Pečená zelenina je jedním z nejjednodušších způsobů, jak připravit zeleninu. Pokud ji ovšem nemáte v plánu pouze nakrájet a sníst. Pokud ale namícháte skvělou marinádu a dáte péct, čeká vás opravdová lahůdka.
Dokonalá pečená zelenina
Ano, je skvělá. Pečením můžete upravit skoro jakoukoliv zeleninu od mrkve, brokolice, cukety, papriky nebo třeba dýně. Navíc to nezabere příliš času. Jen ochutíte a dáte péct do trouby. Zelenina je bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty. Pečením si udržuje mnohé z těchto vlastností.
Jako předkrm i hlavní jídlo
Je skvělá k masu, ale také jako hlavní jídlo sama o sobě. Můžete ji použít v salátech, nebo ji podávat s rýží či quinoou. Já si poslední dobou ujíždím na jídlech s bílým jogurtem naslano, takže jsem to tentokrát vyzkoušela v kombinaci právě s pečenou zeleninou.
Co budete potřebovat:
- 5 středně velkých mrkví
- fenykl
- jarní cibulka
- 1/2 malého citronu
- česnek
- olivový olej
- sůl
- mletá paprika
Z čeho udělat závěrečnou marinádu
- sojovka
- med (na plnou lžičku medu 2 lžíce sojovky)
- chilli – pouze v případě, pokud máte rádi pikantnější
Jak na to:
Nejprve si oškrábejte mrkev, nijak ji nepřekrajujte. Na vetší kusy nakrájejte fenykl a do pekáčku také vložte celou jarní cibulku zbavenou kořenů a horní zelené části. Všechnu zeleninu osolte, vymačkejte na ni citron, přidejte papriku, česnek, olivový olej, pečlivě promíchejte a pečte 14 minut na 190 stupňů. Pak ji vytáhněte a vylijte na ni marinádu z medu a sojovky. Dejte zeleninu znovu péct dokud se marináda neodpaří, pokud máte čas, klidně ji v průběhu pečení otáčejte.
Než se zelenina dopeče, připravte si jogurt. Ideální je hustý řecký jogurt ochucený česnekem a solí. Rozetřete ho na talíř, na něj dejte pečenou zeleninu, zakápněte olivovým olejem a posypte nasekaným koriandrem.
Dobrou chuť!
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, autorský text – jde o vlastní recept autorky článku