skleněná čajová konvička na čaj
Foto zdroj: Freepik

Čaj z této bylinky zastaví chutě na sladké. 100% ji máte doma

Všichni to známe. Chuť na sladké přichází v tu nejméně vhodnou dobu. Nejhorší je to večer. Jenže co s tím udělat? Inspirujte se efektivními tipy, děkovat můžete později.

Čaje z bylinek mohou být skvělým pomocníkem při řešení řady zdravotních problémů. Spousta z nás řeší chutě na sladké. Tady je několik bylinek, které pomáhají snížit touhu po sladkostech.

Zázračné bylinky

Máta peprná

Máta peprná má za sebou v péči o tělo dlouhou historii, která sahá až do starověkého Egypta. Tam byla používána nejen v gastronomii, ale i v tradiční medicíně. Ve starověkém Řecku a Římě ji milovali pro její aromatické vlastnosti, často byla také používaná při oslavách a rituálech.

V dnešní době se používá spíše v gastronomii, ale většina z nás ji pěstuje v květináči kvůli čaji. Mátový čaj je osvěžující a má schopnost potlačit chuť k jídlu, včetně chuti na sladké. Mátové aroma mate mozkové signály a omezuje tak touhu po cukru. Pokud však bažíte po sladkostech kvůli úzkostem a přejídání, je dobré obohatit mátový čaj ještě o jednu další bylinku. Heřmánek.

máta peprná

Mátový čaj potlačuje chuť k jídlu. Foto zdroj: Freepik

Heřmánek

Heřmánek je přírodním lékem s mnoha prospěšnými vlastnostmi, které přispívají k celkovému zdraví a pohodě. Může být užitečnou součástí vaší každodenní rutiny, ať už ve formě čaje, tinktur nebo v aromaterapii.

Heřmánkový čaj má relaxační účinky, které pomáhají snižovat emocionální úzkost, která bývá často spojovaná s přejídáním a chutí na sladké. Pomáhá také zklidnit trávení, zmírňuje různé zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost, žaludeční křeče a nevolnost. Má protizánětlivé vlastnosti, které přispívají k dobrému trávení.

heřmánkový čaj

Heřmánek je skvělý také na zažívací potíže. Foto zdroj: Freepik

Zázvor

Zázvorový čaj má zahřívací účinky a pomáhá zlepšovat trávení. Zvyšuje také pocit sytosti a snižuje touhu po sladkých potravinách. Může také pomoci zlepšit citlivost na inzulin a poskytnout podporu při udržování stabilní hladiny cukru v krvi, což může být prospěšné pro lidi s diabetem 2. typu.

Jak správně připravit čaj

Všechny tyto bylinky lze jednoduše připravit jako čaj. Můžete je použít čerstvé nebo sušené. Většinou stačí bylinky zalít horkou vodou a počkat 5-10 minut. Ideální je, pokud hrnek zakryjete talířkem, aby z šálku neunikaly silice. Čaje sice můžete dochutit citronem a medem, pokud se ale snažíte omezit cukr, doporučujeme med vynechat nebo použít v minimálním množství.

Čajové rituály

Čaje se pijí po celém světě. V mnoha kulturách se pořádají také čajové rituály, které mohou mít různé formy a význam. Například anglický „afternoon tea“ je oblíbený rituál, který zahrnuje podávání čaje s různými typy sendvičů, koláčků a sušenek. Tento zvyk se stal populárním ve viktoriánské době a je stále oblíbený jako způsob společenského setkání.

V Indii se čaj (chai) tradičně připravuje s přídavkem koření, mléka a cukru. Čaj se často podává při setkání s rodinou a přáteli. Jeho příprava a konzumace jsou důležitou součástí indické kultury a pohostinnosti.

A co znamená čaj pro vás? Nedokážete si bez něj představit ráno nebo si ho nejradši vaříte před spaním?

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, thespruceeats, Healthline

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 116 příspěvky

Další příspěvky