rajčatová polévka
Foto zdroj: Matky v nesnázích

Úžasná rajčatová polévka se spoustou bílkovin. Sníte celý hrnec sami

Ne, tu rajčatovou polévku, kterou známe všichni ze školní jídelny, tu nesnáším a nikdy vařit nebudu. Ale italskou rajčatovou? Tak na tu vám dám skvělý recept.

Nejprve si ujasněme jednu věc. Rajčatová polévka má své kořeny v italské kuchyni, která je známá důrazem na čerstvé suroviny a jednoduchou přípravu. Zapomeňte tedy při přípravě na kečup!

I rajčata mají svoji historii

Rajčata byla do Evropy dovezena z Ameriky v 16. století, ale trvalo několik staletí, než se stala běžnou součástí evropských jídelníčků. V Itálii se rajčata postupně stala klíčovou složkou v mnoha pokrmech, především na jihu země, kde bylo klima ideální pro jejich pěstování.

V závislosti na regionu můžeme najít různé varianty italské rajčatové polévky. Například v Toskánsku je oblíbená „pappa al pomodoro“, hustá polévka připravovaná s chlebem, čerstvými bylinkami a olivovým olejem. V jiných oblastech se polévka může lišit přidáním různých bylin nebo dokonce trochou parmezánu pro zvýraznění chuti. A teď už se dostáváme k mojí upravené verzi. Když Italové parmezán, tak já fazole! Pojďte se také inspirovat a zkuste tuto moji česko-italskou variantu.

rajčatová polévka

Foto zdroj: Matky v nesnázích

Při přípravě rajčatové polévky se často využívají kvalitní ingredience, jako je čerstvá bazalka, extrapanenský olivový olej a dozrálá rajčata. No dobře – my tady v Česku v zimě saháme po plechovce s krájenými rajčaty nebo rajčatové passatě.

Rajčatová polévka

Co budete potřebovat:

  • mrkev
  • dva stonky řapíkatého celeru
  • cibule
  • česnek
  • rajčatová pasata
  • vývar
  • bílé fazole
  • bazalka
  • sůl
  • máslo
  • půl deci smetany
  • olivový olej

Jak na to:

Na pánvi na olivovém oleji nechte rozvonět mrkev, celer, cibuli a česnek, zalijte pasatou, přilijte vývar, ale kdybych ho neměla, tak bych ho klidně vypustila a prostě jen osolila. Přidejte bílé fazole z plechovky (bez láku), 4 velké listy bazalky, a vařte do změknutí zeleniny. Pak vše rozmixujte, propasírujte, přidejte půl deci smetany a na konec silnější plátek másla. V talíři můžete polévku ještě pokapat smetanou. Chcete si radši pustit recept na videu?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený matky v nesnazich (@matkyvnesnazich)

Dobrou chuť!

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, Tereza Janatová – jde o vlastní recept autorky článku, degruyterbrill,

 

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 149 příspěvky

Další příspěvky