závitky z rýžových nudlí
Foto zdroj: Matky v nesnázích

Bezlepkové vychytávky: Proč a na co rýžové nudle, krupice i pohankové vločky? Výborné a jednoduché na přípravu

Bezlepková dieta se stává pro mnohé volbou nejen z důvodu zdravotní intolerance, ale také jako způsob, jak zlepšit celkovou výživu. Některé bezlepkové vychytávky určitě stojí za to vyzkoušet.

Bezlepkové potraviny

Rýžové nudle

Rýžové nudle jsou skvělou alternativou k tradičním pšeničným nudlím. Jsou lehké, snadno se připravují a dokonale absorbují chutě omáček a bylinek. Můžete je použít v asijských pokrmech, jako je pho nebo pad thai, nebo je přidat do polévek a salátů. Připravíte tak zdravou svačinu nebo oběd.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Institut nutriční péče (@vyzivarky)

 

Pohankové vločky

Pohanka je bohatá na bílkoviny a vlákninu. Pohankové vločky můžete využít na přípravu kaší, ale také jako základ pro zdravé pudinky nebo smoothie. Navíc mají příjemnou oříškovou chuť.

Rýžová krupice

Rýžová krupice je skvělou bezlepkovou alternativou pro přípravu kaší nebo polent. Můžete ji použít jako přílohu nebo základ pro jiná jídla. Ideálně se hodí jako rychlá snídaně pro děti i dospělé, když ji kombinujete s ovocem, ořechy nebo kořením. U dětí můžete posypat kakaem nebo pokapat medem.

Jáhly

Jáhly jsou bohaté na minerály, jako je hořčík a železo, jsou skvělou bezlepkovou variantou pro přípravu kaší, salátů nebo jako náplň do různých pokrmů. Vařené jáhly mají jemnou, nasládlou chuť a mohou být použity i jako základ pro koláče a pečivo.

Batáty

Batáty, známé také jako sladké brambory, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a vitaminů. Můžete je péct, vařit, nebo z nich připravit pyré. Jsou skvělé jako příloha, nebo je můžete přidat do salátů a polévek.

Není bezlepkové jako bezlepkové

Nutriční specialistka Lucie Přinesdomová dodává: „Pokud se bavíme o lidech, kteří nemají s lepkem žádný problém, není důvod sahat po bezlepkových výrobcích. Samozřejmě se teď nebavím o těch přirozeně bezlepkových, které můžou být skvělým zpestřením jídelníčku. Mám na mysli spíše různé sušenky, tyčinky, a podobně. Ty mohou být často z hlediska složení mnohem horší, než běžné výrobky. Aby vůbec držely pohromadě a chutnaly co možná nejblíže „normálním“ výrobkům, není výjimkou, že obsahují různé škroby a další přídatné látky. Stejně tak v nich může být velké množství cukru i tuku.“

Rozdíl mezi vysoce průmyslově zpracovanými bezlepkovými potravinami a přirozeně bezlepkovými potravinami je značný, a to hlavně z hlediska výživové hodnoty. Přirozeně bezlepkové potraviny, jako jsou quinoa, pohanka, jáhly, luštěniny, ořechy, semínka, zelenina nebo ovoce, jsou ze své podstaty bohaté na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Naopak ty vysoce průmyslově zpracované často obsahují převážně rafinované škroby a pouze minimum vlákniny.

Lucie Přinesdomová varuje ty, kteří netrpí alergií na lepek a chtějí se bezlepkově stravovat: „Místo slepého vyhýbání se lepku je lepší zaměřit se na kvalitu stravy jako celek – vybírat nutričně hodnotné potraviny, zařazovat celozrnné obiloviny (pokud není zdravotní důvod je vynechat), konzumovat dostatek zeleniny, kvalitních tuků a bílkovin.“

Pokud se rozhodnete pro bezlepkovou stravu, i když nemusíte, měli byste si být vědomi možných úskalí a dbát na to, aby vaše strava byla vyvážená a pestrá.

Zdroj: Matkyvnesnazich, Lucie Přinesdomová – nutriční specialistka, Institut nutriční péče

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 80 příspěvky

Další příspěvky