice. Patří sem nápoje (mléko, džusy, minerálky), dressingy, kečup, hořčice nebo otevřené marmelády. Naopak sem nepatří mléko, které by mělo být v chladnější horní polici se zbytkem mléčných výrobků. Do dvířek nedávejte ani vejce, protože teplota kolísá a mohly by se rychleji kazit.

Foto zdroj: Unsplash
Tipy pro delší trvanlivost
Nepřeplňujte lednici, aby v ní mohl cirkulovat vzduch. Udržujte ji v čistotě a alespoň jednou za měsíc ji vydezinfikujte. Kontrolujte teplotu uvnitř lednice, měla by mít ideálně 4 °C v chladničce a −18 °C v mrazáku.
Nevkládejte do ní teplé jídlo, protože to může zvýšit celkovou teplotu v lednici. Nikdy nedávejte do lednice rajčata, protože potom ztrácejí chuť, brambory, protože v nich obsažený škrob se v lednici mění na cukr. Do lednice nepatří ani cibule nebo česnek, které v ní rychle vlhnou a plesniví. Nedávejte do ní med, protože může krystalizovat, nebo kávu, která absorbuje pachy.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, feelgoodfoodie.net