křupavá vajíčka
Foto zdroj: Matky v nesnázích

Křupavá vajíčka. Zkuste je, jsou výborná! Úžasná snídaně do 5 minut

Milovníci slaných snídaní, tato vajíčka musíte zkusit. Pokud si chcete rozšířit obzory, křupavá vajíčka za to rozhodně stojí. Navíc jde o rychlou snídani, takže ušetříte čas.

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne. Vajíčka jsou jednou z nejuniverzálnějších a nejvýživnějších potravin, které si můžete k snídani dopřát. Je hned několik důvodů, proč byste je měli zařadit do svého ranního jídelníčku.

Proč jíst vajíčka

Bohatý zdroj bílkovin

  • Vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny. Jedno vejce může obsahovat až 6 gramů bílkovin, což pomáhá zajistit pocit sytosti a může přispět k stabilizaci hladiny cukru v krvi.
  • Vitamíny a minerály: Vejce jsou také skvělým zdrojem důležitých vitamínů a minerálů, jako jsou vitamin D, vitamin B12 a selen. Tyto živiny podporují zdravý imunitní systém, energii a celkové zdraví.
  • Zdravé tuky: Vejce obsahují zdravé tuky, které jsou prospěšné pro pálení tuků a zdraví srdce, pokud jsou konzumovány v rozumném množství.
  • Podpora hubnutí: Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků mohou vajíčka pomoci při hubnutí. Studie ukazují, že snídaně s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou vejce, zvyšují pocit sytosti a snižují chuť k jídlu během dne, což může vést k lepšímu stravování a nepřejídání v průběhu dne.
  • Snadnost přípravy: Vajíčka jsou extrémně variabilní a snadno se připravují. Od vařených, přes míchaná až po omelety. Ranní příprava s vejci zabere jen pár minut.

Křupavá vajíčka

Poslední dobou jsem si vybudovala závislost na tureckých vejcích, které jsem začala připravovat jednodušším způsobem než jsou klasická turecká vejce. Pokud jste někdy měli turecká vajíčka, víte, že součástí tohoto jídla je řecký jogurt ochucený naslano. Na ten jsem měla chuť i tentokrát, napadlo mě ale nedělat si volská oka ani ztracená vejce, ale zkusit to zkombinovat s vaječnou omeletou s rýžovým papírem, kterou si připravuji často jako rychlý oběd a plním ji zeleninou, tofu a jinými náplněmi.

Je to jednoduché jako facka. Ke křupavým vajíčkům vám stačí jen vajíčka a rýžový papír.

Co budete potřebovat:

  • řecký jogurt
  • česnek
  • bylinky (petrželku nebo koriandr)
  • sůl
  • 1-2 vejce
  • 1 rýžový papír
  • vodu
rýžový papír

rýžový papír, foto zdroj: Matky v nesnázích

Jak na to:

Rozšlehejte vejce v misce, vylijte je na palačinkovou pánev pomazanou máslem, pod tekoucí vodou namočte rýžový papír z obou stran a připlácněte co nejrychleji na vajíčka rozlité na pánvi. Ideální je, když si rýžový papír namočíte ještě před vylitím vajec na pánev, abyste jej mohli na ně připlácnout co nejrychleji, když jsou ještě v syrovém stavu.

vajíčka na pánvi

Rýžový papír přimáčkněte na vajíčka poté, co je vylijete na pánev. Foto zdroj: Matky v nesnázích

Na pánev jich nedávejte víc než 2. Pokud máte větší vejce, postačí vám jen jedno. Ve chvíli, kdy jsou vejce v pevném stavu a můžete omeletu podebrat, otočte ji. Rýžový papír tak bude vespod. Čekejte na jeho zezlátnutí. Ve chvíli, kdy je opečený a křupavý, nakrájejte tuto omeletu na měsíčky a přidejte k řeckému jogurtu, který jste ochutili solí, česnekem a bylinkami. Já tentokrát koriandrem. Tato snídaně je skvělá i pro ty, co se snaží vynechat pečivo. Rýžový papír skvěle zpevňuje trojúhelníčky, takže si je můžete do řeckého jogurtu namáčet.

Dobrou chuť!

křupavá vajíčka

Křupavá vajíčka, foto zdroj: Matky v nesnázích

Zdroj: Matkyvnesnázích, vlastní recept autorky článku, nutritionsource, healthline

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 76 příspěvky

Další příspěvky