Vcelku mě rozhodilo zjištění, že jíst v letadle se nevyplácí. Možná vám je po palubním jídle těžko. Věřte nebo ne, má to své pádné důvody.
Létání je pro někoho vzrušující zážitek, pro jiného nutné zlo. Třeba pro mě, bojím se, mám úzkosti a za celou dobu letu nezajdu ani jednou na onu místnost. Tím to ale nekončí, protože ani palubní jídlo není žádný skvost. Měli bychom ho vůbec konzumovat?
Nadýmání a změna tlaku
Když jsme několik kilometrů nad zemí, chuťové buňky nefungují stejně jako na zemi. Náš organismus ovlivňuje změna tlaku, méně kyslíku i dehydratace. Tělo ve vyšší nadmořské výšce pracuje jinak, jídlo se tráví pomaleji. Změna tlaku ovlivňuje nadýmání, protože zvyšuje expanzi plynů v trávicí soustavě.
„Tlak v kabině má během letu na trávení velký vliv,“ vyjádřila se nutriční odbornice Ellie Birch. Cestující tak po letu cítí pocit tvrdého břicha, mají problémy se zácpou nebo s nadýmáním. Střeva může blokovat také dlouhé sezení v jedné pozici během dálkového letu, pohybu střev nepomáhá ani pití malého množství vody během letu.
„Je to jako praskání v uších, velmi podobný proces způsobený tlakem se nám děje i ve střevech. Jídlo, které společnosti na palubě podávají je také většinou zpracované a má nízkou nutriční hodnotu, málo vlákniny a hodně cukru a soli, což může vést k dalším problémům s trávením,“ říká Birch.
Co jíst, pít a čemu se vyhnout
Lékaři doporučují lehčí pokrmy. Nabízely by se zeleninové saláty, libové maso, ovoce nebo ořechy. To by ovšem nesměl existovat TikTok s bývalými letuškami. Jedna z nich na svém profilu uvedla, že bychom se měli některým potravinám raději vyvarovat. Okamžitě jsem zavětřila. Že by cukry nebo tučná jídla? Ne, syrové ovoce a zelenina jsou daleko rizikovější než vařené jídlo.
Ani mořské plody si na palubě nedávejte. Podle studie Consumer Reports obsahovalo šedesát procent mražených krevet zdraví škodlivé bakterie, riziko nákazy hrozí i u špatně připravené rýže, která se rychle kazí, u mléčných výrobků a u masa, které může být špatně tepelně upravené. Jídlo se po uvaření zabalí do izolovaných kontejnerů, je náchylné ke kontaminaci salmonelou a E. coli.
Asi není náhoda, že šéfkuchař Gordon Ramsay prohlásil, že by si v letadle nikdy jídlo nedal, jeden oběd v letadle přeci nestojí za prozvracený týden na hotelovém pokoji…
Po přečtení všech těchto článků jsem si řekla, že se během svého příštího letu alespoň pěkně opiju, aby mě přešla chuť. Ani to ale není značka ideál, alkohol totiž silně dehydratuje organismus, který je už tak vystaven extrémnímu prostředí. Ani tudy cesta nevede. No nic, najíme se po přistání.
Ideální je dát si lehké jídlo, hodně pít a pokud možno se hned nepřecpat něčím těžkým. Při cestování na dlouhé vzdálenosti se mi osvědčilo přizpůsobit jídlo novému časovému pásmu, takže jíst v čase, kdy bych normálně obědvala nebo večeřela v cílové destinaci, aby si tělo rychleji zvyklo.
Můj verdikt
Jíst v letadle není vyloženě špatně, ale je důležité vybírat správné potraviny. Lehká jídla, dostatek tekutin a vyhýbání se těžkým pokrmům vám pomůže předejít nepříjemnostem. A pokud si chcete být úplně jistí, přibalte si vlastní (ideálně trvanlivou) svačinu.