Někdo mu říká ptačinec, někdo žabinec a jiný zase ptačinec žabinec. Zalekli jste se toho pojmenování a hlavně sbírání „té věci“? Nebojte, nejde o nic nechutného.
Zázračná bylinka
Jde o křupavou bylinku, která je výborná do jarních salátů nebo polévek. Má jemnou hráškovou chuť, někdo by možná řekl, že chutí připomíná špenát nebo oříšky. Hodí se proto skvěle do salátů, polévek nebo smoothies, ale můžete z něj uvařit i čaj. V přírodě ptačinec poznáte podle vejčitých lístků na krátkých křehkých stvolech, které jsou zakončené bílými kvítečky. Ty mají tvar hvězdičky.
Plevel, který léčí
Ptačinec, známý také jako ptačinec rolní, Stellaria media, je bylina, kterou možná znáte jako plevel. Tato rostlinka má ale spoustu prospěšných vlastností a využití, které stojí za pozornost.
Ptačinec žabinec (ptačinec prostřední) je jako léčivka zmiňován už v 17. století. V tomto období byl znám převážně jako pomocník pro léčbu svrabu, lidově označovaného jako prašivina. Známé je také užívání ptačince žabince při léčbě TBC.
Proč jíst ptačinec:
Ptačinec je bohatý na vitaminy a minerály, včetně vitaminu C, železa, vápníku a hořčíku, imunitní systém, je dobrý na pleť a zklidňuje při dýchacích obtížích. Odvar z ptačince funguje skvěle jako tonikum a diuretikum, pomáhá při léčbě onemocnění ledvin a také vás může zachránit, pokud máte zácpu, protože podporuje trávení.
Kdy sbírat ptačinec
Ptačinec můžete sbírat po celý rok, tedy od jara až do zimních měsíců. Nejlepší doba pro sklizeň je ale na jaře a začátkem léta, kdy je rostlina vzrostlá a obsahuje nejvíce živin. Je důležité sbírat mladé, čerstvé listy, které mají lepší chuť a jsou více výživné. Pokud ho budete chtít přidat do salátů, je lepší vynechat květy. Před sběrem se ujistěte, že jste správně identifikovali rostlinu a sbíráte ji z čistého prostředí!
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, herbmedpharmacol, bylinky.info