Ne, tu rajčatovou polévku, kterou známe všichni ze školní jídelny, tu nesnáším a nikdy vařit nebudu. Ale italskou rajčatovou? Tak na tu vám dám skvělý recept.
Nejprve si ujasněme jednu věc. Rajčatová polévka má své kořeny v italské kuchyni, která je známá důrazem na čerstvé suroviny a jednoduchou přípravu. Zapomeňte tedy při přípravě na kečup!
I rajčata mají svoji historii
Rajčata byla do Evropy dovezena z Ameriky v 16. století, ale trvalo několik staletí, než se stala běžnou součástí evropských jídelníčků. V Itálii se rajčata postupně stala klíčovou složkou v mnoha pokrmech, především na jihu země, kde bylo klima ideální pro jejich pěstování.
V závislosti na regionu můžeme najít různé varianty italské rajčatové polévky. Například v Toskánsku je oblíbená „pappa al pomodoro“, hustá polévka připravovaná s chlebem, čerstvými bylinkami a olivovým olejem. V jiných oblastech se polévka může lišit přidáním různých bylin nebo dokonce trochou parmezánu pro zvýraznění chuti. A teď už se dostáváme k mojí upravené verzi. Když Italové parmezán, tak já fazole! Pojďte se také inspirovat a zkuste tuto moji česko-italskou variantu.
Při přípravě rajčatové polévky se často využívají kvalitní ingredience, jako je čerstvá bazalka, extrapanenský olivový olej a dozrálá rajčata. No dobře – my tady v Česku v zimě saháme po plechovce s krájenými rajčaty nebo rajčatové passatě.
Rajčatová polévka
Co budete potřebovat:
- mrkev
- dva stonky řapíkatého celeru
- cibule
- česnek
- rajčatová pasata
- vývar
- bílé fazole
- bazalka
- sůl
- máslo
- půl deci smetany
- olivový olej
Jak na to:
Na pánvi na olivovém oleji nechte rozvonět mrkev, celer, cibuli a česnek, zalijte pasatou, přilijte vývar, ale kdybych ho neměla, tak bych ho klidně vypustila a prostě jen osolila. Přidejte bílé fazole z plechovky (bez láku), 4 velké listy bazalky, a vařte do změknutí zeleniny. Pak vše rozmixujte, propasírujte, přidejte půl deci smetany a na konec silnější plátek másla. V talíři můžete polévku ještě pokapat smetanou. Chcete si radši pustit recept na videu?
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Dobrou chuť!
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, Tereza Janatová – jde o vlastní recept autorky článku, degruyterbrill,