Sladké nebo slané? Naše chutě mohou prozradit něco hlubšího nejen o našich stravovacích návycích, ale také o našem emočním rozpoložení.
Když nás honí chutě na sladké, smažené nebo slané jídlo, může to být signálem, že našemu tělu něco chybí. Sladkosti aktivují hormony štěstí v mozku, chuť na slané může znamenat, že nám chybí minerály. Smažená jídla podle čínské medicíny vyvažují energii v těle.
Chutě na sladké
Proč toužíme po sladkém? Sladká jídla slouží k rychlému doplnění energie. Podle tradiční čínské medicíny posiluje sladká chuť energii sleziny nebo žaludku. Tyto orgány podporují trávení. Co to znamená, když po sladkém prahneme? To může značit únavu nebo vyčerpání. Tělo si žádá rychlý zdroj energie.
Může to být emoční potřeba útěchy, protože cukr stimuluje uvolňování serotoninu. Mnoho z nás ho vnímá jako odměnu po dobře vykonané práci. To ale nemění nic na tom, že je bílý cukr nezdravý. Raději tak konzumujte ovoce nebo sladkou zeleninu, například pečenou dýni se skořicí. Důvodem, proč vás honí mlsná, může být i nerovnováha krevního cukru. Časté výkyvy mohou vést k ještě větší chuti na sladké. Zdravější alternativou je slazení datlemi nebo rýžovým sirupem.
Chuť na sladké dokáže částečně snížit hořká chuť. Místo dortu si dejte kostičku hořké čokolády nebo černou kávu. Chutě může ovlivňovat také návyk na cukr. Únava zvyšuje chuť na cukr, někdy je potřeba pouze se dobře vyspat. V neposlední řadě zkontrolujte, jestli netrpíte prediabetem.

Foto zdroj: Unsplash
Chutě na smažená jídla
Smažená jídla jsou často tučná a těžká, což může symbolizovat potřebu uzemnit se nebo se cítit v bezpečí. Mnoho lidí je nemá rádo, protože způsobují pocit plnosti a těžkosti. Někomu se z nich dokonce zvedá žaludek. Podle čínské medicíny chuť na smažená jídla znamená, že máme v těle nestabilní energii.
Tělo může vyhledávat hutnější stravu, pokud se cítíme přetížení nebo ve stresu. Podle ájurvédy tučná jídla vyvažují Vátu (suchou a chladnou energii). Smažená jídla podle této nauky vyhledávají lidé, kteří mají v těle nedostatek tepla. Někdy v tom hraje roli nuda nebo emocionální prázdnota, kterou máme tendenci zajídat. V takovém případě může pomoci terapie.
Mezi zdravější alternativy patří pečené nebo restované pokrmy s kvalitními tuky (ghí, olivový olej), které mohou uspokojit tento druh chutí. Pamatujte: Nadměrný příjem nasycených tuků zvyšuje riziko onemocnění srdce.

Chipsy. Foto zdroj: Unsplash
Chutě na slané pokrmy
Sůl je esenciální minerál, který reguluje hydrataci i náš nervový systém. Nadměrná chuť na slané může ukazovat na nedostatek minerálů. Tělo může potřebovat více sodíku, hořčíku nebo zinku. Dalším důvodem může být nadměrný stres nebo vyhoření (protože nadledvinky, které reagují na stres, spotřebovávají více minerálů).
Jindy může hrát roli dehydratace, protože sůl pomáhá zadržovat vodu v těle. Tělo si může zvyknout na průmyslově zpracované potraviny a vyžadovat je. Nejedná se přímo o závislost, ale naše chuťové buňky například při dlouhodobě vyšším příjmu soli mohou otupět a „normálně“ ochucené jídlo nám přijde nedosolené. To se postupně upraví, když nezdravé jídlo vysadíme nebo začneme méně solit. Místo chipsů nebo fast foodu volte ale spíše kvalitní mořskou sůl, minerální vody nebo mořské řasy (například nori).
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, diabetes.org.uk