Pečená kachna je oblíbené jídlo spousty Čechů, ale většina z nás je příliš líná si ji upéct. Jenže proč, když je to tak jednoduché a navíc neskutečně dobré jídlo? Tuhle kachnu zvládnete s přehledem.
Pečená kachna
Pečená kachna je oblíbeným pokrmem v mnoha kulturách a existuje o ní několik zajímavých faktů. V mnoha zemích, jako je Čína (Pekingská kachna) nebo Německo (kachna s červeným zelím), je pečená kachna považovaná za slavnostní jídlo pro zvláštní příležitosti.
Kachna má vysoký obsah tuku, to ji dělá velmi šťavnatou. Když se peče, tuk se vyškvařuje a kachna získává křupavou kůrku. Pro dosažení nejlepší chuti se často marinuje nebo koření bylinkami a kořením. Kachní maso je bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a vitamíny, jako je B12 a železo.
V různých regionech jsou různé způsoby přípravy a dochucení. Například ve Francii se často používá pomerančová omáčka, zatímco v Asii se kachna může podávat s hoisin omáčkou a palačinkami.
Pokud plánujete připravit pečenou kachnu, doporučuji zkusit tento recept. Peču ji takto roky a vždy všem moc chutná. Tentokrát jsem pekla rovnou dvě kvůli větší návštěvě. Recept níže ale platí pro jednu. Pokud budete péct dvě, stejně jako já, všechny suroviny zdvojnásobte.
Co budete potřebovat:
- kachnu
- pomeranč
- jablko
- cibuli
- kmín
- sůl
Jak na to:
Kachnu osolíme a nakmínujeme zvenčí i zevnitř, dovnitř kachny dáme jednu malou oloupanou cibuli, 3 měsíčky pomeranče a 3 měsíčky jablka. Zbytek ovoce nakrájeného na měsíčky a dáme kolem kachny do pekáčku. Podlijte ji vodou. Klidně ať je voda na výšku 1,5 cm. Přikryjte alobalem a pečte na 170 stupňů 3,5 hodiny. Pak sundejte alobal, maso už by se mělo rozpadat. Pečte ji do zlatova cca dalších 30 min. Jakmile bude opečená, nezapomeňte, že to je jen z horní strany. Vezměte nůžky na kuře a rozstřihněte ji na 4 díly, ty otočte „na stojáka“ a dejte zase péct. Kousky kachny tak stojí ve šťávě na vnitřní masové straně a všechny strany s kůží se tak krásně opečou, protože nejsou ponořené.
Dejte si ji s bramborovým knedlíkem a se zelím.
Dobrou chuť!
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, autorský text – jde o recept autorky článku,