Vývar. Existuje snad někdo, kdo by ho neměl rád? Pro mě bude navždy spojený s dětstvím a dlouhými domácími nudlemi od mé babičky. Vždy, když nám ho nalívala, nudle měly délku špaget a nikdy se v polévce nerozvařily.
Nikdy jsem nebyla velká kuchařka, ale s dětmi jsem vařit prostě začala víc a začalo mě to dokonce i bavit. Nejprve jsem začínala vývarem z hovězího masa a morkových kostí, pak ale dcerka ochutnala vývar od mojí maminky, která ho vaří z krůtích dílů a přehodnotila jsem to. Častěji tedy vaříme z krůtího masa. Ve vývaru nesmí chybět domácí nudle mojí babičky, moje domácí játrové knedlíčky a játrový svítek, který dělává moje skvělá tchyně. Já se ho taky naučila, protože strašně chutnal mně, mým dětem i manželovi.
Vývar léčí
Jak všichni víme, kromě své vynikající chuti, je vývar také známý svými léčivými vlastnostmi a je často považován za „domácí lék“ na nachlazení. Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Jediné, co potřebujete, je čas. Obecně totiž platí, že byste měli ingredience vařit na mírném stupni několik hodin, aby se naplnily chutě a živiny. Obsahuje kolagen, vitamíny a minerály, které jsou prospěšné pro klouby a pleť. Také pomáhá hydratovat organismus a může zlepšit trávení.
MŮJ RECEPT NA VÝVAR:
Co budete potřebovat:
- Morkové kosti a hovězí maso nebo krůtí díly (krk a křídla)
- játra (kupuju balení 500g)
- 2 mrkve
- kus celeru
- dva stonky řapíkatého celeru
- 1 větší petržel kořen
- 1 malou cibuli
- 1 stroužek česneku ve slupce
- zelenou petrželku
- sůl
- bobkový list
- libeček
- nové koření
- strouhanku
- česnek – stroužek do knedlíčků
- tymián
JAK NA TO:
Do tří litrů vody dám mrkev, kus celeru, bobkový list, libeček, stroužek česneku neloupaný, petržel kořen, hovězí, morkové kosti, nové koření, cibuli neloupanou, sůl a pod pokličkou to vařím cca 4 hodiny nebo nechám táhnout přes noc. Pokud ne přes noc, tak celé dopoledne alespoň 4 hodiny. Pak to scedím ať mám čistý vývar, nakrájím do toho hovězí a zeleninu. Pak dojde na knedlíčky a svítek.
Těsto na knedlíčky a svítek
Očistím játra, osolím, přidám tymián, petrželku, vajíčko, prolisuju malý stroužek česneku a pár lžic strouhanky. Tak, aby to ještě bylo spíš tekutější než hutné a rozmixuju v mixéru. Necelou polovinu odliju a dělám z ní svítek.
Svítek
Tuhle dobrou věc bych byla schopná jíst jako chipsy úplně samotnou! Hmotu rozetřu na pečící papír na plech a peču, dokud nezezlátne. Zabere to cca 12 minut. Pak se to rozkrájí na malé čtverečky, které se přidají do polévky úplně nakonec, když je polévka nalitá v talíři.
Knedlíčky
Do zbytku hmoty, co jsem nepoužila na svítek přidám další strouhanku. Konzistenčně to nesmí být tuhé, ale musí to držet tvar, aby šly vytvořit kulaté knedlíčky. Těch dělám tak 40 o průměru centimetr a půl (ony při vaření nabobtnají trochu).
Zvlášť pak vařím nudle, které studené přidávám do talíře, protože to dětem polévku trochu ochladí. Mám domácí od mojí babičky, která dělá dokonalé nudle.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, vlastní recept autorky článku